Μέση Ανατολή: Αίγυπτος και Ιορδανία υποστηρίζουν τον Λίβανο απέναντι στην «ισραηλινή επιθετικότητα»
«Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Λιβάνου, καταδικάζουμε τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της πρωτεύουσας του Λιβάνου, καταδικάζουμε τη δολοφονία από το Ισραήλ λιβανέζων πολιτών».
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία καταδίκασαν χθες Τρίτη «την ισραηλινή επιθετικότητα» στον Λίβανο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας να καλεί να τεθεί τέλος σ’ αυτήν έπειτα από «έναν χρόνο καταστροφής στη Γάζα» και «κλιμάκωσης στην (κατεχόμενη) Δυτική Οχθη».
«Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Λιβάνου, καταδικάζουμε τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της πρωτεύουσας του Λιβάνου, καταδικάζουμε τη δολοφονία από το Ισραήλ λιβανέζων πολιτών», δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο.
Αλληλεγγύη της Αιγύπτου και της Ιορδανίας «προς το κράτος και τον λαό του Λιβάνου»
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο αιγύπτιος ομόλογός του, ο Μπαντρ Αμπντελάτι (δεξιά, στη φωτογραφία, επάνω, με τον Σαφάντι), δήλωσε ότι οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την «αλληλεγγύη των χωρών τους προς το κράτος και τον λαό του Λιβάνου».
Ο ισραηλινός στρατός αφού αποδυνάμωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής επίθεσης που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, μετατόπισε στα μέσα Σεπτεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεών του στον Λίβανο, κατά της Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός στρατός θέλει ν’ απομακρύνει το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, από συνοριακές περιοχές του νοτίου Λιβάνου και να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών της Χεζμπολάχ εναντίον του βόρειου Ισραήλ, ώστε να επιτρέψει την επιστροφή σ’ αυτήν την περιοχή σχεδόν 60.000 εκτοπισμένων κατοίκων.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε χθες τον Λίβανο ότι θα γνωρίσει «καταστροφές και δεινά» όπως γνώρισε η Γάζα.
«Δεν οφείλει να λογοδοτεί»
Μετά «μια χρονιά καταστροφής» στο παλαιστινιακό έδαφος και «κλιμάκωσης στη Δυτική Οχθη», κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967 που γνώρισε έξαρση της βίας στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ «σύρει» στο εξής «την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο», κατηγόρησε ο Σαφάντι.
Το Ισραήλ είναι «μια χώρα υπεράνω του νόμου και δεν οφείλει να λογοδοτεί», καταδίκασε από την πλευρά του ο Αμπντελάτι.
Το 1994, η Ιορδανία έγινε το δεύτερο αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο, που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ.
Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, το Κάιρο έχει τον ρόλο του διαπραγματευτή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειές του όπως και αυτές του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποτύχει επανειλημμένα στη διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας.
Πηγή: ΑΠΕ
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας
- Συρία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε συγκρούσεις φιλότουρκων μαχητών με κουρδικές δυνάμεις
- «Πόλεμος» εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διεθνή αμυντική βιομηχανία
- Χούθι, Πούτιν και Τραμπ καθορίζουν τη ρότα στην παγκόσμια ναυτιλία
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: «Γαλάζια Πατρίδα» με 100 πολεμικά πλοία
- Σάρα Σαρίφ: Χαροπαλεύει ο πατέρας και δολοφόνος της 10χρονης – Του επιτέθηκαν στη φυλακή