Οπτικό υλικό διαρκείας περίπου 72 ωρών που δείχνει την είσοδο και τη σχετικά άμεση – όπως αναφέρεται – έξοδο περίπου 5-6 αστυνομικών (ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα ένστολος) στον μικρό, απομονωμένο χώρο κράτησης του Αστυνομικού Τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα έχει μπει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – στο «μικροσκόπιο» της αρχικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. αλλά πλέον και, σε δεύτερη φάση, του Συνηγόρου του Πολίτη.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια ήταν η αιτία θανάτου του Πακιστανού, η οποία θα κριθεί από τα πορίσματα ιστολογικών κυρίως εξετάσεων

Προκειμένου έτσι να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 37χρονου μετανάστη από το Πακιστάν Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ που βρέθηκε νεκρός στις 21 Αυγούστου στο συγκεκριμένο κρατητήριο.

Για τον θάνατο του αλλοδαπού υπάρχει σειρά καταγγελιών και κινητοποιήσεων – με βάση σημαντικό τμήμα του ιατροδικαστικού πορίσματος αλλά και φωτογραφίες του άψυχου σώματος του άτυχου αλλοδαπού – ότι έπεσε θύμα βασανισμού από αστυνομικούς. Με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λόγω της κρισιμότητας της υπόθεσης να ζητά την ενδελεχή διερεύνησή της από τον Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου να μην υπάρχουν υπόνοιες για συγκάλυψή της και αν χρειαστεί να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Το χρονικό

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ συνέλαβαν τον 37χρονο που φερόταν να είχε τραύματα και να ήταν σε κατάσταση αμόκ γιατί επιχείρησε να εισέλθει σε πολυκατοικία της περιοχής, όπου διαμένει γυναίκα την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο.

Ο αλλοδαπός οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα όπου διαπιστώθηκε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε συλληφθεί για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις αναφορές της Αστυνομίας, ο 37χρονος ενώ βρισκόταν στον χώρο του μπάνιου επιτέθηκε στους αστυνομικούς και έσπασε έναν νιπτήρα.

Οι τελευταίοι κάλεσαν και το ΕΚΑΒ, το οποίο διαπίστωσε ότι δεν είχε σοβαρά τραύματα και δεν χρειαζόταν η μεταφορά του στο νοσοκομείο. Σε βάρος του αλλοδαπού σχηματίστηκε δικογραφία και συνελήφθη για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και άλλα αδικήματα. Φέρεται να οδηγήθηκε αμέσως στο Αυτόφωρο, όπου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 29 μηνών.

Ακολούθησε η επαναφορά του στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, όπου φέρεται να είχε επεισόδιο με συγκρατουμένους του και άμεσα μετακινήθηκε στον προαναφερθέντα χώρο απομόνωσης όπου βρέθηκε νεκρός.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα στο σώμα του αλλοδαπού είχαν βρεθεί σημάδια από παλαιότερα πλήγματα αλλά και σαφή ίχνη από χτυπήματα που είχε δεχθεί το τελευταίο 48ωρο. Οι ιατροδικαστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείουν – χωρίς αυτό να καταγράφεται στην εν λόγω έκθεση – το ενδεχόμενο μικρής χρονικής απόκλισης σε αυτές τις εκτιμήσεις.

Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια ήταν τελικώς η αιτία θανάτου του Πακιστανού. Αιτία που θα κριθεί από τα πορίσματα των ιστολογικών κυρίως εξετάσεων σε όργανα όπως η καρδιά, το ήπαρ και άλλα, για να διαπιστωθεί αν αυτά είχαν κάποια βλάβη που σχετιζόταν ή όχι με τον ξυλοδαρμό του.

Έρευνα

Με βάση αυτά τα δεδομένα της υπόθεσης η έρευνα εστιάστηκε πρώτα στις καταθέσεις των κρατουμένων που φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να ξυλοκόπησαν στις 18 Σεπτεμβρίου τον 37χρονο αλλοδαπό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις τουλάχιστον από τους έξι κρατουμένους που εντοπίστηκαν αρνούνται σε αναφορές τους ότι είχαν επιτεθεί στον Πακιστανό και ότι οι ισχυρισμοί των αστυνομικών περί του αντιθέτου είναι αβάσιμοι. Με τους ερευνητές της υπόθεσης να συνεκτιμούν το ενδεχόμενο ότι ίσως κάποιοι εξ αυτών να αρνούνται τον ξυλοδαρμό για να μη διατυπωθούν υπόνοιες πως το γεγονός αυτό σχετίζεται με τον θάνατο του 37χρονου.

Ωστόσο κρίσιμης σημασίας είναι η έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη το τριήμερο ανάμεσα στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου, όπου ο Πακιστανός κρατούνταν στον συγκεκριμένο χώρο απομόνωσης του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα χωρίς να έχει επαφή παρά μόνο με αστυνομικούς.

Την είσοδο του συγκεκριμένου χώρου καλύπτει μία κάμερα που φέρεται να κατέγραψε το συγκεκριμένο τριήμερο την είσοδο, περίπου 15-20 φορές, περίπου 5-6 αστυνομικών. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που σχετίζονται με τη διερεύνηση της υπόθεσης, δεν φαίνεται να προκύπτει μεγάλης διάρκειας παραμονή ενστόλων στον χώρο κράτησής του που μπορεί να «συνδεθεί» με βασανισμό του.

Επιπλέον στις καταθέσεις τους οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί – κυρίως νεαρής ηλικίας – φέρεται να υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμία απολύτως προστριβή με τον 37χρονο, ότι δεν αντελήφθησαν να έχει προβλήματα υγείας και ότι ο θάνατός του, το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, ήταν αιφνίδιος. Με όλα όμως τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και αν οι μάρτυρες της υπόθεσης υποκρύπτουν άγνωστες παραμέτρους της.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»