Ο Joker βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας αυτή την περίοδο και μάλλον όχι για τους λόγους που θα ήθελαν οι δημιουργοί του. Η κυκλοφορία της ταινίας «Joker: Folie à Deux» δέχθηκε πολλά αρνητικά σχόλια, τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους θεατές, προκαλώντας την απογοήτευση της Lady Gaga.

Ωστόσο, από το πουθενά, και ένας άλλος Joker ήρθε στο προσκήνιο το βράδυ της Τρίτης: αυτός του Χιθ Λέτζερ, κατά πολλούς ο κορυφαίος ever. Και όλα αυτά χάρη στον Κρίστοφερ Νόλαν, τον άνθρωπο που δημιούργησε την τριλογία του «Σκοτεινού Ιππότη» και χάρισε στον αδικοχαμένο ηθοποιό έναν από τους κορυφαίους ρόλους της ζωής του.

Ο 54χρονος Άγγλος σκηνοθέτης βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Francis Bacon: Human Presence» στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου και εκεί αποκάλυψε ότι ο Joker του Χιθ Λέτζερ εμπνεύστηκε σε ένα έργο του Φράνσις Μπέικον.

«Όταν ήμουν έφηβος, σε μια εκπαιδευτική εκδρομή, πήγα σε μια έκθεση για τον Φράνσις Μπέικον και εκεί παρατήρησα μια αφίσα, η οποία έδειχνε ένα πρόσωπο από ένα από τα τρίπτυχά του», δήλωσε ο Κρίστοφερ Νόλαν και συνέχισε: «Αυτή η εικόνα δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου. Και μετά από χρόνια όταν ο Λέτζερ ήταν να υποδυθεί τον Joker, του την έδειξα και ενθουσιάστηκε. Κατάλαβε αμέσως τη βασανισμένη ανθρωπιά του πίνακα».

Μάλιστα, όπως τόνισε «το έργο του Μπέικον με εμπνέει με πολλούς τρόπους, κυρίως ως υπενθύμιση ότι το να εικονογραφείς απλώς μια αφήγηση σημαίνει ότι χάνεις τη δύναμη που μπορούν να πετύχει η διαισθητική δημιουργία εικόνων».

Πάντως, να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Φράνσις Μπέικον στάθηκε… δίπλα σε έναν Joker. Το έργο του Ιρλανδού καλλιτέχνη «Figure with Meat» το βλέπουμε και στην ταινία «Batman» του 1989 του Τιμ Μπάρτον, να «ποζάρει» δίπλα στον Joker του Τζακ Νίκολσον.

Το έργο «Figure with Meat» στην ταινία «Batman» του 1989 του Τιμ Μπάρτον.