Ποιος μπορεί να ξεχάσει το φαινόμενο «Daniel» που έπληξε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα που έχουν χτυπήσει ποτέ τη χώρα μας, με έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ανέμους που θύμιζαν εικόνες καταστροφής από ταινία;

Δυστυχώς όμως, η πραγματική ζωή τις περισσότερες φορές ξεπερνάει την τέχνη. Αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, έπληξε υποδομές, καλλιέργειες και κατοικίες κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλίας. Είδαμε ανθρώπινες ζωές και χιλιάδες ζώα να χάνονται, κτηνοτροφικές μονάδες και εκτάσεις καλλιεργειών να καταστρέφονται όπως και Υποδομές. Οι περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες τεράστιες με τις υλικές ζημιές να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, και την αποκατάσταση αυτών να απαιτεί χρόνια. Και σε όλα αυτά η κοινωνική πληγή με χιλιάδες ανθρώπους να βλέπουν την περιουσία τους να γίνεται ένα από τα φερτά υλικά που τα πήρε το ποτάμι.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο όπου ο άνθρωπος ψάχνει τρόπο να μη χαθεί η ελπίδα, εκεί ακριβώς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή η Interamerican και η Anytime. Υπηρετώντας την αποστολή τους, υποστήριξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο πιο άμεσα γινόταν προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν οι άνθρωποι το γρηγορότερο σε μία φυσιολογική ζωή που θα τους επέτρεπε να ξαναγεννηθεί η ελπίδα.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η τέχνη έρχεται να διηγηθεί τη ζωή με τη ματιά της Danezis Stories, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κεντρικό μήνυμα «Χτίζοντας ξανά την ελπίδα», με την υπογραφή της Interamerican και της Anytime.

Περιλαμβάνει συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν τους κόπους μιας ζωής να παρασύρονται στη δίνη του «Daniel». Πρόκειται για ανθρώπους που βρήκαν όμως το θάρρος και τη δύναμη να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή, κάνοντας τις επιχειρήσεις τους λειτουργικές ξανά, έχοντας παράλληλα και έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πλευρό τους. Αυτές οι ιστορίες των πραγματικών μαχητών μας μαθαίνουν τι σημαίνει δύναμη και αποφασιστικότητα, μας θυμίζουν πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στη φύση και μας εμπνέουν.

Κάποιοι από τους ήρωες των πραγματικών αυτών ιστοριών είναι επιχειρηματίες της περιοχής, που μέσα σε λίγες ώρες αντίκρισαν πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής και βίωσαν την απόλυτη αγωνία και αβεβαιότητα όταν υποχώρησαν τα νερά. Σε όλο αυτό όμως δεν ήταν μόνοι γιατί άμεσα στο πλευρό τους βρέθηκε η Interamerican που τους έδειξε τον δρόμο για την επόμενη μέρα. Ως η ασφαλιστική τους εταιρία που τίμησε ως όφειλε την εμπιστοσύνη τους, ήταν εκεί με τους ανθρώπους της τόσο από την περιοχή όσο και από τα κεντρικά γραφεία.

«Τα πάντα ήταν καλυμμένα με λασπόνερα»

Μία από τις ιστορίες που θα δούμε σε αυτή τη σειρά είναι αυτή του Νίκου Τσιώρα, Συνέταιρου στη Homeline, ο οποίος μην μπορώντας να προσεγγίσει το εργοστάσιο καθόλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, παρακολουθούσε με απόγνωση την εικόνα από τις κάμερες στον περιμετρικό χώρο, βλέποντας το νερό να ανεβαίνει επικίνδυνα. Όπως χαρακτηριστικά θυμάται «Εκείνη την ώρα είπα “καταστραφήκαμε, πάει τελείωσε”», ενώ στη συνέχεια μας περιγράφει «Τέσσερις ημέρες μετά, όταν σταμάτησαν οι βροχές, πλησιάσαμε και είδαμε την καταστροφή. Όλα τα εμπορεύματα ήταν μέσα σε νερό, λάσπη και φερτά υλικά. Το νερό μέσα στην επιχείρηση έφτανε στα 2,20 μέτρα».

Στην επιχείρηση του Νίκου Τσιώρα τα πάντα ήταν καλυμμένα με λασπόνερα, με τα ράφια να έχουν καταρρεύσει κι αυτά πάνω στα μηχανήματα από τη δύναμη του νερού.

Έχοντας κατά νου τις διαδοχικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τα τρία τελευταία χρόνια, καταλήγει στο ότι είναι αναγκαίο όταν κάποιος προχωράει σε μία επένδυση να εμπιστεύεται έναν ασφαλιστικό σύμβουλο ώστε να βρίσκεται ασφαλισμένος ανά πάσα στιγμή. Για τη δική του υπόθεση αναφέρει σχετικά: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Interamerican ανταποκρίθηκε άμεσα. Την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι δρόμοι ήρθε εκπρόσωπος από την εταιρία πραγματογνωμοσύνης και ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να καταγράψουμε το μέγεθος της ζημιάς». Όπως εξομολογείται, «το μόνο που έχεις στο μυαλό σου είναι η ασφαλιστική αποζημίωση, είναι όμως και η ανθρώπινη διάσταση». «Ήταν εδώ κοντά μας από το γραφείο πραγματογνωμόνων καθώς και οι τοπικοί πράκτορες της εταιρίας στην περιοχή. Μας κάλυψαν συναισθηματικά αλλά και πρακτικά, με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στην αποζημίωση. Όλη η διοίκηση της Interamerican ήρθε στους χώρους μας, μας έδωσαν δύναμη, μας έδωσαν κουράγιο και μας ώθησαν στο να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα».

«Δεν κοιτάζαμε μόνο τη δική μας περιουσία, αλλά να περισώσουμε τον κόσμο που χρειαζόταν τη βοήθειά μας»

Μία άλλη εξίσου δυνατή ιστορία έρχεται δια στόματος Αθανάσιου Τσίντζα, Αγρότη, Ιδιοκτήτη Συσκευαστηρίου Αγροτικών Προϊόντων. «Μας έλεγαν ότι ο «Ιανός» θα ήταν μια ψιχάλα μπροστά στον «Daniel» και πράγματι αυτό ήταν», επισημαίνει από την πλευρά του ο ίδιος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνες τις ώρες «δεν κοιτάζαμε μόνο τη δική μας περιουσία, αλλά να περισώσουμε τον κόσμο που χρειαζόταν τη βοήθειά μας». Όταν κατάφερε να προσεγγίσει την επιχείρησή του, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του «Περιφράξεις είχαν παρασυρθεί, το οδόστρωμα είχε διαλυθεί. Εσωτερικά του κτηρίου δεν φανταζόμουν ότι θα έμπαινε μέσα αυτή η λάσπη». Όπως γίνεται αντιληπτό, καταστράφηκαν μηχανήματα, έπιπλα και υλικά συσκευασίας. «Με το που απέκτησα πρόσβαση και διαπίστωσα τη ζημιά, μίλησα με τον εμπειρογνώμονα. Την πρώτη εβδομάδα που ήρθε, έκανε καταγραφή των ζημιών για να μπούμε στη διαδικασία να καθαρίσουμε το κτήριο και τα μηχανήματα», εξηγεί ο ίδιος. «Η Interamerican ανταποκρίθηκε τόσο για το πόρισμα της ζημιάς όσο και για τη χρηματοδότηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τόσο μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή όλης της Θεσσαλίας» αναφέρει συγκεκριμένα, σημειώνοντας και εκείνος ότι οτιδήποτε και να έχει κάποιος, πρέπει να προβλέψει να είναι ασφαλισμένο.

Η Interamerican και η Anytime υπεύθυνα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες

Αυτή η φυσική καταστροφή είναι μία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που συμβαίνει παγκοσμίως, ανέδειξε όμως τον ρόλο που έχουν επιλέξει να διαδραματίσουν η Interamerican και η Anytime, υπεύθυνα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες με όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την πρώτη στιγμή ήταν εκεί με υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και διαδικασίες ταχείας διαχείρισης των ζημιών. Σημειώνεται ότι η Anytime πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας μεγάλης αλυσίδας αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πληγέντων σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση Humanity Greece.

Όπως μας ενημερώνει η εταιρία, η Interamerican δέχτηκε πάνω από 2.000 αιτήσεις αποζημίωσης, εκ των οποίων οι 1.300 αφορούν κλάδους ακίνητης περιουσίας, με το συνολικό ποσό προς πληρωμή να προσεγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.

Πέραν της οικονομικής αποζημίωσης, σπουδαία ηθική και πρακτική υποστήριξη έλαβαν οι πληγέντες από τους ασφαλιστικούς συμβούλους της περιοχής που ήδη από το φαινόμενο «Ιανός» είχαν επιχειρήσει να ευαισθητοποιήσουν άτομα και επιχειρήσεις για τον ευεργετικό ρόλο της ασφάλισης κάτι για το οποίο δικαιώθηκαν.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η Interamerican και η Anytime είναι παρούσες όπου υπάρχει ανάγκη, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, από την πρώτη κιόλας ημέρα, χτίζοντας ξανά την ελπίδα.

Δείτε τις ιστορίες στο interamerican.gr/rebuildinghope