Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Νομισματοκοπείο του Τάγματος των Ιπποτών στη Ρόδο: Ξεκινά η αποκατάσταση και η ανάδειξη του

Νομισματοκοπείο του Τάγματος των Ιπποτών στη Ρόδο: Ξεκινά η αποκατάσταση και η ανάδειξη του

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, το συγκρότημα φιλοξενούσε χρήσεις μη συμβατές με τον μνημειακό του χαρακτήρα, καθώς στέγαζε το ξυλουργείο και το σιδηρουργείο της Εφορείας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, προχωρεί στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του Νομισματοκοπείου του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας», στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Το Νομισματοκοπείο, εμβαδού 575 τ.μ. αποτελείται από δύο επιμήκεις κτηριακούς όγκους, το βόρειο διώροφο κτήριο και το νότιο ισόγειο.

Το κτηριακό συγκρότημα χωροθετείται στη συμβολή της βόρειας οχύρωσης και του ενδιάμεσου τείχους του Κολλακίου, σε εξέχον σημείο της, υπό διαμόρφωση, αρχαιολογικής διαδρομής και είναι προσβάσιμο από τον «Κήπο του Κυβερνήτη».

Η ιστορία του κτήριου

Στο κτήριο αποδίδεται η συγκεκριμένη χρήση ως Νομισματοκοπείου, καθώς ένα σύνολο 4.000 νομισμάτων του πρώιμου 15ου αιώνα αποκαλύφθηκε εντός ή πέριξ του κτηρίου, πιθανότατα, κατά τη διάρκεια επεμβάσεων επί Ιταλοκρατίας.

Το κτηριακό συγκρότημα έχει σύνθετη οικοδομική ιστορία, ενώ η σημερινή εικόνα του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εργασίες ανακατασκευής κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Το βόρειο κτήριο, με επιφάνεια 320 τ.μ., εφάπτεται στην υποδομή της βόρειας οχύρωσης.

Το ισόγειο αποτελείται από δυο θολωτές αίθουσες, η νότια με ενδιάμεσους πεσσούς, ενώ ο όροφός του από μια αίθουσα ύψους 7,20 μ., που χωρίζεται με κεντρική τοξοστοιχία σε δυο κλίτη και επιστέφεται από ξύλινη επίπεδη οροφή.

Τι αφορούν οι εργασίες αποκατάστασης

Εντός του πάχους της τοιχοποιίας του ανατολικού τοίχου αναπτύσσεται κλίμακα που οδηγεί στο δώμα. Το δε νότιο κτήριο, με επιφάνεια 255 τ.μ., αποτελείται από τέσσερις χώρους που συνδέονται με εσωτερικά ανοίγματα.

Οι εργασίες αποκατάστασης του Νομισματοκοπείου αφορούν στη στερέωση του συγκροτήματος και την ενίσχυση της τοιχοποιίας και στην καθαίρεση μεταγενέστερων κατασκευών, ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο στον ιστορικό του χαρακτήρα.

Παράλληλα, το κτήριο αποκτά τους αναγκαίους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και δίκτυα, καθώς και κατάλληλο φωτισμό.

Only in

Η άρνηση της Χάρις, η μοίρα του Ζελένσκι και το αβέβαιο μέλλον του ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι αντιλαμβάνεται ότι οποιαδήποτε παραχώρηση στη Ρωσία θ’ αποβεί μοιραία γι' αυτόν και καθώς ο στρατός του αρχίζει να διαλύεται, βασίζεται στις νεοναζιστικές ταξιαρχίες για την προστασία του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024