Γερμανία: Τα «φάντασμα» της ύφεσης στοιχειώνει την οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά
Η Γερμανία θα είναι η μόνη χώρα της G7 η οποία θα έχει δύο συνεχή χρόνια ύφεσης – Συρρίκνωση και στις εξαγωγές.
Η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το 2024, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, γεγονός που είναι πιθανό να καταστήσει τη Γερμανία για δεύτερη συνεχή χρονιά το μοναδικό μέλος της Ομάδας των Επτά μεγάλων βιομηχανικών δημοκρατιών που θα καταγράψει συρρίκνωση της παραγωγής.
Η κυβέρνηση μειώνει την πρόβλεψή της από προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,3% για φέτος, καθώς η αναμενόμενη ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν υλοποιήθηκε, αναφέρει το Reuters.
Η οικονομία της Γερμανίας ήταν ήδη η ασθενέστερη μεταξύ των μεγάλων ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ και των άλλων χωρών της G7 πέρυσι, με μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,3%.
Τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας συνεχίζονται, με τη χώρα να αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα του να κλείσει το 2024 σε ύφεση
Εάν η οικονομική παραγωγή συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά το 2002-2003, όταν οι εξαγωγικές και μεταποιητικές βιομηχανίες αντιμετώπισαν δυσκολίες, η Γερμανία θα είναι η μόνη οικονομία της G7 με συρρίκνωση, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, προκαλώντας φόβους για πιθανή ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Οι πρώιμοι δείκτες, όπως η βιομηχανική παραγωγή και το επιχειρηματικό κλίμα, υποδηλώνουν ότι η οικονομική ύφεση συνεχίστηκε και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε το υπουργείο.
Γερμανία: Το οικονομικό μοντέλο και τα προβλήματα στο σήμερα
Η οικονομία δεν αναπτύσσεται έντονα από το 2018 λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων και των γεωπολιτικών προκλήσεων, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η ισχύς του γερμανικού οικονομικού μοντέλου βασιζόταν σε δύο πυλώνες: φθηνή ενέργεια για τη βιομηχανία από τη Ρωσία και λειτουργικές παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Στη βιομηχανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα προσέθεσαν στις ενδείξεις ότι η μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες. Ως οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και οι γεωπολιτικές εντάσεις επιβάρυναν τη γερμανική οικονομία πέρυσι, όταν οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,3%.
«Η μισή ανάπτυξη της Γερμανίας προέρχεται πάντα από τις εξαγωγές και αν κοιτάξετε τι συμβαίνει στον κόσμο, πρέπει να πούμε ότι και αυτός ο πυλώνας δέχεται επίθεση», δήλωσε ο Habeck. «Η Κίνα ακολουθεί μια επιθετική εξαγωγική στρατηγική». Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση των εξαγωγών κατά 0,1% φέτος.
Για να αντιμετωπίσει τις κυκλικές και διαρθρωτικές προκλήσεις, έχει συμφωνήσει μια αναπτυξιακή δέσμη 49 μέτρων. «Εάν εφαρμοστούν, η οικονομία θα είναι ισχυρότερη και περισσότεροι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην εργασία», δήλωσε ο Χάμπεκ.
Τα σχέδια πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο αργότερα φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού χρειάζεται τις ψήφους των συντηρητικών της αντιπολίτευσης στην άνω βουλή, η οποία εκπροσωπεί τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.
Ανάπτυξη από το 2025
Μέχρι την αλλαγή του έτους, η δυναμική της ανάπτυξης θα πρέπει σταδιακά να ανακάμψει και πάλι, δήλωσε το υπουργείο, αναμένοντας ανάπτυξη 1,1% για το 2025, από 1,0% προηγουμένως.
Η ανάπτυξη στη Γερμανία αναμένεται να επανέλθει το 2025 κυρίως λόγω της αυξημένης ιδιωτικής κατανάλωσης που προκύπτει από τους υψηλότερους μισθούς, την πτώση του πληθωρισμού και τις φορολογικές περικοπές, ανέφερε το υπουργείο. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα πρέπει επίσης να τονώσουν την κατανάλωση, ανέφερε.
Όμως οι κατασκευαστικές επενδύσεις δεν θα συμβάλουν και πάλι στην ανάπτυξη μέχρι το 2026, ανέφερε. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε μια πρόβλεψη για το 2026, όταν η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,6%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, επιβραδυνόμενος στο 2,2% το 2024 από 5,9% πέρυσι, στη συνέχεια στο 2,0% το 2025 και στο 1,9% το 2026.
Εκτός από τη μείωση του πληθωρισμού, τα επιτόκια μειώνονται και οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 5,4% φέτος και 3,5% το επόμενο έτος. «Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα είναι και πάλι διαθέσιμα στους ανθρώπους και αυτά τα χρήματα θα οδηγούν όλο και περισσότερο σε υψηλότερη αγοραστική δύναμη, υψηλότερη κατανάλωση και υψηλότερες επενδύσεις», δήλωσε ο Χάμπεκ.
Η κατανάλωση θα παραμείνει αδύναμη φέτος λόγω της απαισιόδοξης διάθεσης των καταναλωτών, θα αυξηθεί κατά 0,2% σύμφωνα με τις προβλέψεις και στη συνέχεια κατά 1,0% το 2025.
Πηγή: ΟΤ.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις