Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο τυφώνας Μίλτον σε αριθμούς – Η «καταιγίδα του αιώνα» απειλεί την Φλόριντα

Ο τυφώνας Μίλτον σε αριθμούς – Η «καταιγίδα του αιώνα» απειλεί την Φλόριντα

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο τυφώνας αποτελεί τρομερή απειλή με τα στοιχεία των ειδικών να είναι τρομακτικά.

Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει στη δυτική ακτή της Φλόριντα. Εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής της Πολιτείας έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν την περιοχή, μόλις δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πλήγμα που δέχτηκε από τον κυκλώνα Ελίν.

Άνεμοι και τη δυνατή βροχή μαστιγώνουν ήδη την ακτή Matlacha, πετώντας συντρίμμια στους δρόμους και λυγίζοντας δέντρα. Ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Μίλτον μοιάζει να είναι η «καταιγίδα του αιώνα».

Ο τυφώνας πλησιάζει στη δυτική ακτή της Φλόριντα με τους ανέμους να αναμένεται να φτάσουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο τυφώνας θα προκαλέσει μέγιστους διατηρήσιμους ανέμους που θα φτάσουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα αποτελώντας τρομερή απειλή για την πυκνοκατοικημένη ζώνη που περιλαμβάνει την Τάμπα, τη Σαρασότα και το Φορτ Μάιερς.

Οι τροπικοί κυκλώνες του Ατλαντικού

Με αφορμή την καταστροφική πορεία του Μίλτον το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr  παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους τροπικούς κυκλώνες του Ατλαντικού:

1. Η Κλίμακα Saffir-Simpson κατηγοριοποιεί τους τροπικούς κυκλώνες σε 5 κατηγορίες, σύμφωνα με την ταχύτητα των ανέμων που τους συνοδεύουν. Ένας τροπικός κυκλώνας θα πρέπει να συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας άνω των 119 km/h (μέση τιμή  1 λεπτού και όχι στιγμιαίες ριπές) για να κατηγοριοποιηθεί ως τυφώνας Κατηγορίας 1, ενώ το ανώτερο όριο κατηγορίας 5 χρησιμοποιείται για ταχύτητες ανέμων άνω των 251 km/h. Για σύγκριση, ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» το 2020 έφτασε μέχρι την Κατηγορία 2 για λίγες ώρες στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει συνοπτικά τα όρια ταχύτητας ανέμου σε km/h και την αντίστοιχη κατηγορία τυφώνων στην Κλίμακα Saffir-Simpson.

2. Ο Τροπικός Κυκλώνας Μίλτον έχει φτάσει στην Κατηγορία 5 δύο φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του, και προβλέπεται να πλήξει τον Κόλπο της Τάμπα στη Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης 9/10 έχοντας ένταση Κατηγορίας 4, δηλαδή ένταση ανέμων πάνω από 200 km/h.

Άνοδος της στάθμης θάλασσας 4.5 μέτρα πάνω από τη μέση

3. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα συνοδεύει το κέντρο του Μίλτον προβλέπεται να φτάσει τα 4.5 μέτρα πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ενώ ο υψηλός κυματισμός ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο των υδάτων.

4. Η θερμοκρασία των υδάτων του Κόλπου του Μεξικού παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία των τροπικών κυκλώνων με θερμότητα και υδρατμούς. Να σημειώσουμε εδώ ότι σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, αλλά και η θερμότητα (Ocean Heat content) που είναι συγκεντρωμένη στα πρώτα εκατοντάδες μέτρα βάθους της θάλασσας. Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2024, η θερμότητα αυτή έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, με τιμές που είναι περίπου 30 % υψηλότερες από το μέσο όρο της τελευταία δωδεκαετίας. Συνεπώς, o Μίλτον είχε στη διάθεσή του τεράστια ποσά ενέργειας που οδήγησαν στη ραγδαία ενίσχυσή του.

5. Η χαμηλότερη τιμής της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη της θάλασσας που μετρήθηκε από ερευνητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, ήταν 897 hPa, η οποία είναι η 5η χαμηλότερη τιμή στα χρονικά των καταγραφών (από τις αρχές του 20ου αιώνα).

τυφώνας

Ο τυφώνας Milton, καταιγίδα κατηγορίας 5, στον Κόλπο του Μεξικού από τον διαστημικό σταθμό /NASA

Οι χρονιές με το μεγαλύτερο αριθμό τροπικών κυκλώνων ήταν το 2005

6. Η φετινή εποχή των τροπικών κυκλώνων θεωρείται ήδη αρκετά «πλούσια» σε αριθμό, με 9 τροπικούς κυκλώνες (14 μαζί με τροπικές καταιγίδες) (συμπεριλαμβανομένου του Μίλτον), 3 εκ των οποίων έφτασαν στην Κλίμακα 5 (Beryl, Kirk, Milton). Να σημειώσουμε επίσης ότι στη φετινή χρονιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά τόσο νωρίς τροπικός κυκλώνας Κατηγορίας 5 (Beryl, τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου 2024).

7. Οι χρονιές με το μεγαλύτερο αριθμό τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό ήταν το 2005 (η χρονιά της Katrina και της Wilma) και το 2020, με 15 και 14 τροπικούς κυκλώνες, αντιστοίχως. Η χρονιά με το μικρότερο αριθμό τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό ήταν το 1914: δεν δημιουργήθηκε κανένας!

8. Μέχρι στιγμής η πρόγνωση της δραστηριότητας των τροπικών κυκλώνων φέτος στον Ατλαντικό Ωκεανό που δημοσιεύτηκε τον Μάιου του 2024, έχει επαληθευτεί σε μεγάλο βαθμό.

9. Η περίοδος κοντά στα μέσα Οκτωβρίου είναι αυτή όπου, κλιματολογικά, παρουσιάζονται οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στον Κόλπο του Μεξικού.

Only in

Να γυρίζαμε πίσω τον χρόνο φίλε…

Το πρώτο ντέρμπι του Τζόρτζ Μπάλντοκ που έζησε με χαρά και ανυπομονησία να το ξαναζήσει, η αγάπη του για την ελληνίδα γιαγιά του, η περηφάνια που φόραγε το εθνόσημο και η σκληρή μοίρα ενός ήρεμου παιδιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024