Γρίπη των πτηνών: Ορατός ο κίνδυνος επανεμφάνισης στη χώρα μας
Τι πρέπει να προσέξουν πτηνοτρόφοι, κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών, μεταφορείς για τη γρίπη των πτηνών
Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας, καθώς αναμένονται μετακινήσεις μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, που μπορεί να νοσούν, εκπέμπει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών είναι αυξημένος, καθώς ήδη έχει εντοπιστεί νέα εστία σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, ενώ ο ιός παρουσιάζεται ολοένα και συχνότερα σε άγρια πτηνά, τα οποία βρίσκονται νεκρά ή ημιθανή και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν ανά την υφήλιο και αυξημένα περιστατικά μετάδοσης του ιού σε θηλαστικά (π.χ. μηρυκαστικά, μινγκ, αιλουροειδή).
Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.
Η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως
Αναφορικά με την απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, η ανωτέρω απαγόρευση δεν αφορά συστηματικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν «πιλοτές», υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για χώρους σκεπασμένους και περιφραγμένους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καθίσταται δυνατή η άμεση ή έμμεση επαφή τους με άγρια πτηνά.
Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη των πτηνών
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών, είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).
Οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και πριν την επιστροφή τους στη χώρα μας.
Συνιστάται από το υπουργείο Υγείας, οι επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, σφαγείς, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους”.
- Φαραντούρης: Πελαγοδρομούν Τζάκρη και Πούλου, στο καλό – Πυρά σε Φάμελλο και Πολάκη
- Μπιορκ για Μάθιου Μπάρνι – Αυτή κύκνος, αυτός τράγος, στη μέση μια κόρη και μια μήνυση
- Ντόναλντ Τραμπ: Παρακολούθησε μαζί με τον Έλον Μασκ την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της SpaceX
- Αλιεία: Έως 15/12 αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
- Κατάργηση του ποδηλατοδρόμου στη λεωφόρο Νίκης: Τι δηλώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης
- Ευχάριστα νέα στους Μπακς – Η ώρα της επιστροφής του Μίντλετον