Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις της έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους δύο οικισμούς στην ανατολική Ουκρανία, τα τελευταία κέρδη στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την περιοχή του Ντονμπάς. Έκθεση του υπουργείου ανέφερε ότι τα χωριά Ζολότα Νίβα και Ζοριάνε Πέρσε τέθηκαν υπό ρωσικό έλεγχο. Οι κοινότητες έχουν εκτιμώμενο πληθυσμό μερικές εκατοντάδες κατοίκους η καθεμία.

Τα δύο χωριά βρίσκονται βόρεια και νότια της πόλης Κουραχόβε, ενός από τα κεντρικά σημεία της στρατιωτικής δραστηριότητας στο ανατολικό μέτωπο.

Οι επίσημες ουκρανικές αναφορές για τις μάχες δεν έκαναν καμία αναφορά στην απώλεια του ελέγχου οποιουδήποτε από τα δύο χωριά. Αλλά το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε ότι ο τομέας Κουραχόβε ήταν ο τόπος των πιο σκληρών μαχών στο ανατολικό μέτωπο. Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας αναφέρθηκε για τελευταία φορά στο Ζολότα Νίβα την Κυριακή ως ένα από τα δύο χωριά που δέχονται σειρά ρωσικών επιθέσεων.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε τους όρους για να υπογραφεί ειρήνη

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους (στα αγγλικά) ή να δείτε τα μέτωπα που διεξάγονται μάχες.

Η Ρωσία πάει να καταλάβει την πόλη Τορέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την περασμένη εβδομάδα την πόλη Βούλενταρ στην κορυφή του λόφου, νοτιότερα, μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης άμυνας απέναντι σε διαδοχικές ρωσικές προσπάθειες κατάληψής της. Μια εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στα περίχωρα της πόλης Τορέτσκ, της ανατολικής ουκρανικής μεθορίου, βορειοανατολικά του Κουραχόβε.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας σύμβουλος της εγκατεστημένης από τη Ρωσία διοίκησης της περιοχής του Ντονέτσκ, ο Ιγκόρ Κιμακόφσκι, δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα είχαν εισέλθει στο κέντρο της πόλης από διάφορες κατευθύνσεις. Ελέγχουν πλέον όλα τα πολυώροφα κτίρια κατοικιών.

Ουκρανοί στρατιωτικοί μπλόγκερ δήλωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης και συναντούσαν αντίσταση ενώ προσπαθούσαν να καταλάβουν τις βορειοανατολικές συνοικίες. Ωστόσο αναγνώρισαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν την πρωτοβουλία» στην περιοχή