Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Χειμερινή ώρα: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω

Χειμερινή ώρα: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω

Η χειμερινή ώρα επιστρέφει στις 27 Οκτωβρίου - Τα ξημερώματα της Κυριακής το ρολόι θα δείξει 3:00 από 4:00 το πρωί

Σε 15 ημέρες επιστρέφει η χειμερινή ώρα, που σημαίνει ότι θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μας μία ώρα πίσω κερδίζοντας μία ώρα ύπνου. Συγκεκριμένα, αυτό το θα συμβεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου.

Η ΕΕ είχε ψηφίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας από το 2021 – Η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Η αλλαγή ώρας σε χειμερινή θα γίνει όταν το ρολόι δείξει 04:00 π.μ., οπότε και θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού ώστε να δείχνουν 03:00 το πρωί.

Σχετικά με την αλλαγή ώρας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει τα εξής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Η πρώτη εφαρμογή και η κατάργηση που ποτέ δεν ήρθε

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1932, δοκιμαστικά, και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Το μέτρο υιοθετήθηκε αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ σε πολλές χώρες προκαλεί πλέον έντονες αντιδράσεις. Οι επικριτές επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της συγκεκριμένης πρακτικής από το 2021. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με το 84% όσων πήραν μέρος σε σχετική έρευνα να συμφωνεί να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική.

Όμως, η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε και αν η ΕΕ θα απαλλαγεί από αυτό το μέτρο.

Εκτός του μέτρου αλλαγής της ώρας βρίσκονται η Ισλανδία, η Λευκορωσία η οποία το σταμάτησε μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου τότε προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Only in

Ακριβότερη αλλά πιο φτωχή η διατροφή των Ελλήνων - Κόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, αυξάνουμε το ντελίβερι

Σε ένα χρόνο τα νοικοκυριά αυξήσαν 40% τις δαπάνες για ταχυφαγεία και ντελίβερι. Παράλληλα, μειώνεται η κατανάλωση σε φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις πταίει;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024