O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο, το οποίο διεξάγεται παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα φορ ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, με έμφαση στα ζητήματα του μεταναστευτικού και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπό τη σκιά της Μέσης Ανατολής η σύνοδος Med 9

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Παρόντες, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος Ρόμπερτ Γκολόμπ.

Το «παρών» δίνει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, με δεδομένο ότι θα συζητηθούν και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Ιορδανία.

Συναγερμός για το μεταναστευτικό

Συζήτηση αναμένεται να γίνει βεβαίως και για το μεταναστευτικό που επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αλλά και τον φόβο μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στον Λίβανο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Στην Ευρώπη, πάντως, υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή κλίματος και σκλήρυνση της στάσης αρκετών χωρών που ζητούν άμεσες λύσεις για απελάσεις μεταναστών, ενώ τον τόνο δίνει η Ουγγαρία που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Ολλανδία ζήτησε εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου-θεωρείται αδύνατον-ενώ μια σειρά χωρών ζητούν αυστηρότερες παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει επαναφέρει στη συζήτηση το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως προς τον φράχτη του Έβρου.