Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Νόμπελ Ειρήνης 2024: Οι δηλώσεις που συνόδευσαν την απονομή

Νόμπελ Ειρήνης 2024: Οι δηλώσεις που συνόδευσαν την απονομή

«Έχουμε το καθήκον της μνήμης. Και ένα ακόμη μεγαλύτερο καθήκον να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από τη φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2024 τιμήθηκε σήμερα η ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo. Πρόκειται για την μοναδική εθνική οργάνωση των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Το γεγονός δε θα μπορούσε να μην σχολιαστεί από εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και όχι μόνο. Μάλιστα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολίασε: «Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη Nihon Hidankyo προσφέρει μια ‘ανεκτίμητη’ αξία στη μάχη της κατά των πυρηνικών όπλων και στέλνει ένα ‘ισχυρό μήνυμα’. Έχουμε το καθήκον της μνήμης. Και ένα ακόμη μεγαλύτερο καθήκον να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από τη φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου», τόνισε.

«Έχουμε το καθήκον της μνήμης. Και ένα ακόμη μεγαλύτερο καθήκον να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές από τη φρίκη ενός πυρηνικού πολέμου», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με τη σειρά της τοποθετήθηκε και η Αλεσάντρα Βελούτσι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, σε σχέση με τη βράβευση, λέγοντας: «Είδαμε τις επιπτώσεις της βόμβας τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα έχουμε όπλα τα οποία είναι τόσο πολύ πιο ισχυρά από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Και πιστεύω ότι το έργο αυτής της οργάνωσης εθελοντών είναι να πολεμήσει (…) ακόμη και την ιδέα ότι μπορεί να ξεσπάσει ξανά ένας τέτοιος πόλεμος, είναι απολύτως κρίσιμο και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό το Νόμπελ Ειρήνης είναι τόσο σημαντικό σήμερα».

«Η Hibakusha μας βοηθά να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφθούμε το αδιανόητο και με κάποιον τρόπο να αντιληφθούμε τον αδιανόητο πόνο και την οδύνη που προκάλεσαν τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προέβη κι αυτή στα δικά της σχόλια: «Για εμάς, πρόκειται για την αναγνώριση της σημασίας των οργανισμών ‘από τα κάτω’ και κυρίως των επιζώντων φρικτών παραβιάσεων για το ακούραστο και επίμονο έργο τους, συχνά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς πολλή αναγνώριση, με πολλά εμπόδια, χωρίς να έχουν πάντα στη διάθεσή τους τεράστιους πόρους», είπε χαρακτηριστικά.

Άλλες αντιδράσεις για τη βράβευση:

Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ

«Η Hibakusha μας βοηθά να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφθούμε το αδιανόητο και με κάποιον τρόπο να αντιληφθούμε τον αδιανόητο πόνο και την οδύνη που προκάλεσαν τα πυρηνικά όπλα», τόνισε η επιτροπή.

Καζούμι Ματσούι, δήμαρχος Χιροσίμα

«Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν ‘το απόλυτο κακό’», σχολίασε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, της ιαπωνικής πόλης που καταστράφηκε το 1945 από αμερικανική πυρηνικό βόμβα. «Οι Hibakusha γερνούν γρήγορα και υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι ικανοί να αποτελέσουν μάρτυρες του πόσο ανώφελο είναι να έχει κανείς ατομικές βόμβες, του απόλυτου κακού τους», συμπλήρωσε ο Καζούμι Ματσούι.

Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη του Όσλο

«Το έργο της Nihon Hidankyo μάς θυμίζει το καταστροφικό ανθρώπινο κόστος των πυρηνικών όπλων, ένα μήνυμα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Σε μια εποχή όπου κάνουν την εμφάνισή τους αυτοματοποιημένα συστήματα όπλων και συγκρούσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η έκκλησή της για αφοπλισμό δεν είναι μόνο ιστορική – είναι ένα κρίσιμο μήνυμα για το μέλλον μας. Αυτό το βραβείο υπογραμμίζει την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία ώστε η ανθρωπότητα να οδηγηθεί μακριά από έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο και προς μια διαρκή παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε το Ινστιτούτο.

Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI)

«Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή σε μια επικίνδυνη κατάσταση στον κόσμο, με τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ να είναι περισσότερο τοξικές από όσο έχουν υπάρξει ποτέ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αν υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις, υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθούν με τη χρήση πυρηνικών όπλων (…) (Η Nihon Hidankyo) είναι μια πραγματικά σημαντική φωνή για να μας θυμίζει την καταστροφική φύση των πυρηνικών όπλων».

«Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν ‘το απόλυτο κακό’», σχολίασε ο δήμαρχος της Χιροσίμα.

Μάλιστα, ο Σμιθ εκτίμησε ότι η Επιτροπή Νόμπελ βραβεύοντας τη Nihon Hidankyo κατάφερε να επιστήσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε τρία πράγματα: στα ανθρώπινα δεινά των επιζώντων των ατομικών βομβών, στους κινδύνους των πυρηνικών όπλων και στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει επιβιώσει χωρίς τη χρήση τους εδώ και σχεδόν 80 χρόνια.

*Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Ο Κασσελάκης δηλώνει πρόεδρος, η πλειοψηφία τον πάει για διαγραφή και ο Πολάκης τον θέλει αντίπαλο

Σε πόλεμο φθοράς μέχρι τελικής πτώσης έχουν ριχτεί τα δυο στρατόπεδα με τον Κασσελάκη να τραβά το σχοινί στα άκρα και την πλειοψηφία να οδεύει αποφασισμένη για τη διαγραφή του στην Κεντρική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024