Πολυβραβευμένη και αναγνωρισμένη, η Χαν Γκανγκ που θεωρείται η πλέον επιδραστική συγγραφέας της Νότιας Κορέας, έχει ανάμεσα στα τρόπαια της το Βραβείο Λογοτεχνίας Yi Sang (2005), το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη του Σήμερα και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Κορέας.

Με τη βράβευση της την περασμένη Πέμπτη από τη Σουηδική Ακαδημία, η Γκανγκ έγινε η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα που βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας και η δεύτερη Κορεάτισσα βραβευμένη με Νόμπελ.

Η Χαν Γκάνγκ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής».

Η Γκανκγ κόρη του μυθιστοριογράφου Χαν Σουνγκ-γουόν, και αδελφή του επίσης συγγραφέα Χαν Ντονγκ Ριμ, σπούδασε κορεατική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι, ενώ ξεκίνησε την καριέρα της δημοσιεύοντας πέντε ποιήματα, συμπεριλαμβανομένου του «Χειμώνας στη Σεούλ», στη λογοτεχνική επιθεώρηση Λογοτεχνία και Κοινωνία το 1993.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε δύο από τα καλύτερα έργα της και σας τα παρουσιάζουμε.

Η Χορτοφάγος

Το 2016 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Booker για μυθοπλασία με το βιβλίο της «Η Χορτοφάγος» – ένα μυθιστόρημα για την κατάπτωση μιας γυναίκας σε ψυχική ασθένεια και την αμέλεια από την οικογένειά της.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Η ΓιόνγκΧιε και ο σύζυγός της είναι δύο άνθρωποι του μέσου όρου. Εκείνος πηγαινοέρχεται δουλοπρεπώς στο γραφείο του, δεν διακατέχεται από καμία φιλοδοξία. Εκείνη δεν τη χαρακτηρίζει κανένα πάθος, είναι απλώς μια αφοσιωμένη νοικοκυρά. Η μονοτονία του γάμου τους ανατρέπεται όταν η ΓιόνγκΧιε αποφασίζει μια μέρα να μην ξαναφάει κρέας. Δεν δίνει εξηγήσεις. «Είδα ένα όνειρο», αυτό λέει μονάχα. Πρόκειται για μια μικρή ένδειξη ανεξαρτησίας, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί ακραία και να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη σε μια χώρα όπως η Νότια Κορέα. Και δεν φτάνει αυτό. Η παθητική αντίσταση της ΓιόνγκΧιε, μια διαδικασία ιδιότυπης μεταμόρφωσης, ξεπερνά κάθε όριο γκροτέσκου. Ποτέ δεν φορούσε με ευχαρίστηση σουτιέν, αλλά τώρα αρχίζει να το κάνει και δημοσίως. Επιπλέον, ονειρεύεται να ζήσει σαν φυτό. Σύσσωμη η οικογένεια θα στραφεί τελικά εναντίον της. Η βραβευμένη Χορτοφάγος είναι μια ιστορία καφκικής σύλληψης που αναπτύσσεται σε τρεις πράξεις. Ένα μυθιστόρημα σαγηνευτικό και αλλόκοτο, βίαιο και αισθησιακό, με το οποίο η ΧανΓκανγκ, από τις δημοφιλέστερες λογοτεχνικές φωνές της Άπω Ανατολής, διερευνά την επιθυμία και την ντροπή, την καταπίεση και την εξουσία.

 Μάθημα Ελληνικών

Το βιβλίο της «Μάθημα Ελληνικών» σε μετάφραση Αμαλία Τζιώτη κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η Χαν Γκανγκ, αφηγείται μοναδικά την ιδιαίτερη πορεία δύο πληγωμένων ψυχών προς το φως.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:

Ήταν χειμώνας και εκείνη ακόμη νεαρή όταν έχασε για πρώτη φορά την ικανότητα της ομιλίας της. Χωρίς καμία ένδειξη, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Αυτό που την έκανε να αρχίσει και πάλι να μιλά ήταν μια λέξη από μια άλλη, ξένη γλώσσα, τη γαλλική. Η ίδια γυναίκα, η οποία κατόπιν χώρισε, στερήθηκε την επιμέλεια του παιδιού της και έχασε ξανά την ομιλία της, αποφασίζει κάποια στιγμή να ασχοληθεί με τα αρχαία ελληνικά. Τότε λοιπόν συναντά έναν καθηγητή του οποίου η όραση φθίνει μέρα με τη μέρα. Εκείνος, έχοντας τα δικά του υπαρξιακά αδιέξοδα, ριζωμένα στο παρελθόν, παρατηρεί προσεκτικά την αμίλητη και αγέλαστη γυναίκα που φοιτά στην Ακαδημία, συγχρόνως όμως, παρά τη συμπόνια του, αισθάνεται τρόμο μπροστά στην αδιαπέραστη σιωπή της. Και μολονότι δεν το επιδιώκουν, ούτε καν το ελπίζουν, το εγκόσμιο θαύμα συντελείται. Δύο τραυματισμένοι άνθρωποι τα καταφέρνουν, τα καταφέρνουν μαζί, ξαναβρίσκουν την επιθυμία να επικοινωνήσουν και σταδιακά έρχονται όλο και πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Βάζω τα χέρια μου μπροστά στο στήθος μου. Με την άκρη της γλώσσας υγραίνω το κάτω χείλος μου. Τα δυο μου χέρια, που είναι μαζεμένα μπροστά στο στήθος, κινούνται νευρικά. Τα βλέφαρά μου τρέμουν, σαν τα έντομα που τρίβουν βίαια τα έλυτρά τους. Αμέσως ξανανοίγω τα ξηρά μου χείλη. Πεισματικά, εισπνέω και εκπνέω πιο βαθιά. Όταν τελικά προφέρω την πρώτη συλλαβή, κλείνω με δύναμη τα μάτια μου και μετά τα ανοίγω ξανά. Σα να προετοιμάζομαι για το ενδεχόμενο να εξαφανιστούν τα πάντα όταν ανοίξω και πάλι τα μάτια μου.

Και τα δύο βιβλία μπορείτε να τα βρείτε μεταφρασμένα και στα αγγλικά The Vegetarian: A Novel και το Greek Lessons.

Όλα της τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στο SHOPFLIX.gr όπως και άλλα βιβλία νεότερων ξένων συγγραφέων για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Κάντε τις αγορές σας και τα βιβλία σας θα έρθουν γρήγορα και άμεσα στην πόρτα σας σε όποιο σημείο της Ελλάδας και να βρίσκεστε. Και μην ξεχνάτε τώρα που πλησιάζει η Black Friday είναι η καλύτερη στιγμή να επιλέξτε τα βιβλία που θέλετε να αγοράσετε.