Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα συζητηθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Τι θα συζητηθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Εντός της ημέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το Ιράν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

Το τηλεφώνημα θα είναι το πρώτο μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου εδώ και δύο τεταμένους μήνες και έρχεται την ώρα που το Ισραήλ εξετάζει σημαντικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σημαντικά τον περιφερειακό πόλεμο.

Τα αντίποινα στο Ιράν

Σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Νετανιάχου καθόταν για ώρες το βράδυ της Τρίτης με ανώτερους υπουργούς και τους επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια απόφαση σχετικά με το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων του Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι τα αντίποινα του Ισραήλ αναμένεται να είναι σημαντικά και πιθανότατα θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και μυστικές επιθέσεις όπως αυτή που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ έχει επίσης ζυγίσει πιθανά πλήγματα στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, κάτι στο οποίο ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα αντιταχθεί. Ένας σύμβουλος του Νετανιάχου δήλωσε στο Axios ότι μόλις ληφθεί μια απόφαση, ο Νετανιάχου θα ήθελε να ενημερώσει τον Μπάιντεν.

Τι δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλεφώνημα για να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τους περιορισμούς των ισραηλινών αντιποίνων», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί σε στόχους στο Ιράν που είναι σημαντικοί χωρίς να είναι δυσανάλογοι.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το «tit-for-tat» θα συνεχιστεί, με το Ιράν να απαντά στην επίθεση του Ισραήλ και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να πρέπει να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν αυτή την ιρανική απάντηση.

Γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι του Γκάλαντ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Παρασκευή στον ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «σαφήνεια και διαφάνεια» από το Ισραήλ σχετικά με τα σχέδιά του, επειδή αυτά έχουν επιπτώσεις στις δυνάμεις και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ σκόπευε να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, αλλά το ταξίδι τέθηκε βέτο την τελευταία στιγμή από τον Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου είπε στον Γκαλάντ ότι το ταξίδι του δεν θα εγκριθεί ότι είχε λάβει τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν και ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας είχε εγκρίνει τα σχέδια επίθεσης.

Τέλος, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συζητήσουν επίσης τους πολέμους στον Λίβανο και τη Γάζα. Όμως ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Only in

Αυτόματη η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού – Ποια είναι τα κριτήρια

Τι προβλέπει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπή για την κύρωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2024