Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Μέση Ανατολή: Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου για το Ιράν – Σφυροκόπημα του Ισραήλ σε Λίβανο, Γάζα, Συρία

Μέση Ανατολή: Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου για το Ιράν – Σφυροκόπημα του Ισραήλ σε Λίβανο, Γάζα, Συρία

Live οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρά πλήγματα σε Γάζα, Βηρυτό και Δαμασκό - Σήμερα η επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου για το Ιράν

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιδρομές σε Γάζα, Βηρυτό και Συρία, ενώ σήμερα αναμένεται κρίσιμη επικοινωνία Νετανιάχου – Μπάιντεν για το Ιράν.

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα χθες Τρίτη σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ενώ ο Νετανιάχου με μήνυμά του ανακοίνωσε την εξόντωση των πιθανών διαδόχων του Χασάν Νασράλα.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ απαντά με συνεχείς εκτοξεύσεις ρουκετών, γεγονός που υποχρεώνει το Ισραήλ να εκκενώσει χωριά που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα.

Δείτε live

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο in

09:13 «Deja vu – Όλοι γνωρίζουμε τι ακολουθεί μετά τις εντολές εκκένωσης νοσοκομείων»

Το Al Mezan Center, μια παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι διαταγές προς το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των άρρωστων παιδιών, να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα μοιάζει με επανάληψη της ιστορίας.

«Αν αυτό μοιάζει με déjà vu, είναι επειδή όλοι γνωρίζουμε τη φρίκη που ακολουθεί τέτοιες εντολές», ανέφερε η ομάδα υπεράσπισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ένα χρόνο μετά από αυτή τη γενοκτονία, η πλήρης αδράνεια της διεθνούς κοινότητας επιτρέπει στο Ισραήλ να εξαπολύσει ένα νέο κύμα γενοκτονικής βίας κατά της βόρειας Γάζας», ανέφερε η ομάδα.

Ο δρ Χουσάμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του νοσοκομείου, δήλωσε στο Al Jazeera ότι φοβάται μια επανάληψη της βίας και της καταστροφής που προκάλεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας νωρίτερα στον πόλεμο.

«Έχουμε μωρά και νεογέννητα που βρίσκονται στη ΜΕΘ», δήλωσε ο Abu Safiya.

«Ακόμα και αν μπορέσουμε να εκκενώσουμε μερικούς ασθενείς. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το νοσοκομείο γιατί δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο που να παρέχει υπηρεσίες και θεραπείες σε παιδιά, εκτός από το νοσοκομείο Kamal Adwan», είπε.

08:59 WSJ: Δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι από τον Νετανιάχου – «Δεν μας ενημερώνει»

Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει στην κυβέρνηση Μπάιντεν τα σχέδια στρατιωτικής απάντησής του κατά του Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Wall Street Journal. Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι «επανειλημμένα πιάστηκαν απροετοίμαστοι» από τις στρατιωτικές κινήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο και προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέμενε να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια του Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη μεταξύ του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Ωστόσο, ο Νετανιάχου καθυστέρησε το ταξίδι του Γκάλαντ στις ΗΠΑ επιμένοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Μπάιντεν πριν από την αναχώρηση του Γκάλαντ.

Η Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι το χτύπημα του Ισραήλ κατά του πρώην γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να ειδοποιηθούν οι ΗΠΑ, εξέπληξε ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς εκείνη την περίοδο οι αξιωματούχοι αυτοί εργάζονταν για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο Όστιν απάντησε λέγοντας: «Με συγχωρείτε, τι είπατε;» όταν ο Γκάλαντ τον ενημέρωσε για την επίθεση στον Νασράλα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνομιλία. Κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης κλήσης την ίδια ημέρα, ο Όστιν ρώτησε τον Γκάλαντ αν το Ισραήλ ήταν προετοιμασμένο να είναι «μόνο του» στη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη προηγούμενης ειδοποίησης.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι ο Όστιν ήταν απογοητευμένος από την έλλειψη επαρκούς χρόνου για τις Ηνωμένες Πολιτείες να τοποθετήσουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν δυνητικά το Ισραήλ ή τα κοντινά αμερικανικά στρατεύματα, αν χρειαζόταν.

08:47 Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς την περιοχή Καρμέλ του Ισραήλ

Δύο πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο αναχαιτίστηκαν επιτυχώς από την αεράμυνα πάνω από την περιοχή Καρμέλ στο βόρειο Ισραήλ πριν από λίγο, αναφέρει η IDF.

Οι σειρήνες είχαν ηχήσει στη βόρεια παράκτια πεδιάδα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Καισάρειας και του Ζιχρόν Γιαακόβ και των κοντινών πόλεων νότια της Χάιφα εν μέσω της επίθεσης.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

08:37 Στρατιώτες των IDF υψώνουν την ισραηλινή σημαία στον Λίβανο

Τα ισραηλινά στρατεύματα ισοπέδωσαν τον λεγόμενο «Κήπο του Ιράν» στα περίχωρα του χωριού Maroun al-Ras του νότιου Λιβάνου και ύψωσαν ισραηλινή σημαία στα ερείπια, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Το πάρκο, που βρίσκεται λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τα ισραηλινά σύνορα, είχε ένα άγαλμα του δολοφονημένου διοικητή της δύναμης Quds του IRGC, Qassem Soleimani, που έδειχνε προς το Ισραήλ και ένα αντίγραφο του θόλου του βράχου της Ιερουσαλήμ.

Πλάνα που μοιράστηκαν χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πάρκο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή και στρατεύματα να τοποθετούν μια ισραηλινή σημαία, εκεί όπου κάποτε κυμάτιζε μια ιρανική.

08:24 Καμπανάκι για την επισιτιστική ασφάλεια του Λιβάνου

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στον Λίβανο προειδοποίησε για επισιτιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων. Ο Matthew Hollingworth δήλωσε ότι ανησυχεί εξαιρετικά για την ικανότητα του Λιβάνου «να θρέψει τον εαυτό του» εν μέσω της καταστροφής της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων.

Ο Hollingworth δήλωσε ότι 1.900 εκτάρια (4.700 στρέμματα) γεωργικής γης έχουν καεί στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ 12.000 εκτάρια (30.000 στρέμματα) γεωργικών εκτάσεων – σε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές του Λιβάνου – έχουν εγκαταλειφθεί.

Η κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό 46.000 Λιβανέζους αγρότες και δεν θα υπάρξει συγκομιδή ελιών στο νότιο τμήμα της χώρας – το ίδιο και για τις μπανάνες και τα εσπεριδοειδή. Τα λαχανικά θα «σαπίσουν στα χωράφια», πρόσθεσε, σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να βρεθούν διπλωματικές πολιτικές λύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι ο Λίβανος είναι “ήδη γονατισμένος” και “δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε τώρα”.

08:10 Αυξήθηκε στους 9 ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επιδρομή στη Συρία

Ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό της Συρίας την Τρίτη αυξήθηκε σε εννέα, μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Επιπλέον, 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί βασίζονται στον «προκαταρκτικό απολογισμό» του συριακού υπουργείου Άμυνας για την επίθεση.

08:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ συνέχισε το σφυροκόπημα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και αφήνοντας τη γειτονιά  «εντελώς αγνώριστη», σύμφωνα με το  Al Jazeera.
  • Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι απέκρουσε την εισβολή ισραηλινών στρατευμάτων σε δύο σημεία στο νότιο Λίβανο, ενώ η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε 4 επιθέσεις με drones εναντίον ισραηλινών θέσεων.
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τρεις στρατιώτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε μάχες στο νότιο Λίβανο χθες και σήμερα.
  • Στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εννέα Παλαιστίνιους από μία οικογένεια στη βόρεια συνοικία Σουτζάιγια και άλλους οκτώ ανθρώπους στους κεντρικούς προσφυγικούς καταυλισμούς Νουσεϊράτ και Μπουρέιτζ.
  • Το νοσοκομείο Kamal Adwan, μία από τις τρεις ιατρικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Γάζα που το Ισραήλ διέταξε να κλείσουν, απέρριψε την ανακοίνωση εκκένωσης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο που να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε παιδιά.

07:50  Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δήλωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με drone κατά του Ισραήλ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δήλωσε ότι εξαπέλυσε τρεις επιθέσεις drone εναντίον «ζωτικών» ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ καθώς και στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον στρατό του Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, η ένοπλη  ομάδα, δήλωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση σε «ζωτικό στόχο» στο νότιο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τα ανατολικά.

Η ιρακινή ένοπλη ομάδα έχει εντείνει τις επιθέσεις με στόχο το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει την επίθεσή του στη Γάζα και επεκτείνει την επίθεσή του στο Λίβανο. Η ομάδα έχει επίσης εξαπολύσει πυραύλους και επιθέσεις με drones κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

07:40 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές σε πόλεις της Δυτικής Όχθης

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν τον 37χρονο Abdul Raouf Rajih Hamed al-Masry αφού περικύκλωσαν το σπίτι του στην πόλη Aqqaba, βόρεια της πόλης Tubas στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι έποικοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 678 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Η δολοφονία του Al-Masry σημειώθηκε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη αργά την Τρίτη και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το Al Jazeera

07:32 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι απώθησε τα ισραηλινά στρατεύματα στο νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ δήλωσε στο Telegram ότι μαχητές της εκτόξευσαν πυρά και και ρουκέτες κατά των εισβολέων ισραηλινών στρατιωτών στον νοτιοδυτικό Λίβανο. Οι επιθέσεις στην περιοχή Labouneh ανάγκασαν τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν, ανέφερε η ομάδα.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα στην πόλη Μπλίντα του Λιβάνου. Η οργάνωση λέει ότι ο ισραηλινός στρατός – ο οποίος έχει στείλει μια τέταρτη μεραρχία στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο – δεν μπόρεσε να προχωρήσει από τότε που ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση πριν από μια εβδομάδα.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι τρεις στρατιώτες του έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε μάχες στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες δύο ημέρες (δείτε την προηγούμενη ανάρτηση).

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου ότι το Ισραήλ ότι εξουδετέρωσε δύο διαδόχους του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ.

07:23 Οι IDF λένε ότι 3 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στο νότιο Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στο νότιο Λίβανο.

Στο πρώτο περιστατικό, ένας υπαξιωματικός και ένας έφεδρος της Μονάδας 504 της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών τραυματίστηκαν σοβαρά χθες και ότι ο τρίτος στρατιώτης – του 8207ου Τάγματος της 228ης Ταξιαρχίας – τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα.

Και οι τρεις έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για ιατρική περίθαλψη.

Φωτογραφία των IDF που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Οκτωβρίου 2024, δείχνει στρατεύματα να επιχειρούν στο νότιο Λίβανο/ Πηγή: Times of Israel

07:15 Ισραηλινά ΜΜΕ: ΗΠΑ και αραβικά κράτη έχουν ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα αραβικά κράτη έχουν ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για μια συνολική κατάπαυση του πυρός με στόχο την ταυτόχρονη ηρεμία όλων των πολεμικών μετώπων, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Channel 12 μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν συμμετέχει επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, αλλά ότι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Το δίκτυο σημείωσε ότι δεν είναι σαφές αν οι προσπάθειες θα επηρεάσουν τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της επιθυμίας του Ισραήλ να συνεχίσει να πολεμά ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους.

Η ισραηλινή τηλεόραση ανέφερε, ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη πει στις ΗΠΑ ποια είναι η θέση του σχετικά με την πρωτοβουλία.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση ισχύος, μια κατάπαυση του πυρός θα γίνει με τους δικούς μας όρους, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης [της Χεζμπολάχ] πέρα από τον ποταμό Λιτάνι [Litani] και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ σε περιοχές κοντά στα σύνορα», ανέφερε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

07:05 Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για το Ιράν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τον υπουργό του να αναβάλει την επίσκεψη. Ο Νετανιάχου ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

06:59 Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ, απειλεί να σύρει την περιοχή σε γενικευμένη ανάφλεξη, σχεδιάζοντας τα αντίποινα στο Ιράν την ώρα που συνεχίζει το σφυροκόπημα σε Λίβανο,  Γάζα και Συρία.  Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Only in

Αυτόματη η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού – Ποια είναι τα κριτήρια

Τι προβλέπει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπή για την κύρωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024