Ο Καναδάς θα παρέχει δωρεάν στους πολίτες της τα φάρμακα αντισύλληψης και διαβήτη
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένας στους πέντε Καναδούς δυσκολεύεται να πληρώσει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πραγματική πρόοδο».
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Το κοινοβούλιο του Καναδά ενέκρινε νομοσχέδιο που θα καλύπτει το πλήρες κόστος των φαρμάκων αντισύλληψης και διαβήτη για τους πολίτες.
Η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων δήλωσε ότι πρόκειται για την αρχική φάση ενός σχεδίου που θα επεκταθεί ώστε να γίνει ένα δημόσια χρηματοδοτούμενο εθνικό πρόγραμμα φαρμακευτικής περίθαλψης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένας στους πέντε Καναδούς δυσκολεύεται να πληρώσει για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει ακόμη να διαπραγματευτεί μεμονωμένες δεσμεύσεις χρηματοδότησης για τις επαρχίες και τις επικράτειες του Καναδά. Εκτιμάται πως το νομοσχέδιο θα αυξήσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Οι γυναίκες σε όλη τη χώρα θα μπορούν να κάνουν επιλογές αντισύλληψης με βάση το τι είναι καλύτερο για τη ζωή τους, όχι για το πορτοφόλι τους»
Οι Καναδοί πληρώνουν σήμερα για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω ενός συνδυασμού ιδιωτικών, δημόσιων και «εκτός τσέπης» προγραμμάτων.
«Ιστορικό επίτευγμα»
Το πρόγραμμα θα καλύπτει το 100% του κόστους των φαρμάκων για τον διαβήτη και την αντισύλληψη για όσους δεν έχουν κάλυψη από προγράμματα και το κόστος από την τσέπη τους για όσους έχουν.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι εννέα εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα έχουν πρόσβαση σε κοινούς τύπους αντισύλληψης στο πλαίσιο του σχεδίου.
Τα αντισυλληπτικά χάπια και τα ενδομήτρια σπιράλ μπορεί να κοστίζουν μεταξύ 100 και 300 δολαρίων ετησίως.
Η Εταιρεία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Καναδά χαιρέτισε το νομοσχέδιο ως «ιστορικό επίτευγμα». «Οι γυναίκες σε όλη τη χώρα θα μπορούν να κάνουν επιλογές αντισύλληψης με βάση το τι είναι καλύτερο για τη ζωή τους, όχι για το πορτοφόλι τους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, περίπου 3,7 εκατομμύρια Καναδοί έχουν διαγνωστεί με διαβήτη.
«Πραγματική πρόοδος»
Τα φάρμακα για τον διαβήτη που καλύπτονται περιλαμβάνουν την ινσουλίνη —για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, η οποία μπορεί να κοστίζει μεταξύ 900 και 1.700 δολαρίων ετησίως— και τη μετφορμίνη, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης Νοτιοανατολικών Ασιατικών Κρατών, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου «πραγματική πρόοδο» και προέτρεψε τις επαρχίες να προχωρήσουν γρήγορα στην υπογραφή συμφωνιών, σύμφωνα με το BBC.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις