Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ σε Μπάιντεν: «Στο χέρι σου μην επαναληφθεί ένα Σαράγεβο για χάρη του Ισραήλ»
Ο πρέσβης που εκπροσώπησε την Ουάσινγκτον τη δεκαετία του 1990 στο NATO, Ρόμπερτ Χάντερ, προειδοποεί δημόσια τον Λευκό Οίκο, πριν είναι πολύ αργά, για όλους.
Να υπηρετήσει άμεσα τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι τα ισραηλινά, πριν επαναληφθούν τα γεγονότα που οδήγησαν τον Α’ Π.Π., παροτρύνει ιστορικό στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας και πρώην πρέσβης τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο πρέσβης Ρόμπερτ Χάντερ, ο άνθρωπος που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ (1993-1998) και υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας ειδικός στη Μέση Ανατολή, δεν κρύβει την απαισιοδοξία του για τον τρόπο που εξακολουθεί να χειρίζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο κατώφλι μιας στιγμής τύπου «Σαράγεβο»» δηλαδή μιας ολοένα και πιο πιθανής μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν» αναφέρει ο Χάντερ με ανάλυσή του, υποστηρίζοντας μάλιστα μάλιστα ότι το Ισραήλ τίναξε στον αέρα πιθανή συμφωνία ακόμα και όταν η Χαμάς έδειξε ευελιξία!
Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας από Σέρβο εθνικιστή, το 1914, έδωσε στην Αυστροουγγαρία την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς, κηρύσσοντας πόλεμο στη Σερβία, προκαλώντας την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων. Έτσι μια αλυσίδα γεγονότων οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς συμπαρέσυρε χώρες που είχαν δεσμευτεί με τους εμπλεκόμενους με συμφωνίες.
Αυτό ακριβώς φοβάται ο πρώην πρέσβης ότι θα επαναληφθεί, καθώς οι ΗΠΑ ακολουθούν πιστά τα ισραηλινά συμφέροντα, ώστε να συρθούν σε πόλεμο.
«Με την επεκτεινόμενη ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η έκταση των συγκρούσεων ξεπέρασε την περιοχή (συν την Υεμένη) και έχει γίνει ένας απευθείας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Εάν μαζί δεν αποκλιμακωθούν τώρα, η κλίμακα των μαχών και ο στρατηγικός αντίκτυπός τους, τόσο στην περιοχή όσο και πέραν αυτής, θα μπορούσαν να επισκιάσουν τις μάχες και την καταστροφή που έχουμε δει μέχρι τώρα» προειδοποιεί.
Το Ισραήλ απεργάζεται τη διάλυση του Ιράν
Όσον αφορά το Ιράν, ο πρέσβης τονίζει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν μοιράζονται πλήρως τα ίδια συμφέροντα. «Και οι δύο θα καλωσόριζαν την αλλαγή καθεστώτος. Το Ισραήλ θέλει επίσης τη διάλυση του Ιράν και έχει εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια για να το πετύχει. Αντίθετα, ο Μπάιντεν και η ομάδα του θα πρέπει μέχρι τώρα να κατανοήσουν το χάος που θα δημιουργούσε μια τέτοια εξέλιξη στην περιοχή και πέρα από αυτήν».
Ο Χάντερ υποστηρίζει ότι μέρος του στρατηγικού παιχνιδιού του Νετανιάχου είναι να εμπλέξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο.
Αντί, όμως, ο Μπάιντεν και το επιτελείο του να εργαστούν σοβαρά να σταματήσουν το Ισραήλ να εξαπολύσει μεγάλα πλήγματα στο Ιράν, ασχολούνται με το πού και πώς(!) θα πραγματοποιηθούν, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να δίνει ακόμη και δημόσιες συμβουλές, λέει ο πρώην πρέσβης.
«Τα μέσα για να σπάσει ο κύκλος της κλιμάκωσης της βίας, εάν υπάρχουν, δεν είναι εμφανή» τονίζει απογοητευμένα.
Πιο ευέλικτη η Χαμάς από τον Νετανιάχου
Μπορεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν να έχει από καιρό τονίσει δημόσια την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση από τη Χαμάς των ισραηλινών ομήρων, αλλά αρνείται να απαιτήσει από τον Νετανιάχου να υποστηρίξει ειλικρινά μια συμφωνία, προσθέτει ο πρέσβης.
«Ακόμη και όταν η Χαμάς έδειξε κάποια ευελιξία, ο Νετανιάχου επέβαλε νέες απαιτήσεις» σημειώνει ο Χάντερ επικρίνοντας την κυβέρνησή του που εκτός από την περιορισμένη δέσμευση βομβών 2.000 λιβρών, δεν έκανε τίποτα να σταματήσει τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, έστω και προσωρινά, όταν το Ισραήλ εμπόδιζε την αμερικανική δπλωματία.
Έτσι ο Χάντερ, εκτιμά πως με την απροθυμία του Μπάιντεν να κάνει περισσότερα από το να μιλάει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και την αποτελεσματική αποδοχή της απόρριψης από το Ισραήλ για οποιαδήποτε πρόοδο στα δικαιώματα των Παλαιστινίων, πόσο μάλλον για λύση δύο κρατών, ο Νετανιάχου δεν είδε κανένα εμπόδιο στο να κάνει το επόμενο βήμα στη μακροπρόθεσμη στρατηγική: να ξεριζώσει τη Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.
Σε αυτό το σημείο ο Μπάιντεν, αναφέρει ο Χάντερ, έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως στην ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμών και χερσαίας εισβολής του Ισραήλ που έχουν ήδη εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο Λιβανέζους και σκότωσαν άλλους 2.000, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Χεζμπολάχ και αμάχων.
«Το πιο σημαντικό, ο κίνδυνος τώρα είναι ότι ο Μπάιντεν δεν θα ενεργήσει -μπορεί να μιλήσει και να κοροϊδέψει, αλλά όχι να απαιτήσει- καθώς ο Νετανιάχου στρέφει τη στρατιωτική του προσοχή στο Ιράν, το μέτωπο που είναι πολύ πιο κρίσιμο για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και της στρατηγικής της Αμερικής συμφέροντα εκεί».
Έξυπνοι υπολογισμοί Νετανιάχου – Τρομερό το λόμπι του
Ο Χάντερ, «εξαίρει» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό που διάβασε καλά την εσωτερική κατάσταση στις ΗΠΑ. «Με τις προεδρικές εκλογές έναν μόλις μήνα μακριά, γνωρίζει ότι ο Μπάιντεν δεν θα κάνει τίποτα για να εμποδίσει το Ισραήλ να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του εργασίες μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ή ακόμα και την Ημέρα των Εγκαινίων. Ο Μπάιντεν δεν θα διακινδυνεύσει να αποξενώσει το Ισραήλ και το τρομερό του λόμπι εδώ στην Ουάσιγκτον».
Το να ζητά απλώς από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί σε κρίσιμες τοποθεσίες στο Ιράν που θα μπορούσαν να καταστήσουν αναπόφευκτο έναν μεγάλο πόλεμο, έναν πόλεμο που θα εμπλέκει στρατιωτικά τις ΗΠΑ, είναι πολύ απίθανο να αποφύγει την κλιμάκωση. Πράγματι, ήταν από καιρό το όνειρο του Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν για το «πρόβλημα του Ιράν» του Ισραήλ, τονίζει.
«Ως ο πιο σημαντικός και ισχυρός προστάτης του Ισραήλ, η Αμερική πρέπει τώρα να καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ θα κινδυνεύσει εάν ο Νετανιάχου και η παρέα του δεν λάβουν πλήρως υπόψη τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» προειδοποιεί λέει ο Χάντερ.
Για τον ίδιο, πρέπει πρώτα το Τελ Αβίβ «να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν τη μη συμβολή στους κινδύνους μιας μεγάλης ανάφλεξης». Στην συνέχεια, προσθέτει, θα μπορούν οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι να παροτρύνουν το Ιράν να δείξει εγκράτεια, γνωρίζοντας ότι θα κινδυνεύει να υποστεί έναν τρομερό καταστροφικό πόλεμο πόλεμο.
Με άλλα λόγια, ο πρέσβης ρίχνει ανοιχτά ευθύνες σε Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον και όχι τόσο στην Τεχεράνη.
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα