Γκρεμίζοντας τον μύθο της pre-season (vids)
Μεντιλίμπαρ και Λουτσέσκου με διαφορά μερικών ωρών εξήγησαν ότι το νέο καλεντάρι… αποσύρει το διαχρονικό κλισέ της «προετοιμασίας».
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Να συμφωνήσουμε προκαταβολικά: Ποδόσφαιρο είναι πριν από όλα οι προπονητές (σου). Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τον Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είναι δύο τυχαίες περιπτώσεις στο ράφι με τους κόουτς: Άφησαν ήδη σημάδι ανεξίτηλο στα μέρη μας. Ο Βάσκος με το πρώτο ευρωπαϊκό για ελληνικό club και ο Ρουμάνος που -για όποιον δεν το έχει συνειδητοποιήσει- μετρά όσους τίτλους δεν κατέκτησαν μαζί, όλοι οι άλλοι προπονητές στην ιστορία του ΠΑΟΚ.
Όταν λοιπόν (λες σε ανοιχτή γραμμή) οι δύο τους επιχειρηματολογούν για το ίδιο με διαφορά μερικών ωρών, αν μη τι άλλο αξίζουν την προσοχή μας. Πολλώ δε μάλλον όταν τα βάζουν με το διαχρονικό κλισέ, της pre-season. Ναι, της περιόδου προετοιμασίας των ομάδων που μπορεί κάποτε να έπαιζε ρόλο καθοριστικό στην εξέλιξη της σεζόν αλλά πλέον μάλλον δεν βοηθά σε τίποτε άλλο πέρα από την βελτίωση στους δείκτες της «φυσικής κατάστασης».
«Στις μέρες μας η pre-season είναι άχρηστη» έριξε μπαμ… και κάτω ο Μεντιλίμπαρ. Και εξήγησε πως με το μεταγραφικό παράθυρο ανοιχτό πια ως και τα τέλη Σεπτέμβρη τα club με άλλους κάνουν προετοιμασία, με άλλους ξεκινούν τη σεζόν και με άλλους τη συνεχίζουν. Στο μεταξύ εκείνοι που έρχονται αργά, συνήθως χρειάζονται όχι μόνο χρόνο προσαρμογής αλλά και δουλειάς για να μπορέσουν να φτάσουν τους συμπαίκτες τους κλπ. «Πρέπει να τους φέρεις σε φόρμα με το πρωτάθλημα να βρίσκεται σε εξέλιξη, και στους πρώτους επίσημους αγώνες δεν ξέρεις καν τι κάνεις» ομολόγησε με ειλικρίνεια αφοπλιστική,
«Ουσιαστικά ξεκινάς από το μηδέν, ίσως και πιο πίσω. Χρειάζεται χρόνος. Από όλα τα χρόνια που δουλεύω –και ανεξάρτητα από την ποιότητα των παικτών- τον Νοέμβριο αποκτάμε χημεία» έλεγε δύο μέρες πριν στην Λιβαδειά ο Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ από την έναρξη του πρωταθλήματος (8/8) και πέρα πήρε πέντε (Γκόμεζ, Κόλει, Λόβρεν, Μπακαγιόκο, Παβλένκα) και έδωσε έξι (Κουλιεράκης, Εκόνγκ, Ράφα Σοάρες, Τσινγκάρας, Λύρατζης Νάσμπεργκ). Ο Ολυμπιακός πήρε τέσσερις (Κάρμο, Γουίλιαν, Ολιβέιρα, Γιαζιτσί) και έδωσε δύο (Μπιέλ, Άμπι). Η ΑΕΚ (Πιερό, Μαρτιάλ για Πιζάρο και Ζίνι) και ο Παναθηναϊκός (Πελίστρι, Ουνάι) από δύο.
Φυσικά τα club δεν το κάνουν από… διαστροφή. Η Ελλάδα δεν είναι κεντρική αγορά. Εννέα φορές στις δέκα ο παίκτης που πείθεις τελευταία μέρα του Αυγούστου ούτε που το συζητά μαζί σου τον Ιούλη. Σπανίως είσαι η πρώτη επιλογή. Το σύνηθες λοιπόν είναι να φτιάξεις ένα γκρουπ για να παίξει προκριματικά –μιας και σχεδόν όλοι πια αυτό κάνουν το καλοκαίρι- και όσο ο καιρός περνά να δοκιμάζεις την τύχη σου στα χασομέρια του πάρε-δώσε. Απαιτεί υπομονή. Και κυρίως προκαλεί μπόλικη ταλαιπωρία για τον εκάστοτε προπονητή που αναπόφευκτα Οκτώβρη μήνα θα προσπαθεί ακόμη να μοντάρει την εκάστοτε ιδέα του.
Και δεν είναι βεβαίως μόνο οι μεταγραφές. Είναι και οι τραυματισμοί που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει. Ο Ολυμπιακός ας πούμε το καλοκαίρι επέλεξε νωρίς τον Μάρκο Στάμενιτς και τον Ντάνι Γκαρθία για τη μεσαία γραμμή του. Έχασαν και οι δύο την προετοιμασία, όπως και ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Στην πορεία προέκυψε ο τραυματισμός του Ρέτσου -50 μέρες εκτός- που άλλαξε το rotation της άμυνας. Ο τραυματισμός του Μασούρα που μόλις επέστρεψε.
Έμεινε «έξω» ο Ζέλσον Μαρτίνς. Τώρα έχασαν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Τσικίνιο και ο Γουίλιαν. Και ο Γιαζιτσί που ήρθε τελευταίος θα παίξει αύριο το πρώτο του φιλικό παιχνίδι. Ξαφνικά δηλαδή μέσα στο ίδιο ρόστερ προκύπτουν ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε άλλο σκαλοπάτι ετοιμότητας. Όχι ένας, δύο. Αριθμός διψήφιος. Άλλοι γιατί ήρθαν αργά, άλλα γιατί χτύπησαν, άλλοι γιατί δεν έχουν ρυθμό μιας και δεν έκαναν προετοιμασία κλπ. Και ο προπονητής προσπαθεί να «κουρδίσει» μια ξεκούρδιστη μπάντα, κάνοντας… πρόβες σε επίσημα παιχνίδια.
Στην Premier League βρίσκεται στο Νο1 η Λίβερπουλ. Ο νέος προπονητής, Άρνε Σλοτ έκανε μια μεταγραφή το καλοκαίρι –Φεντερίκο Κιέζα- και ακόμη δεν έχει παίξει. Η χημεία και οι αυτοματισμοί του Γιούργκεν Κλοπ κάνουν ακόμη μια χαρά τη δουλειά τους. Στην La Liga είναι στο Νο 1 η Μπαρτσελόνα με μοναδική μεταγραφή τον Ντάνι Όλμο και έχοντας στην πρώτη γραμμή τρεις 17χρονους! Και εδώ με νέο προπονητή (Φλικ).
Στη Γερμανία η Μπάγερν Μονάχου με νέο προπονητή (Βινσέντ Κομπανί) έκανε μεταγραφές αυστηρά ως το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Μοναδικό Νο1 κόντρα στο ρεύμα η Νάπολι, που με τον Αντόνιο Κόντε έκανε όλα τα «ψώνια» τέλη Αυγούστου (ΜακΤομινέι, Λουκακού, Νέρες, Γκίλμουρ). Πως ξεκίνησε η χρονιά πλάι στον Βεζούβιο; Βερόνα-Νάπολι 3-0.
Η pre-season έχει μια κεντρική ιδέα: Να έχεις τους παίκτες και να τους οδηγήσεις μαζί σε έναν βαθμό ετοιμότητας. Να αναζητήσεις σταδιακά το «φορμάρισμα» και σιγά-σιγά να χτίσεις για τα επόμενα. Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη με τη Μπράγκα έπαιξε με εννέα περσινούς (Τζολάκης, Ρέτσο, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο, Ζέλσον, Ροντινέι, Ελ Κααμπί) και δύο που ήταν εκεί από την πρώτη μέρα της pre- season (Μουζακίτης, Κοστίνια). Έδωσε το καλύτερο αποτέλεσμα και το καλύτερο ποδόσφαιρο της σεζόν.
Προφανώς δεν έγινε τυχαία… Μπορεί σε τρεις μήνες το rotation του να είναι άλλο. Αυτή τη στιγμή όμως η «επιλογή» εξηγείται 100%. Αντίστοιχα ο ΠΑΟΚ «ψάχνει» και «ψάχνεται». Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός ακόμη περισσότερο. Οι τρεις προπονητές είναι ίδιοι και μόνος νέος ο Αλόνσο. Οι επιλογές εντεκάδας σε σχέση με την pre season όμως είναι μια «εξίσωση» που ίσως έχει μεγαλύτερο νόημα για να εξηγήσει την αγωνιστική κατάσταση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις