Ο Τσίπρας θέλει να δηλώσει «παρών» στο διπλωματικό παιχνίδι
Τα μηνύματα Τσίπρα από το Βελιγράδι για τα Βαλκάνια - Επαφές στη Σερβία ενώ στο Βελιγράδι βρίσκεται και ο Ερντογάν
«Παρών» στις διπλωματικές εξελίξεις, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του για παρέμβαση στα πεδία της διεθνούς διπλωματίας.
Την Πέμπτη ο Τσίπρας μίλησε στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.
ΕΕ και Βαλκάνια
Αναφερόμενος στα Βαλκάνια τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Δύση πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της, σημειώνοντας ότι είναι υποκρισία να μιλάμε για κοινές αξίες όσο έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στον εθνικισμό και τον κυνισμό.
Τάχθηκε υπέρ της ανάγκης για νέα Αρχιτεκτονική Ειρήνης και Ασφάλειας και ειρηνική επίλυση διαφορών.
Ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Διεμήνυσε δε προς κάθε κατεύθυνση ότι μπορούμε και να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να αντιταχθούμε στον εθνικισμό.
Και διεμήνυσε ότι οι συνέπειες για την ΕΕ αν αποτύχει στην πολιτική της στα Βαλκάνια θα είναι επικίνδυνες.
Τσίπρας και Ερντογάν στο Βελιγράδι
Οι επαφές Τσίπρα στο Βελιγράδι την Παρασκευή συμπίπτουν με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σερβία και τις συναντήσεις που θα έχει ο τούρκος πρόεδρος, με πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό να αναφέρονται σε «ισχυρή διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στη Σερβία με την πρωτοβουλία Τσίπρα, την ώρα που ο Ερντογάν επισκέπτεται το Βελιγράδι».
Για κάποιους αναλυτές η πρωτοβουλία Τσίπρα ενδεχομένως να αποκτά πρόσθετη αξία καθώς γίνεται παράλληλα με την επίσκεψη Ερντογάν στο Βελιγράδι. Σημείωναν δε ότι ο Τσίπρας θα συναντήσει τον Σέρβο Πρωθυπουργό, Μίλος Βούτσεβιτς, δύο ώρες μετά τη συνάντηση που θα έχει ο δεύτερος με τον τούρκο πρόεδρο. Με την Άγκυρα να επιδιώκει διαρκώς αύξηση της επιρροής της στη Σερβία.
Είναι σαφές άλλωστε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας δεν διανύουν και την καλύτερη τους περίοδο, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις στην Έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβουλίου της Ευρώπης. Μία έκθεση η οποία απείλησε με ένταση τις σχέσεις Αθήνας – Βελιγραδίου.
Με τους επικριτές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για έλλειψη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια.
Μήνυμα για τις σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας
Η πρωτοβουλία Τσίπρα να συγκαλέσει για πρώτη φορά την Επιτροπή Δυτικών Βαλκανίων, στο Βελιγράδι μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα μήνυμα για τη σημασία που έχουν για την Ελλάδα οι σχέσεις με την Σερβία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εξασφαλιστεί και ισχυρή ελληνική παρουσία στην Επιτροπή Δυτικών Βαλκανίων με τις συνεδρίες να προεδρεύονται από τον Γιώργο Παπανδρέου την Γενική Γραμματέα του ΣτΕ Δέσποινα Χατζηβασιλείου, ενώ σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή της ελληνικής καταγωγής βουλευτή στη Γαλλία, Μαριέττας Καραμανλή. Να σημειωθεί επίσης ότι δύο έλληνες καθηγητές – η Μαριλένα Κοππά και ο Χάρης Τζημήτρας – πραγματοποίησαν παρουσιάσεις για το μέλλον και τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Τσίπρας αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να επιμείνει τόσο στην προώθηση των ελληνοσερβικών σχέσεων και την ελληνική στήριξη στην ευρωπαική προοπτική της Σερβίας, όσο και στην σημασία που έχει η ειρηνική επίλυση διαφορών στην περιοχή συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του Κοσόβου.
Αρμόδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Τσίπρας να αναφερθεί κατά τη συνάντηση του με τον Βούτσεβιτς και στην ανάγκη συμμόρφωσης με τη Συμφωνία των Πρεσπών της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, δεδομένων των στενών σχέσεων που διατηρεί με αυτήν η κυβέρνηση της Σερβίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις