Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι μέλλει γενέσθαι με τα προγράμματα Golden Visa – Αυστηροποίηση κανόνων ζητεί η ΕΕ

Τι μέλλει γενέσθαι με τα προγράμματα Golden Visa – Αυστηροποίηση κανόνων ζητεί η ΕΕ

Μετρημένες οι μέρες των προγραμμάτων υπό τον φόβο ότι χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες εκτιμά το Bloomberg

Σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο διαιρεμένος το πρόγραμμα της Golden Visa που μεσουράνησε εν πολλοίς στη Νότια Ευρώπη κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για αρκετούς να αποκτήσουν ένα δεύτερο διαβατήριο και άνοιξε το δρόμο να γίνουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σιγά σιγά χώρες όπως η Πορτογαλία άρχισαν να καταργούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων Golden Visa

Με χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία να έχουν απόλυτη ανάγκη από μετρητά, αρκετοί πλούσιοι πολίτες ξένων χωρών βρήκαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα δεύτερο διαβατήριο με μια διόλου ευκαταφρόνητη επένδυση.

Όπως αναφέρει ντοκιμαντέρ του Bloomberg, τα προγράμματα αυτά συγκέντρωσαν περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 12 χρόνια, το ένα τρίτο των οποίων πήγε στην Πορτογαλία, γνωστή για τη μαζική εισροή τουριστών, ψηφιακών νομάδων και ηλικιωμένων αιτούντων βίζα. Η πλειοψηφία αυτών των αιτούντων ήρθαν από τις ΗΠΑ, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί φέτος, ενώ ακολουθεί η Κίνα.

Aν και οι αγορές κατοικιών αποτέλεσαν μόνο το 0,4% των πωλήσεων στην Πορτογαλία, συνδυαστικά με το πρόγραμμα για ψηφιακούς νομάδες και την άνοδο του τουρισμού αύξησαν τις τιμές των κατοικιών και έφεραν αντιδράσεις από τους τοπικούς πληθυσμούς οι οποίοι είδαν το κόστος στέγασης να εκτοξεύεται.

Golden Visa: Επενδύσεις αντί για ακίνητα

Δημιουργήθηκαν διάφορα αμοιβαία κεφάλαια που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για χρυσή βίζα, προσφέροντας επενδύσεις σε όλα, από την ηλιακή ενέργεια και τη γεωργική γη μέχρι το κρασί, την αυτοαποθήκευση και όλα τα ενδιάμεσα.

Ο Τζούλιαν Τζόνσον, συνιδρυτής της Tejo Ventures, είδε μια ευκαιρία να προσφέρει επενδύσεις στις υποδομές ηλιακής ενέργειας της Πορτογαλίας. «Χρησιμοποιούμε τη χρυσή βίζα της Πορτογαλίας σχεδόν ως δούρειο ίππο για να επενδύσουμε στο κλίμα», δήλωσε. «Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος αγωγών που ουσιαστικά μπαίνουμε για να χρηματοδοτήσουμε».

Για να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειές της με τις τοπικές φιλοδοξίες για βιώσιμη ανάπτυξη, η Tejo Ventures συνεργάστηκε με την πορτογαλική εταιρεία CleanWatts, η οποία στοχεύει στη διανομή της πλεονάζουσας ενέργειας σε κοντινές κοινότητες. «Όταν μάθαμε για την Tejo, ήταν σαν να έγινε ένα ταίρι φτιαγμένο στον παράδεισο. Για εμάς ως χώρα, αυτού του είδους το ταμείο φέρνει μεγάλη αξία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της CleanWatts, Μαρία Μπενκερένκα.

Όμως τα προγράμματα Golden Visa έχουν πλέον μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ζητά αυστηροποίηση των κανόνων. Η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμά της για τους ξένους αγοραστές ακινήτων, ενώ η Ελλάδα αύξησε την ελάχιστη επένδυση σε 800.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Το ποσό των 250.000 ευρώ παραμένει για όσους επενδύσεις σε start ups στην Ελλάδα μέσω της λεγόμενης start up visa.

Φοβούμενη ότι χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται από κατοίκους τοπικών κοινωνιών, οι μέρες των προγραμμάτων Golden Visa, είναι πιθανό να είναι μετρημένες, καταλήγει το Bloomberg.

Πηγή: ΟΤ

Only in

Η εποχή του «αποπληθυσμού» – Επιβιώνοντας σε έναν κόσμο που έγινε «γκρίζος»

Η παγκόσμια γονιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά μετά την πληθυσμιακή έκρηξη της δεκαετίας του 1960, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι έτοιμοι για την επερχόμενη δημογραφική «νέα τάξη»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024