Ίσως το μόνο άτομο στη μόδα που μπορεί ακόμα να δημιουργεί πραγματικές τάσεις είναι η Miuccia Prada, η οποία συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με τη viral διάθεση του brand Miu Miu.

Οι περισσότεροι σχεδιαστές μόδας σήμερα (ακόμη και οι πραγματικά καλοί, ειδικά αυτοί) κάνουν πράγματα που δεν θα καταφέρουν να διαχυθούν πραγματικά στον υπόλοιπο πολιτισμό -ένας δημιουργικός διευθυντής δεν ορίζει πια το ύψος του ποδόγυρου.

Ωστόσο το στυλ Y2K, οι μίνι φούστες, τα crop tops, η διεστραμμένη προετοιμασία, τα boat shoes, τα penny loafers – όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία διαβάζετε διαρκώς ότι «επιστρέφουν» σε εκθέσεις τάσεων ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν από τις πασαρέλες της Miuccia Prada τα τελευταία τρία χρόνια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miu Miu (@miumiu)

Μια πειστική ιστορία για τη ζωή των γυναικών σήμερα

Ακόμα και ένας σκεπτικιστής πρέπει να παραδεχτεί ότι η «Κυρία Prada» (όπως την αποκαλεί η βιομηχανία) συνεχίζει να τα καταφέρνει. Το σόου της το απόγευμα της τελευταίας ημέρας της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, συνοδεύτηκε από μια περίεργη εφημερίδα, καλυμμένη με QR codes και ψεύτικους τίτλους («Διάσημος φιλόσοφος βρέθηκε με αθλητική ενδυμασία»), φτιαγμένη από την καλλιτέχνιδα Goshka Macuga.

«Ακόμα και οι παραδοσιακές πηγές πραγματικότητας», πρότεινε η εφημερίδα της Macuga, «μας οδηγούν σε άσκοπες σήραγγες αποσπασματικών πληροφοριών, όπου πρέπει να σκάψουμε για να βρούμε τα γεγονότα, ένα ταξίδι που λίγοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να κάνουν».

Παρόλα αυτά τα ρούχα έλεγαν μια πειστική ιστορία για τη ζωή των γυναικών σήμερα. Πολλοί σχεδιαστές προσπαθούν να γιορτάσουν το προσωπικό στυλ και την κουλτούρα του ντυσίματος (με έναν παλιομοδίτικο, σχολαστικά επιδεικτικό τρόπο), αλλά ποιος έχει πραγματικά χρόνο γι’ αυτό;

Tα ρούχα της «Κυρίας Prada» ήταν σαν καθρέφτης για το πώς οι γυναίκες θέλουμε να βιώνουμε την ευχαρίστηση και την ομορφιά στην καθημερινότητά μας, ακόμη και όταν πρέπει να βιαστούμε ή να βρεθούμε να τα βγάζουμε πέρα μόνες μας

Miu Miu SS25

Ο σύντροφος δουλεύει ή απουσιάζει παντελώς

Αντίθετα, τα ρούχα της «Κυρίας Prada» ήταν σαν καθρέφτης για το πώς οι γυναίκες θέλουμε να βιώνουμε την ευχαρίστηση και την ομορφιά στην καθημερινότητά μας, ακόμη και όταν πρέπει να βιαστούμε ή να βρεθούμε να τα βγάζουμε πέρα μόνες μας.

Φορέματα που κουμπώνουν στην πλάτη έμειναν ανοιχτά (η κάτοχος δεν μπορεί να τα φτάσει και ο σύντροφός της είτε είναι ήδη στη δουλειά είτε δεν υπάρχει)- ένα μάλιστα ήταν ανοιχτό με τα χαριτωμένα εσώρουχα εκτεθειμένα στην πλάτη ενώ μερικά στενά πεντάλ pushers έδειχναν τις γραμμές του εσωρούχου των μοντέλων.

Ήταν όλες παρατραβηγμένες εμφανίσεις που αλλοιώθηκαν από την πραγματικότητα της ζωής μιας γυναίκας: Ακόμα και όταν φοράτε ένα ήσυχο δερμάτινο μπουφάν και μια απλή φούστα μέχρι το γόνατο, το πουκάμισό σας εξακολουθεί να ζαρώνει και ο γιακάς σας να είναι αναστατωμένος.

Η στιλίστρια Lotta Volkova μοιράστηκε μερικές υπέροχες λεπτομέρειες από τα παρασκήνια στο Instagram, όπως τα μανικιούρ που είχαν φθαρεί επίτηδες – και πάλι, ποιος έχει χρόνο να διατηρεί τα προσχήματα μιας πραγματικής κυρίας;

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miu Miu (@miumiu)

Όλα πάνε με όλα  

Ιδιαίτερα πλούσια ήταν η επαναλαμβανόμενη χρήση οικιακών υφασμάτων από την «Κυρία Prada», όπως λευκά βαμβακερά ιμάτια, που θα μπορούσαν να είναι τραπεζομάντιλα ή σεντόνια, και στη συνέχεια κεντημένα με «πραγματικά τζαζ» χάντρες, σαν να ήθελαν να δείξουν το περίεργο και μερικές φορές αμήχανο μείγμα ενδιαφερόντων που συνθέτουν τη ζωή της σημερινής γυναίκας.

Η «Κυρία Prada» αναβίωσε επίσης μερικές εκτυπώσεις op art από τις συλλογές της των αρχών της δεκαετίας του 2000, οι οποίες παρουσίαζαν το πώς οι γυναίκες σήμερα μπορεί να έχουν μια απογευματινή ονειροπόληση και να σκέφτονται: «Περίμενε, τι συνέβη με αυτό το πράγμα που αγόρασα πριν από 20 χρόνια; Ήταν πολύ καλό».

Αλλά τότε συνειδητοποιούν ότι δεν τους ταιριάζει αρκετά ή ότι απλά φαίνεται περίεργο (επειδή είναι δύο δεκαετιών), οπότε ρίχνουν μερικές διακοσμητικές ζώνες από πάνω και ελπίζουν ότι αυτό είναι ένα σύνολο.

Η στιλίστρια Lotta Volkova μοιράστηκε μερικές υπέροχες λεπτομέρειες από τα παρασκήνια στο Instagram, όπως τα μανικιούρ που είχαν φθαρεί επίτηδες – και πάλι, ποιος έχει χρόνο να διατηρεί τα προσχήματα μιας πραγματικής κυρίας;

Καθώς ο Willem Dafoe έκλεισε το σόου –σε ποια γυναίκα δεν αρέσει αυτός ο τύπος;- μια φράση ίπταται στον χώρο: «αν θέλετε να μάθετε πώς αισθάνονται οι γυναίκες, κοιτάξτε τον τρόπο που ντύνονται».

Balenciaga SS25

«Η μόδα πρέπει να τα κάνει μαντάρα»

Ένας άλλος σχεδιαστής που συνήθως συλλαμβάνει το επείγον πνεύμα της στιγμής είναι ο θαυμαστός Demna του Balenciaga. Ένας από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές της γενιάς του, εξακολουθεί να μιλάει όπως σχεδιάζει: «Η μόδα πρέπει να μπερδευτεί. Χρειάζεται να τα κάνει μαντάρα, πρέπει να την πετάξουν σε διάφορα μέρη. … Δεν πρέπει να βασίζεται στο φόβο» είπε στα παρασκήνια.

Αλλά φαίνεται να έχει χάσει τον δρόμο του με αυτή την wannabe-sexy συλλογή από εσώρουχα trompe l’oeil, βομβαρδιστικά που ανοίγουν την κοιλιά και τζιν με χαμηλό ύψος, καθώς και φόρεμα με λάγνο lurch.

«Τα ρούχα έμοιαζαν κενά και επαναλαμβανόμενα: άθλια με έναν απλώς προκλητικό τρόπο αντί για έναν ενδιαφέροντα άβολο ή εξωπραγματικό τρόπο» γράφει η Rachel Tashjian στην Washington Post.

«Ο Demna είπε ότι αναζητά από τους 25χρονους νέες ιδέες για το πώς να ντύνονται σήμερα, αλλά αυτά τα ρούχα δεν έλεγαν πραγματικά τίποτα για τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι επιθυμούν τον αισθησιασμό ή θέλουν να εκφράσουν τη σεξουαλικότητα. Δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπα του μυαλού του.

»Είναι πολύ έξυπνος για να είναι ο ταμίας της τράπεζας που προσφέρει γλειφιτζούρια στα πιτσιρίκια που σύρονται με τους γονείς τους. Τα φορέματά του για το κόκκινο χαλί για αστέρες όπως η Nicole Kidman και η Isabelle Huppert είναι εξαίσια -ένας εντελώς νέος τρόπος να βλέπεις την εξωφρενική λάμψη- και η τσάντα του hit είναι μια απολαυστική σάτιρα της Birkin» συνεχίζει η Rachel Tashjian.

«Τώρα όλοι ξέρουμε ότι όλα είναι άσχημα»

Γιατί να μη βγάλετε τη γλώσσα σας στην αθόρυβη πολυτέλεια ή να χαράξετε το δικό σας μονοπάτι ενάντια στην ασχήμια; Πριν από μερικά χρόνια, οι άνθρωποι δίσταζαν να παραδεχτούν ότι ο κόσμος ήταν άσχημος και ο Demna ήταν ο μόνος σχεδιαστής που μας έδειχνε αυτή την αλήθεια.

Τώρα όλοι ξέρουμε ότι όλα είναι άσχημα, και κάποιος σαν τον Demna θα μπορούσε να μας δείξει μια πραγματικά νέα, εναλλακτική άποψη για την ομορφιά. Είναι ο μόνος βασιλιάς-φιλόσοφος της μόδας που είναι αρκετά γενναίος και σκληρός για να το κάνει.

Kiko Kostadinov SS25

«Καινοτομίες αντί για δυστοπίες»

«Σε μια πιο ευχάριστη σημείωση: Ας πούμε ότι θέλετε να μπείτε στα χωράφια της μόδας – στα επίπεδα των Loewe, Prada, Comme des Garçons – αλλά ο προϋπολογισμός σας δεν είναι ακριβώς εκεί και δεν θέλετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή της γρήγορης μόδας» προτείνει η Rachel Tashjian.

«Πρέπει να δώσετε προσοχή στον Kiko Kostadinov, το brand με έδρα το Λονδίνο, τα γυναικεία ρούχα του οποίου σχεδιάζονται από τις αδελφές Laura και Deanna Fanning. Δεν υπάρχει τίποτα νοσταλγικό σε αυτά τα ρούχα- στην πραγματικότητα, είναι δύο από τους λίγους σχεδιαστές που, αντί να αναβιώνουν παλιά στυλ ή διαθέσεις, κόβουν και σχεδιάζουν πραγματικά νέα ρούχα.

»Μπορεί να χαθείτε στη διαδικασία να βρείτε με πόσους τρόπους μπορείτε να κουμπώσετε το κομψό παλτό τους σε σχήμα τραπέζης, ή να τυλίξετε αυτό το συρμάτινο κασκόλ γύρω από το λαιμό σας, ή να φορέσετε ένα πορτοκαλί πλεκτό φόρεμα με ένα καλαματιανό μωβ στρίφωμα. Είναι τόσο σπάνιο για έναν σχεδιαστή να είναι αρκετά αισιόδοξος και γενναίος για τον κόσμο ώστε να είναι πραγματικός μοντερνιστής – να οραματίζεται το μέλλον και να βλέπει καινοτομίες αντί για δυστοπίες».

*Με στοιχεία από washingtonpost.com | Αρχική Φωτό: Photo: Instagram / Miu Miu