«Όσο υπάρχει κατοχή, η περιοχή θα παραμείνει μια ωρολογιακή βόμβα» λέει ανώτερος ηγέτης της Χαμάς
Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη ο πρώην ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και στόχος δολοφονίας από την κυβέρνηση Νετανιάχου το 1997
Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάλ δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες της, παρά τις βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια ενός έτους πολέμου με το Ισραήλ, και ότι συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές και να κατασκευάζει όπλα.
Ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο, ο Μεσάλ πλαισίωσε τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης που εκτείνεται σε 76 χρόνια, που χρονολογείται από αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «καταστροφή», όταν πολλοί εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 που συνόδευσε τη δημιουργία του Ισραήλ.
«Η παλαιστινιακή ιστορία είναι φτιαγμένη από κύκλους», δήλωσε στο Reuters ο 68χρονος Μεσάλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς υπό τον γενικό ηγέτη Γιαχία Σινουάρ, σε συνέντευξή του.
Περνάμε από φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες και μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά στη συνέχεια το παλαιστινιακό πνεύμα αναγεννάται ξανά, όπως ο φοίνικας, χάρη στον Θεό
Ο Μεσάαλ, ο οποίος επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας το 1997 (δείτε παρακάτω την περιληπτική κατασκοπευτική ιστορία), αφού του χορηγήθηκε δηλητήριο και ήταν γενικός ηγέτης της Χαμάς από το 1996-2017, δήλωσε ότι η ισλαμιστική μαχητική ομάδα εξακολουθεί να είναι σε θέση να στήνει ενέδρες εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων.
Ο Μεσάλ έχοντας εξαντλήσει το περιθώριο των θητειών ως πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, πλέον θεωρείται σαν ανεπίσημος διπλωμάτης
«Χάσαμε μέρος των πυρομαχικών και των όπλων μας, αλλά η Χαμάς εξακολουθεί να στρατολογεί νέους άνδρες και συνεχίζει να κατασκευάζει σημαντικό μέρος των πυρομαχικών και των όπλων της», δήλωσε ο Μεσάλ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Μεσάλ εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη Χαμάς και να αποτελεί στόχο του Ισραήλ, επειδή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ηγεσία της για σχεδόν τρεις δεκαετίες και θεωρείται ευρέως ως κορυφαίο διπλωματικό της πρόσωπο. Τα σχόλιά του φαίνεται να αποσκοπούν ως μήνυμα ότι η ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται όποιες απώλειες και αν έχει, δήλωσαν οι αναλυτές της Μέσης Ανατολής στο Reuters.
«Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι (η Χαμάς) είναι ακόμα ζωντανή και κλωτσάει και … πιθανότατα θα επιστρέψει κάποια στιγμή στη Γάζα», δήλωσε ο Joost R. Hiltermann, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της International Crisis Group.
Είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει διευκρινίσει ένα σχέδιο για τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος, και αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στη Χαμάς να επανέλθει, αν και ίσως όχι με τέτοια δύναμη ή με την ίδια μορφή.
Η ειρήνη με πρωθυπουργό τον Νετανιάχου δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο
Ο Μεσάαλ δήλωσε ότι δεν βλέπει προοπτικές για ειρήνη όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται στην εξουσία.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, ο ιδρυτικός χάρτης της οποίας δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, παρά μόνο ως κατακτητή, για την αποτυχία εξασφάλισης της ειρήνης. Η Χαμάς μοιράζεται σε μια μειοψηφία που θεωρεί την επιστροφή στα σύνορα του 1967 ως ρεαλιστική λύση (κάποτε και ο Μεσάλ υποστήριζε το ίδιο) και την πλειοψηφία που ζητά την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη του 1948.
«Όσο υπάρχει η (ισραηλινή) κατοχή, η περιοχή παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε ο Μεσάλ.
H απόπειρα δολοφονίας από την κυβέρνηση Νετανιάχου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε την εντολή στην Μοσάντ, να δολοφονήσει τον Χαλέντ Μεσάλ. Οι επίδοξοι δολοφόνοι σκόπευαν να ψεκάσουν το αυτί του Μεσάλ με μια ουσία όπως θα έβγαινε από το αυτοκίνητό του στο Αμάν της Ιορδανίας, την ώρα που ένας εξ αυτών θα άνοιγε ένα κουτάκι αναψυκτικού. Η κόρη του το είδε και φώναξε μέσα από το όχημα και οι φρουροί συνέλαβαν τους δύο πράκτορες και οι υπόλοιποι τέσσερις που βρίσκονταν στην περίμετρο, κρύφτηκαν στην Ισραηλινή πρεσβεία η οποία περικυκλώθηκε από τον στρατό.
Αμέσως ο Μεσάλ έδειξε συμπτώματα υπερβολικής δόσης οπιοειδών, καθώς το δηλητήριο ήταν συμπυκνωμένο παράγωγο της φεντανύλης. Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το αντίδοτο, απειλώντας να διακόψει διπλωματικές σχέσεις και να δικάσει τους πράκτορες. Όταν ο Νετανιάχου δεν υποχώρησε, ο βασιλιάς Χουσεΐν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, πως θα διακόψει την συνθήκη ειρήνης Ιορδανίας-Ισραήλ και θα κρεμάσει τους πράκτορες της Μοσάντ σε δημόσια θέα.
Τότε με παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον ο Νετανιάχου υποχώρησε και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ε.Ε. και μετέπειτα επικεφαλής της Μοσάντ, Εφραίμ Χαλεβί, πέταξε με το αντίδοτο στην Ιορδανία. Αφότου ο Μεσάλ άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ο Χαλεβί είπε στον Νετανιάχου πως οι Ιορδανοί νιώθουν ταπεινωμένοι που ο φιλοξενούμενός τους παραλίγο να δολοφονηθεί από το Ισραήλ στην χώρα τους. Πρότεινε να απελευθερωθεί ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς σεΐχης Αχμάντ Γιασίν.
Μετά από πολλή σκέψη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποχώρησε και όπως ανέφερε ο Χαλεβί στην εξιστόρησή του στους Times of Israel ζήτησε ενημέρωση με τον βασιλιά Χουσεΐν ενημερώνοντάς τον για την πρόθεση του Ισραήλ, να ανταλλάξει τους πράκτορες με τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, υπό την προϋπόθεση της βασιλικής χάρης στους πράκτορες. Έτσι, ο βασιλιάς φάνηκε δυνατός στον λαό του και το Ισραήλ πήρε πίσω τους 6 πράκτορες του.
Πηγές: Reuters, Times of Israel
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων
- Star Wars, Kέιτι Πέρι, Apple TV και Κλούνεϊ: Οι losers της χρονιάς για το The Hollywood Reporter
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων