Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (12/10) από την απελευθέρωση της Αθήνας από την γερμανική κατοχή, με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων να έχουν προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκε και ο Εθνικός Ύμνος. Την ίδια ώρα, ήχησαν και οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς της Αθήνας, μετά από εντολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί

Ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί

Ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί

Ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί

Ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί

Δράσεις και εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από τον Δήμο

Με μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο ο Δήμος Αθηναίων τιμά την συμπλήρωση των 80 ετών από την απελευθέρωση της πόλης. Ειδικά αυτές τις ημέρες, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται και ανάμεσά τους μια με ιδιαίτερη σημασία, καθώς εγκαινιάζεται η «Διαδρομή Μνήμης 40-44» στο Γ’ Νεκροταφείο, αφιερωμένη στα θύματα της Κατοχής και του ναζισμού που δεν πρόλαβαν να ζήσουν την Απελευθέρωση.

Το άλλο Σάββατο (19/10) έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στα Καταφύγια της Αθήνας, με σημείο συνάντησης (10:00) τον πεζόδρομο της Κοραή.

Χώρος ιστορικής μνήμης και το υπόγειο της οδού Κοραή 4, όπου αποτέλεσε το κολαστήριο της Κομαντατούρ. Εκεί, σήμερα και αύριο (19:00), ομάδα αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών δημιουργεί καλλιτεχνικό δρώμενο υπό την καθοδήγηση του Ακύλλα Καραζήση.

Αύριο (13/10) και την άλλη Κυριακή (20/10) τρεις θεατρικοί ξεναγοί από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι» θα «ταξιδεύσουν» το κοινό στο «άγνωστο» Δουργούτι της Κατοχής και της Αντίστασης. Γεγονότα, πρόσωπα και μαρτυρίες συνθέτουν το υλικό της διαδρομής στον χώρο και στον χρόνο, από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι το «Μπλόκο του Δουργουτίου» (9/8/1944). Σημείο συνάντησης η στάση τραμ «Κασομούλη» (19:00).

Τρεις θεατρικοί ξεναγοί από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι» θα παρουσιάσουν και τα «Άγνωστα Πετράλωνα της Κατοχής και της Αντίστασης» στις 20/10 και 27/10, αποκαλύπτοντας πτυχές της Ιστορίας, όπως την επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής Παλαιά Σφαγεία (21/8/1944), όπου μαζί με τους νέους που εκτελέστηκαν, πυρποληθήκαν και όλα τα σπίτια της συνοικίας. Σημείο συνάντησης Σταθμός ΗΣΑΠ «Πετράλωνα» (11:00).