Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Τυφώνας Milton: Ναζί υπό τον μανδύα εθελοντών – Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από την Ακροδεξιά

Τυφώνας Milton: Ναζί υπό τον μανδύα εθελοντών – Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από την Ακροδεξιά

Επρόκειτο για μέλη της Patriot Front, μιας οργάνωσης που χαρακτηρίστηκε από την Anti-Defamation League ως ομάδα λευκής υπεροχής με ξεκάθαρα νεοναζιστικές θέσεις.

Οι εξυπηρετικοί άγνωστοι που κατέβηκαν στην παραλία Horseshoe της Φλόριντα, μετά τον τυφώνα Milton, ήταν ένα ευπρόσδεκτοι.

Οι άνδρες άρχισαν να καθαρίζουν κατεδαφισμένα δέντρα και συντρίμμια και να βοηθούν τους πληγέντες, στη μικρή πόλη της ακτής του κόλπου δυτικά του Γκέινσβιλ.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα τόσο ωραία όσο έδειχναν, καθώς δεν ήταν τυπικοί εθελοντές.

Επρόκειτο για μέλη της Patriot Front, μιας οργάνωσης που χαρακτηρίστηκε από την Anti-Defamation League ως ομάδα λευκής υπεροχής με ξεκάθαρα νεοναζιστικές θέσεις, όπως γράφουν οι Wall Street Journal.

Στρατολόγηση μέσω παραπληροφόρησης

Νεοναζιστικές ομάδες που κλιμακώνουν επιθετικά τη δραστηριότητά τους τους τελευταίους μήνες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιούν ένα ισχυρό νέο εργαλείο στρατολόγησης: το αυξανόμενο κύμα παραπληροφόρησης γύρω από τους τυφώνες, ειδικά μετά το χτύπημα του Μίλτον στη Φλόριντα.

Η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ που έχει πολιτικοποιήσει έντονα τους τυφώνες και την αντίδραση του κρατικού μηχανικού στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της καταστροφής, προσφέρει ένα νέο όπλο για τις πάσης φύσεως ομάδες μίσους που ήταν ήδη σε άνοδο. Οι ψευδείς ειδήσεις σχετικά με κυβερνητικές παρανομίες, καθυστερήσεις, ολιγωρία, έχουν εξαπλωθεί γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων ακούστηκε ότι τα κονδύλια αρωγής εκτρέπονται σε μετανάστες ή ευνοούν τα θύματα μειονοτήτων έναντι των λευκών αιτούντων, κάτι που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου

Εκμεταλλευόμενες τη δημόσια σύγχυση, τη θλίψη και τις διαταραχές της επικοινωνίας, οι νεοναζιστικές ομάδες δίνουν τώρα το «παρών» σε ευάλωτες κοινότητες που πλήττονται από τις καταιγίδες στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα. Αναμιγνύονται με τους πολλούς νόμιμους εθελοντές της εκκλησίας ή άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων που έσπευσαν να βοηθήσουν. Όμως, αυτές οι ομάδες πολιτοφυλακής προσφέρουν βοήθεια κατά τη λήψη προπαγανδιστικών βίντεο που ενισχύουν τα ψεύδη για την κινητοποίηση της κυβέρνησης και βοηθούν τις ομάδες να ξαναφτιάξουν την εικόνα τους ως πατριωτικές οργανώσεις.

Ο δήμαρχος του Horseshoe Beach, Τζεφ Γουίλιαμς, είπε ότι δεν κατάλαβε, παρά μόνο μετά από μια κλήση από έναν δημοσιογράφο της Wall Street Journal, ότι η ομάδα των εθελοντών ήταν μέλη της Patriot Front. Μετά την κλήση τους έψαξε στο διαδίκτυο. Ήταν όλοι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα το γνώριζε ποτέ από την κομψή τους εμφάνιση. «Συνήθως όταν βλέπεις οπαδούς λευκής υπεροχής, δεν έχουν αυτή την εμφάνιση», εξήγησε.

Στην παραλία Horseshoe, όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο τυφώνας Ελίν κατέστρεψε το δημαρχείο και περισσότερα από 90 σπίτια, ένα πλήρωμα της Patriot Front τράβηξε με κάμερα τις εργασίες καθαρισμού και στη συνέχεια δημοσίευσε ένα βίντεο στους 20.000 ακολούθους του στο Telegram. Ένα μέλος, με το πρόσωπο σκοτεινό και τη φωνή του υποστηριζόμενη από τον ήχο των αλυσοπρίονων που βουίζουν, παρουσίασε την ομάδα Patriot Front και είπε: «Είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να συγκεντρωθούν και να βοηθήσουν τους Αμερικανούς συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ασχολείται με τους αλλοδαπούς».

«Δεν υπάρχει τίποτα εδώ», συνέχισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνη βοήθεια της πόλης ήταν «μερικοί πυροσβέστες» και απλοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γουίλιαμς, τουλάχιστον 100 επίσημοι εργαζόμενοι από διάφορες υπηρεσίες είχαν σπεύσει στην περιοχή να βοηθοήσουν. Το προσωπικό της FEMA πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα κάνοντας εκτιμήσεις ζημιών.

Ανησυχία για τις εκλογές

Ο αριθμός των εθνικιστικών, νεοναζιστικών ομάδων έφτασε στο ρεκόρ των 166 το 2023, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες από το Southern Poverty Law Center. Ο πολλαπλασιασμός και η ορατότητα των ομάδων ενισχύουν τις ανησυχίες για αναταραχές στις επερχόμενες εκλογές, όπως παρεμβολές στους ψηφοφόρους στα εκλογικά κέντρα και στους εκλογικούς υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την καταμέτρηση των ψήφων, αναφέρει η WSJ.

«Είναι απλώς ένα ζήτημα του πόσοι, πού θα βρίσκονται και αν θα αποτραπούν ή όχι», δήλωσε η Τάμι Πάτρικ, επικεφαλής προγράμματος για την Εθνική Ένωση Εκλογικών Αξιωματούχων.

Ήδη στο Οχάιο, οι εθελοντές του Δημοκρατικού Κόμματος της κομητείας Κλαρκ που συμμετείχαν στις εκλογές αντιμετώπισαν πρόσφατα απειλές από ομάδες όπως οι Proud Boys.

Only in

Ο Κασσελάκης δηλώνει πρόεδρος, η πλειοψηφία τον πάει για διαγραφή και ο Πολάκης τον θέλει αντίπαλο

Σε πόλεμο φθοράς μέχρι τελικής πτώσης έχουν ριχτεί τα δυο στρατόπεδα με τον Κασσελάκη να τραβά το σχοινί στα άκρα και την πλειοψηφία να οδεύει αποφασισμένη για τη διαγραφή του στην Κεντρική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024