Δεν θέλεις να τσακωθείς; Χρησιμοποίησε αυτές τις πέντε φράσεις
Αυτές οι φράσεις ενδέχεται να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σας φέρουν πιο κοντά σε μια λύση.
Η σύγκρουση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι αναπόφευκτη, όσο κι αν θα θέλαμε να την αποφύγουμε. Ακόμα και στις πιο υγιείς σχέσεις, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένταση. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις μπορεί να ενισχύσει ή να βλάψει αυτούς τους δεσμούς.
Όταν τα αίματα ανάβουν, μια διαφωνία μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη μια παραγωγική συζήτηση. Όμως, το να έχετε πρόχειρες μερικές «ειρηνευτικές» φράσεις μπορεί να βοηθήσει στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σας φέρει πιο κοντά σε μια λύση – ή τουλάχιστον σε ένα σημείο όπου μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα την οπτική του άλλου.
Aκολουθούν αυτές οι φράσεις.
«Βοήθησέ με να καταλάβω»
Οι συγκρούσεις τείνουν να κλιμακώνονται όταν κάποιος δεν αισθάνεται ότι τον ακούν ή ότι τον καταλαβαίνουν, δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος Ryan Howes μιλώντας στη Huffpost. Το να πείτε « βοήθησέ με να καταλάβω» είναι ένας τρόπος να προσεγγίσετε την κατάσταση με περιέργεια και διαφάνεια, αντί για αμυντικότητα.
«Αυτό είναι πρόβλημα. Ας το λύσουμε μαζί»
Οι διαφωνίες συχνά γίνονται «εσύ εναντίον μου» και όχι «εσύ και εγώ εναντίον του προβλήματος».
«Καλώντας το αγαπημένο σας πρόσωπο να βρείτε μια λύση μαζί, δίνετε προτεραιότητα στη σύνδεση και την ομαδική εργασία αντί για τη διχόνοια», είπε. «Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι δουλεύοντας μαζί, θα βρείτε μια λύση που θα είναι καλύτερη από αυτή που θα μπορούσατε να βρείτε μόνοι σας».
«Αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα»
Αυτή η φράση και άλλες παρόμοιες επικυρώνουν την οπτική γωνία του αγαπημένου σας προσώπου, γεγονός που μπορεί «να ρίξει αμέσως τη θερμοκρασία στο δωμάτιο», δήλωσε στη HuffPost η Sarah Epstein, θεραπεύτρια γάμου.
«Είναι δύσκολο να είσαι αμυντικός αν το άτομο στο οποίο μιλάς σε ακούει πραγματικά», είπε.
«Πρέπει να κάνω ένα διάλειμμα. Αισθάνομαι πολύ αναστατωμένος για να έχω μια ουσιαστική συζήτηση»
Κατά τη διάρκεια ενός καυγά, μπορεί να βιώσετε κάτι που είναι γνωστό ως συναισθηματική πλημμύρα. Οι ορμόνες του στρες απελευθερώνονται, ενεργοποιώντας την αντίδραση «μάχη ή φυγή» του σώματος. Η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα, η αναπνοή σας είναι ρηχή και δεν μπορείτε να ακούσετε καλά ή να σκεφτείτε καθαρά. Όταν είστε τόσο καταβεβλημένοι, είναι σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά.
Το να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε πότε βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση και στη συνέχεια να ζητήσετε ένα διάλειμμα «επιτρέπει και στα δύο μέρη να επιστρέψουν στη συζήτηση με ψυχραιμία», δήλωσε η Epstein.
«Τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά την επόμενη φορά;»
Πολύ συχνά, οι διαφωνίες «κολλάνε στο “το έκανες αυτό” και “όχι, δεν το έκανα”», χωρίς να φτάνουν ποτέ στο στάδιο της λύσης, είπε ο Howes. Το να ρωτάτε το άλλο άτομο τι μπορεί να αλλάξει στο μέλλον επιβεβαιώνει ότι είστε στην ίδια ομάδα και θέλετε να χειρίζεστε καλύτερα τις συγκρούσεις.
«Μόλις αποσαφηνιστεί το πρόβλημα, είναι εντάξει να προχωρήσετε προς μια λύση, και κατά προτίμηση μια λύση που συνδιαμορφώνεται και από τους δυο σας», πρόσθεσε ο Howes. «Είναι πιθανό να βρεθείτε σε παρόμοια προβληματική κατάσταση στο μέλλον και βοηθάει να έχετε ένα σχέδιο στο μυαλό σας».
*Με πληροφορίες από: HuffPost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Sex Education | YouTube
- Για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πραξικοπήματος θα κατηγορηθεί ο Μπολσονάρο
- Δύσκολοι καιροί για τη γερμανική οικονομία – «Νόμιζαν ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά αυτό τελείωσε»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα καταστρέψει πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Η ΕΚΤ προειδοποιεί για πιθανή φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη
- Super League: Αλλαγή ώρας στο ΠΑΟΚ – Athens Kallithea της 13ης αγωνιστικής
- Βυρώνας: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη 22χρονος που οπλοφορούσε