Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Αρκάς: Λέει τη δική του καλημέρα στον δυτικό πολιτισμό

Αρκάς: Λέει τη δική του καλημέρα στον δυτικό πολιτισμό

Ο Αρκάς στέλνει και σήμερα την καλημέρα του Σαββάτου.

Την «Καλημέρα» του μας λέει και σήμερα ο Αρκάς.

Ο σκιτσογράφος για την έναρξη του Σαββατοκύριακου θέτει κάποιους προβληματισμούς σε σχέση με το δυτικό πολιτισμό και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Σύμφωνα με τον Αρκά, ο δυτικός πολιτισμός, φαίνεται να κινδυνεύει από τον ίδιο του τον εαυτό.

Συγκεκριμένα, το σκίτσο βλέπουμε να λέει: «Ο πολιτισμός μας δεν κινδυνεύει απ’ τους εχθρούς που μισούν τη Δύση, αλλά από το ότι η ίδια η Δύση μισεί τον εαυτό της».

Δυτικός πολιτισμός

Ο δυτικός πολιτισμός είναι κυρίως ο πολιτισμός της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και παλαιών αγγλοσαξονικών αποικιών όπως η Αυστραλία (ο λεγόμενος δυτικός κόσμος, ή Δύση και, παλαιότερα, Εσπερία). Θεμέλια του δυτικού πολιτισμού θεωρούνται η Αθήνα και η Ρώμη.

Ανατολικός κόσμος

Ο Ανατολικός κόσμος, επίσης γνωστός ως Ανατολή, είναι ένας γενικός όρος για διάφορους πολιτισμούς ή κοινωνικές δομές, έθνη και φιλοσοφικά συστήματα, που ποικίλλουν ανάλογα με το πλαίσιο. Συχνά περιλαμβάνει τουλάχιστον μέρος της Ασίας ή, γεωγραφικά, τις χώρες και τους πολιτισμούς ανατολικά της Ευρώπης, την περιοχή της Μεσογείου και τον Αραβικό κόσμο.

Τα όρια δεν είναι γεωγραφικά

Εννοιολογικά, το όριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι πολιτιστικό, παρά γεωγραφικό, με αποτέλεσμα η Αυστραλία να ομαδοποιείται συνήθως στη Δύση, ενώ τα κράτη της Κεντρικής Ασίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ακόμη και με σημαντική δυτική επιρροή, ομαδοποιούνται στην Ανατολή. Εκτός από την Ασία και ορισμένα μέρη της Αφρικής, η Ευρώπη έχει απορροφήσει με επιτυχία σχεδόν όλες τις κοινωνίες της Ωκεανίας και της Αμερικής στον δυτικό κόσμο. Οι Τουρκία, Φιλιππίνες και Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται γεωγραφικά στον Ανατολικό κόσμο, θεωρούνται δυτικοποιημένες λόγω της πολιτιστικής επιρροής της Ευρώπης.

Only in

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο, ρίγη συγκίνησης - Έλαμψαν στον Αττικό ουρανό 57 αστέρια

Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε το Καλλιμάρμαρο στη μεγάλη συναυλία για τα Τέμπη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ένωσαν τις φωνές τους με τους καλλιτέχνες σε μια μοναδική βραδιά. Το in έφερε στις οθόνες σας λεπτό προς λεπτό τον παλμό, την ατμόσφαιρα και την έκρηξη συναισθημάτων από ένα στάδιο… μες την κοιλάδα των Τεμπών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024