Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Κινδυνεύει η ασφάλεια των κυανοκράνων, προειδοποιεί ο αρχηγός της αποστολής του ΟΗΕ

Λίβανος: Κινδυνεύει η ασφάλεια των κυανοκράνων, προειδοποιεί ο αρχηγός της αποστολής του ΟΗΕ

«Οι κυανόκρανοι έχουν περιοριστεί στις βάσεις τους, περνώντας σημαντικές περιόδους σε καταφύγια» στον Λίβανο, τονίζει ο αρχηγός της UNIFIL.

Η ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον Λίβανο «κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο» και η επιχειρησιακή δράση της αποστολής UNIFIL (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Thaier Al-Sudani) έχει ουσιαστικά σταματήσει από τις 23 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο επικεφαλής της, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, μιλώντας απόψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι κυανόκρανοι έχουν περιοριστεί στις βάσεις τους, περνώντας σημαντικές περιόδους σε καταφύγια», είπε ο Λακρουά, τονίζοντας ότι η UNIFIL είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για μια διπλωματική λύση.

«Επαφίεται στις ίδιες τις πλευρές να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται» από το Συμβούλιο Ασφαλείας

«H UNIFIL έχει εντολή να στηρίξει την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 (σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας) αλλά επιμένουμε ότι επαφίεται στις ίδιες τις πλευρές να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται σ’ αυτήν την απόφαση», είπε στο 15μελές Συμβούλιο.

Το ψήφισμα 1701 δίνει στη UNIFIL την εντολή να βοηθήσει τον στρατό του Λιβάνου να διατηρήσει την περιοχή της μεθορίου με το Ισραήλ χωρίς οπλικά συστήματα ή άλλους ενόπλους, πέραν των μελών του τακτικού στρατού.

«Ανησυχητικό και απαράδεκτο»

Ο Καναδάς, χώρα που έχει στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, χαρακτήρισε «ανησυχητικό και απαράδεκτο» το επεισόδιο κατά το οποίο ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον κυανοκράνων του ΟΗΕ.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο UNIFIL ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δύο μέλη της τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά άρματα έβαλαν εναντίον ενός παρατηρητηρίου, στο αρχηγείο της αποστολής, στο Ρας αλ Νακούρα.

«Ο Καναδάς ζητά την προστασία των κυανοκράνων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές καθώς και από όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Πρωτοφανείς συνδικαλιστικές διώξεις σε καθηγητές καταγγέλλει η ΟΛΜΕ

Εκπαιδευτικοί διώκονται με απειλή απόλυσης για συνδικαλιστική δράση. Αν όντως απολυθούν θα είναι «η πρώτη φορά μετά τη χούντα που συμβαίνει σε δημόσιο σχολείο», καταγγέλλουν τα σωματεία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024