Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Εχθρική χώρα θεωρεί τη Γερμανία το 62% των Ρώσων

Εχθρική χώρα θεωρεί τη Γερμανία το 62% των Ρώσων

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Levada, που έχει την έδρα του στη Ρωσία, η άποψη της κοινής γνώμης για τη Γερμανία έχει χειροτερεύσει αισθητά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γερμανία ήταν δημοφιλής χώρα στη Ρωσία, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης να εκφράζεται θετικά γι’αυτήν. Όμως σήμερα τα ποσοστά έχουν αντιστραφεί, με το 62% των Ρώσων να εκφέρει «κακή» ή «μάλλον κακή» γνώμη για τη Γερμανία, όπως καταγράφει το Κέντρο Ερευνών Κοινής Γνώμης Levada.

Tα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε τον Μάιο, παρουσίασε στο Βερολίνο ο  Ρώσος κοινωνιολόγος Λεβ Γκούντκοφ, επικεφαλής του Levada.  Ο ίδιος είπε ότι ως και το 2019 τα ποσοστά όσων είχαν θετική γνώμη για τη Γερμανία ήταν 61%, ενώ τώρα έχουν αντιστραφεί. «Λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ρώσων βλέπει τώρα τη Γερμανία ως εχθρική χώρα. Το αποφασιστικό σημείο ήταν η αρχή του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε o εκπρόσωπος του Levada στα γερμανικά ΜΜΕ.

Επιπλέον, σήμερα το 64% των Ρώσων αποδοκιμάζει την κριτική της Γερμανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξή της στους Ουκρανούς, ενώ μόνο το 11% εκφράζει κατανόηση για τη γερμανική στάση.

«Η αυξημένη αντιγερμανική προπαγάνδα είναι προφανές ότι φέρνει αποτέλεσμα στη Ρωσία», σχολίασε ο Γκούντκοφ.

Το κέντρο Levada, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, λειτουργεί ακόμη ανεξάρτητα, αλλά υπό την πίεση των ρωσικών αρχών. Το 2016, η ρωσική δικαιοσύνη το είχε χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα».

πηγή: Levada Center

«Βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση»

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Μάιο, μέρος της οποίας παρουσίασε στη Γερμανία ο επικεφαλής του Levada, η πλειονότητα των Ρώσων (71%) θεωρούν ότι η χώρα τους βαδίζει «προς τη σωστή κατεύθυνση», σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες (17%)  δηλώνει ότι η χώρα κινείται σε λάθος δρόμο, αναφερόμενοι κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ένα ποσοστό 13% θεώρησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στην ερώτηση.

Η δημοσκόπηση, που διενεργείται κάθε χρόνο από το 1994,  περιλάμβανε και ερωτήσεις για τα συναισθήματα της κοινής γνώμης.  Η πλειονότητα των Ρώσων (67%)  δηλώνουν ότι η διάθεσή τους είναι σταθερή, ένα ποσοστό που παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα από το 1999 – ενώ πιο πριν επικρατούσε κυρίως ο εκνευρισμός/θυμός και η μελαγχολία. Σήμερα ο εκνευρισμός έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό πόσοστό (12%), ενώ τα ποσοστά όσων απαντούν ότι έχουν καλή διάθεση (16%) υπερβαίνουν για πρώτη φορά όσων έχουν αρντηική διάθεση και εκνευρισμό.Το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βιώνει φόβο και νοσταλγία.

Υψηλό το ηθικό των νέων, αρνητικοί οι άνω των 55

Οι νέοι κάτω των 24 ετών (26%), οι ερωτηθέντες που μπορούν να αγοράσουν διαρκή αγαθά (22%), καθώς και όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση (18%) είναι πιο πιθανό να μιλήσουν για καλή διάθεση. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 55 ετών και άνω (15%), οι ερωτηθέντες που μόλις και μετά βίας έχουν να φάνε (22%) και όσοι πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος δρόμο (24%) είναι πιο πιθανό να πουν ότι βιώνουν ένταση και νοσταλγία.

Οι ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εννοούν συχνότερα τα εξής: «ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας/υποκατάσταση εισαγωγών» – 23%, «σωστή πολιτική (εσωτερική και εξωτερική)» – 18%, «κοινωνική ανάπτυξη και στήριξη» – 17%, «αγωνιζόμαστε για την ειρήνη» – 15%, «ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας, μισθοί, δεν πεινάμε»- 13%.

Οι ερωτηθέντες που πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος δρόμο είναι πιο πιθανό να εννοούν: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί πολύ/ ο θάνατος των δικών μας /  πολλά θύματα» – 42%, «άνοδος των τιμών, εξαθλίωση του λαού, μικρές συντάξεις, μισθοί» – 27%, «οικονομική παρακμή, ανεργία» – 26%, «αμετακίνητη εξουσία, λάθος κυβέρνηση, διαφθορά» – 22%.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1600 ατόμων, σε 137 δήμους σε 50 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Only in

Αναφορές ότι ο 28χρονος Αλβανός που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη είχε προειδοποιηθεί να μην έρθει στη χώρα

Νέα στοιχεία για τη φονική επίθεση εναντίον του 28χρονου από την Αλβανία από τα δύο ξαδέρφια του που συντελέστηκε στην Κυψέλη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024