Ενίσχυση των μπόνους για όσους είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με αύξηση, σε πρώτη φάση, της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος αλλά και νέο πλαίσιο για τις φορολογικές δηλώσεις, το οποίο θα βάζει τάξη στα χρονοδιαγράμματα και τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι σταθερό και «κλειδωμένο»

Οι νέες ρυθμίσεις θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις φόρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Η έκπτωση φόρου για όσους επιλέγουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το «ραβασάκι» της Εφορίας θα κυμαίνεται από 2% ως 4% ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ενώ με το νέο μοντέλο για τις φορολογικές δηλώσεις το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να σπάσει την παράδοση των παρατάσεων στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθιερώνοντας ποινές σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα που κάνουν λάθη ή καθυστερούν να αναρτήσουν στοιχεία απαραίτητα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι σταθερό και «κλειδωμένο». Η διαδικασία θα ξεκινά την 1η Μαρτίου και θα ολοκληρώνεται την 30ή Ιουνίου κάθε έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τα εξής:

Έκπτωση φόρου

Εξετάζεται η εφαρμογή έκπτωσης 2% – 4% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Οσο πιο νωρίς υποβάλλει ο φορολογούμενος τη φορολογική του δήλωση, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η έκπτωση φόρου. Ενα από τα σενάρια που εξετάστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έκπτωση φόρου:

  • 4% αν η δήλωση υποβληθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Δηλαδή οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσα στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου και πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα κερδίζουν έκπτωση 4%
  • 2% σε περίπτωση που η φορολογική δήλωση υποβληθεί τον τελευταίο μήνα, δηλαδή εντός του Ιουνίου.

Με βάση το σημερινό  καθεστώς η έκπτωση φόρου 3% εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Φορολογικές δηλώσεις

Καθιερώνεται από το 2025 ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου κάθε έτους με αποτέλεσμα οι 6,6 εκατ. φορολογούμενοι και οι λογιστές να έχουν στην διάθεσή τους ένα τετράμηνο για να πατήσουν το κουμπί της υποβολής.

Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες και δεν θα μπορούν να ανατραπούν. Ολα τα απαιτούμενα στοιχεία για μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, δάνεια θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, το οποίο σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία αποδοχών, ο ΕΦΚΑ τα στοιχεία συντάξεων και γενικότερα όλοι οι φορείς θα πρέπει να έχουν κάνει τη δουλειά τους αναφορικά με στοιχεία απαραίτητα για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα συνοδεύεται από ποινές για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πέρα από την έγκαιρη έκδοση όλων των στοιχείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει κάνει τη δική της δουλειά ώστε το σύστημα να ανοίγει σταθερά την 1η Μαρτίου κάθε έτους, δίνοντας έτσι περιθώριο στους λογιστές και τους φορολογουμένους να υποβάλλουν χωρίς προβλήματα τις δηλώσεις τους έως τις 30 Ιουνίου, όπως ορίζει σήμερα ο νόμος.

Έντυπα

Το επόμενο έτος οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα υποβληθούν αυτόματα ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει συμπληρώσει περισσότερους κωδικούς στα έντυπα Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) και Ε3 (εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»