Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Ακτιβιστές ρισκάρουν τις ζωές τους εν μέσω βομβαρδισμών σώζοντας ζώα

Λίβανος: Ακτιβιστές ρισκάρουν τις ζωές τους εν μέσω βομβαρδισμών σώζοντας ζώα

Σε τρεις εβδομάδες έχουν διασώσει 190 ζώα, τις περισσότερες φορές σε ετοιμόρροπα και βομβαρδισμένα σπίτια.

Λίγες ώρες αφότου ένα ισραηλινό χτύπημα κατέστρεψε ένα τριώροφο κτίριο στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους, η Μάγκι Σαραουί και οι ακτιβιστές συνάδελφοί της δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα από άτομο που ζούσε εκεί κοντά και έλεγε ότι η επίθεση είχε σκοτώσει μια γάτα που είχε πολλά γατάκια.

Ενώ τα μέλη της πολιτικής προστασίας χτένιζαν τα ερείπια για ανθρώπινα θύματα ή επιζώντες, η Σαραουί και άλλα μέλη της οργάνωσης προστασίας ζώων Animals Lebanon έσπευσαν επίσης στο σημείο του συμβάντος στην κεντρική συνοικία Burj Abi Haidar της Βηρυτού την Παρασκευή.

Άρχισαν να σκαρφαλώνουν μέσα από χαλάσματα, στριμμένα μέταλλα και τοίχους που είχαν καταρρεύσει για να φτάσουν στα γατάκια. Τα ζώα, ηλικίας μόλις λίγων ημερών, βγήκαν έξω, τοποθετήθηκαν σε ένα πλαστικό μεταφορέα και απομακρύνθηκαν, καθώς οι διασώστες συνέχισαν να αναζητούν άλλες γάτες, των οποίων οι κραυγές ακούγονταν να αναδύονται κάτω από τα συντρίμμια.

Η Σαραουί δήλωσε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κατάφεραν να διασώσουν 190 ζώα από τα σημεία των χτυπημάτων στη Βηρυτό και τα νότια προάστιά της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόσθεσε, δίνουν τα ζώα πίσω στους ιδιοκτήτες τους, ενώ άλλα παραμένουν στο καταφύγιο της ομάδας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Τα νεογέννητα γατάκια τοποθετήθηκαν σε crate (κουτί) μεταφοράς, μετά τη διάσωσή τους και στάλθηκαν για περίθαλψη στα γραφεία της οργάνωσης.

Η φροντίδα προς τα ζώα είναι φροντίδα προς τους ανθρώπους λένε οι ακτιβιστές

«Πιστεύουμε ότι η φροντίδα προς τα ζώα είναι φροντίδα προς τους ανθρώπους. Σκεφτείτε πως είναι οι άνθρωποι που μας καλούν για βοήθεια», δήλωσε η Σαραουί.

Από τότε που η Χεζμπολάχ του Λιβάνου άρχισε να επιτίθεται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων τον περασμένο Οκτώβριο και το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς σε μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων πηγαίνουν στο νότο για να βοηθήσουν στη διάσωση κατοικίδιων ζώων.

Αφού το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του σε τμήματα του Λιβάνου στις 23 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί άνθρωποι άφησαν τα κατοικίδιά τους πίσω στο νότιο Λίβανο ή στα νότια προάστια της Βηρυτού. Έκτοτε, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων έχουν αυξήσει τις αποστολές τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να διασώσουν τα ζώα, κυρίως γάτες και σκύλους, ή να τα μεταφέρουν εκεί όπου έχουν διαφύγει οι ιδιοκτήτες τους.

«Αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις που δεν έχουμε ξαναδεί»

«Οι ομάδες μας εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε η Σαραουί, προσθέτοντας ότι μπαίνουν σε σπίτια στα νότια προάστια για να φέρουν τα ζώα σε ασφαλές μέρος.

Μετά τη διάσωση των γατάκια, δύο ενήλικες γάτες παρέμειναν, αλλά ήταν πολύ φοβισμένες για να τις πλησιάσουν οι ακτιβιστές. Τα μέλη των Animals Lebanon έφεραν αργότερα μεταλλικές παγίδες και τις δολώσανε με φαγητό, ελπίζοντας ότι οι γάτες θα περπατούσαν μέσα και θα αιχμαλωτίζονταν.

Η Σαραουί δήλωσε ότι αν οι γάτες ή οι σκύλοι τραυματιστούν, συνήθως τις στέλνουν αμέσως σε κλινική για θεραπεία και όσες είναι σε καλή κατάσταση είτε στέλνονται πίσω στους ιδιοκτήτες τους είτε αφήνονται στα καταφύγια της οργάνωσης. Κάποια εξ αυτών έχουν πλέον χάσει τους κηδεμόνες τους.

Πολλά από τα ζώα που διασώζουν έχουν υποστεί τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων σπασμένων οστών ως αποτέλεσμα της πτώσης τοίχων πάνω τους. «Αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε η Σαραουί. Η Animals Lebanon έχει δημιουργήσει εκστρατεία crowdfunding για οποιονδήποτε θέλει να συνδράμει. Θα την βρείτε παρακάτω.

Πηγή: Associated Press, Animals Lebanon

Only in

Πανικός και σύγχυση με τη φορολόγηση στα tips - Για κερκόπορτα να αμφισβητηθεί ο μισθός, μιλούν συνδικάτα

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση με την πιθανότητα να φορολογηθεί το φιλοδώρημα ως εισόδημα. «Ανοίγει δρόμος αμφισβήτησης του μισθού», δηλώνουν εκπρόσωποι σωματείων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024