Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

Και πως το σώμα μας αποφασίζει τι έχουμε όρεξη να φάμε για πρωινό; 

Έχετε αναρωτηθεί αν κάποιες τροφές μεταβολίζονται καλύτερα ή πιο εύκολα από το σώμα σας, όπως αυτές που επιλέγετε για το πρωινό σας; Μπορεί να έχετε, επίσης, νιώσει μια σχετική δυσφορία μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Όπως φαίνεται μπορεί πράγματι ο οργανισμός σας να μεταβολίζει καλύτερα κάποιες τροφές από κάποιες άλλες.

Οι ερευνητές έχουν κατά καιρούς αποκαλύψει διάφορα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες μεταβολίζουν τα τρόφιμα, ειδικά μετά από περιόδους νηστείας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το σώμα των ανδρών φαίνεται να ανταποκρίνεται πιο ευνοϊκά σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μετά τη νηστεία ενώ το σώμα των γυναικών φαίνεται να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά γεύματα με υψηλότερα λιπαρά.

Το βιολογικό φύλο και η διατροφή

Άρα, το φύλο βιολογικά ενδεχομένως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη διατροφή.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού, γιατί έτσι θα μπορούμε και να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά χρησιμοποίησε προηγμένη μοντελοποίηση υπολογιστή για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο το ανδρικό και το γυναικείο σώμα μεταβολίζει τα διαφορετικά γεύματα. Σε αυτή την παρακολούθηση λήφθηκε υπόψη η αλληλεπίδραση ορμονών, ενζύμων και θρεπτικών συστατικών.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι η διαφορά με την οποία οι άνδρες και γυναίκες αποθηκεύουν και καίνε λίπος. Συγκεκριμένα, το γυναικείο σώμα, παρόλο που έχει υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους –και μάλιστα αποθηκεύει περισσότερο λίπος αμέσως μετά το γεύμα-, φαίνεται ότι καίει πιο αποτελεσματικά το λίπος για να έχει ενέργεια τις περιόδους νηστείας. Ίσως, αυτό έχει άμεση σχέση με την προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη και γαλουχία.

Από την άλλη, οι άνδρες χρειάζονται και καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ιστορικό παρελθόν που έχει το ανδρικό φύλο σε σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης.

Το συκώτι πρωταγωνιστεί στη μεταβολική διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν το συκώτι ως βασικό πρωταγωνιστή σε αυτές τις διαφορές. Το γυναικείο συκώτι φαίνεται να είναι λίγο πιο συντηρητικό με την παραγωγή γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νηστείας. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες διατηρούν συχνά πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αντίθετα, το ανδρικό συκώτι φαίνεται να απελευθερώνει περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί και πιθανός κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.

Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

Συμπερασματικά, αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται ότι ένα απλό τόστ ή η βρώμη αποτελούν πιο συμβατές επιλογές πρωινού για τους άνδρες. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι προτιμότερο να επιλέγουν πρωινά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο ή αυγά.

Ωστόσο, πρόκειται για δεδομένα που προέκυψαν μέσα από προσομοιώσεις υπολογιστή. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο ζωής, σωματικά χαρακτηριστικά και κατάσταση υγείας. Όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαιτέρως τον μεταβολισμό του ατόμου. Επομένως, και οι διατροφικές επιλογές πρέπει κάθε φορά να είναι εξατομικευμένες.

Ο τρόπος ζωής μας καθημερινά επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία μας. Μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας, ένα καλό πρωινό που μας βοηθάει να έχουμε ενέργεια όλη τη μέρα είναι πολύτιμο. Ακόμα και όταν θέλετε να χάσετε βάρος παίζει ρόλο. Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα το σώμα σας να είναι πιο ισορροπημένο.

* Πηγή: Vita

Only in

Στον αέρα τα λούνα παρκ

Αναστάτωση από την ακύρωση των πιστοποιήσεων ασφαλείας στα λούνα παρκ - Ερωτήματα για τις διαδικασίες εγκρίσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης - Επιβεβαίωση των «ΝΕΩΝ»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024