Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι η «επιστημονική μέθοδος» που θα σώσει την… βαλτωμένη ερωτική σας ζωή;

Ποια είναι η «επιστημονική μέθοδος» που θα σώσει την… βαλτωμένη ερωτική σας ζωή;

Οι ψυχολόγοι εγγυώνται ότι η επιστημονική μέθοδος ακόμη και εάν δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα σας έχει βελτιώσει ως ερωτικό σύντροφο.

Είστε από εκείνους που δεν δίνετε δεύτερη ευκαιρία στο υποψήφιο ταιρί και ενδεχομένως να τα παρατήσετε στο πρώτο ραντεβού;

Οι ψυχολόγοι συνιστούν αρχικά ψυχραιμία, υπομονή και την εφαρμογή της επιστημονικής μεθόδου. Κοινώς ενώ βρίσκεστε στο ραντεβού θα πρέπει να παρατηρήσετε, να υποθέσετε, να πειραματιστείτε, να αναλύσετε και να προσαρμοστείτε.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τυχόν λάθη από τη μεριά σας και επομένως δεν θα εγκαταλείψετε εύκολα το ειδύλλιο.

Από την παρατήρηση στην υπόθεση

Το πρώτο βήμα της επιστημονικής μεθόδου είναι η παρατήρηση, η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων και την αναγνώριση μοτίβων. Οι ειδικοί προτείνουν να κρατάτε ένα «ημερολόγιο ραντεβού» όπου θα καταγράφετε συμπεριφορές.

«Αναλογιζόμενοι το ιστορικό των σχέσεών σας, συλλέγετε σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερες επιλογές στο μέλλον», δήλωσε ο Dr. Mark Travers στο Psychology Today.

Αντιμετωπίστε κάθε εμπειρία ραντεβού ως μια ευκαιρία να πειραματιστείτε και να συλλέξετε νέα δεδομένα

Αφού κάνετε τις παρατηρήσεις σας, ήρθε η ώρα να διατυπώσετε μια υπόθεση, μια τεκμηριωμένη εικασία με βάση τα δεδομένα σας.

«Στα ραντεβού, αυτό θα σήμαινε να αναλογιστείτε τις προηγούμενες σχέσεις σας και να δημιουργήσετε υποθέσεις σχετικά με το ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα», εξήγησε ο Travers.

Βγείτε με κάποιον που παραδοσιακά δεν είναι ο «τύπος» σας

Κοιτάξτε τι πήγε στραβά και αποφασίστε ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, αν έχετε παρατηρήσει ότι η ασαφής επικοινωνία σχετικά με τις «αξίες» έχει οδηγήσει σε προβλήματα, θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι το να είστε πιο ειλικρινείς από την αρχή θα μπορούσε να βελτιώσει τις εμπειρίες σας, σύμφωνα με τον Travers.

Η φάση του πειραματισμού είναι εκεί που βρίσκεται ο ενθουσιασμός και όχι δεν μιλάμε για την παρασκευή κάποιου ερωτικού φίλτρου. Απλά ξεκινήστε αλλάζοντας κάποιες από τις συμπεριφορές που πιστεύετε ότι μπορεί να εμποδίζουν την εύρεση «του ενός».

Η πληθώρα επιλογών και η ευκολία εύρεσης ραντεβού έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε μια νοοτροπία «πάμε στον επόμενο» και έχει κάνει τα ραντεβού πιο επιφανειακά

Για παράδειγμα, βγείτε με κάποιον που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον αλλά δεν είναι παραδοσιακά ο «τύπος» σας.

«Αντί να συνεχίσετε να βγαίνετε ραντεβού στον «αυτόματο πιλότο» ή να πέφτετε σε παλιά μοτίβα, μπορείτε να αντιμετωπίζετε κάθε εμπειρία ραντεβού ως μια ευκαιρία να πειραματιστείτε και να συλλέξετε νέα δεδομένα», επισημαίνει ο Travers.

Δεν είμαστε πειραματόζωα

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους ως «πειραματόζωα» ή «αναλώσιμους».

Η Dr. Jenn Gunsaullus, κοινωνιολόγος, ομιλήτρια σε θέματα οικειότητας και συγγραφέας, δήλωσε στο παρελθόν στην The Post ότι η ευκολία των εφαρμογών γνωριμιών έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να βλέπουν ο ένας τον άλλον ως αναλώσιμο.

Η πληθώρα επιλογών και η ευκολία εύρεσης ραντεβού έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε μια νοοτροπία «πάμε στον επόμενο» και έχει κάνει τα ραντεβού πιο επιφανειακά.

«Αυτή η νοοτροπία γύρω από τα ραντεβού μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο να κάνει κανείς τη σκληρή δουλειά της εργασίας για μια σχέση», εξήγησε ο Gunsaullus.

«Το θέμα είναι να μαθαίνεις από κάθε σχέση»

Προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ του να σέβεστε κάθε ραντεβού και παράλληλα να μην το παίρνετε πολύ στα σοβαρά, ώστε να μην ραγίσει η καρδιά σας.

Όπως τα επιστημονικά πειράματα, δεν θα πετύχουν όλες οι δοκιμές γνωριμιών, αλλά κάθε μία παρέχει πολύτιμα δεδομένα για μελλοντικές προσαρμογές και τότε μπορείτε να πείτε με σιγουριά: «Δεν φταίω εγώ, εσύ φταις».

«Το θέμα είναι να μαθαίνεις από κάθε σχέση ή αλληλεπίδραση και να χρησιμοποιείς αυτές τις γνώσεις για να βελτιώνεσαι», καταλήγει ο Travers.

Must in

Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε τη σημαία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και χτυπάει τον Τσίπρα

Με αιχμές κατά Τσίπρα για το δημοψήφισμα του 2015, αλλά και για τα capital controls, ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε πολύ σύντομα όλη την ατζέντα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024