Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
«Αργός τουρισμός»: Μήπως είναι το κλειδί για καλύτερες διακοπές;

«Αργός τουρισμός»: Μήπως είναι το κλειδί για καλύτερες διακοπές;

Οι travel agents μοιράζονται τα οφέλη αυτής της προσέγγισης στα ταξίδια.

Λόγω της βιασύνης που επικρατεί στην καθημερινή μας ζωή, δεν έχουμε πάντα την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να ακολουθήσουμε με τους δικούς μας ρυθμούς. Ακόμη και στις διακοπές, υπάρχει η ανάγκη να δοκιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε έναν νέο προορισμό ή σε πολλούς προορισμούς.

«Έχω ακούσει αμέτρητες φορές πόσο εξουθενωμένοι αισθάνονται οι άνθρωποι όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους και νιώθουν ότι «χρειάζονται διακοπές από τις διακοπές τους» και αυτό συμβαίνει επειδή πολλές φορές στριμώχνουμε τόσα πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η ταξιδιωτική blogger Esther Susag. «Θέλουμε να δούμε τα πάντα, να κάνουμε τα πάντα και να μη χάσουμε ούτε λεπτό».

Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη προσέγγιση που πολλοί έμπειροι τουρίστες προτείνουν: τον «αργό τουρισμό». Αλλά τι ακριβώς είναι και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από αυτό το είδος ταξιδιού; Παρακάτω, ειδικοί σε θέματα ταξιδιών το αναλύουν.

Τι ακριβώς είναι ο «αργός τουρισμός»

«Ο αργός τουρισμός έχει να κάνει με την ποιότητα έναντι της ποσότητας», δήλωσε ο Phil Dengler, συνιδρυτής της ιστοσελίδας ταξιδιωτικών πληροφοριών The Vacationer. «Έχει επίσης να κάνει με την κατάδυση στον τοπικό πολιτισμό. Οι παραδοσιακές διακοπές συχνά περιλαμβάνουν το να δεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, μπορεί να φαίνεται πολύ επιφανειακό. Μπορεί επίσης να σας φαίνεται καταπιεστικό και να μην μοιάζει με τις ιδανικές χαλαρωτικές διακοπές».

«Επίσης, όταν αρχίζεις να μιλάς περισσότερο με τους ντόπιους, συνήθως θέλουν να έχεις την καλύτερη εμπειρία και θα σου δείξουν μερικά από τα αγαπημένα τους σημεία, κάτι που φυσικά οδηγεί σε μια πιο καθηλωτική και προσωπική εμπειρία»

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, ο «αργός τουρισμός» συνεπάγεται με την επιβράδυνση και απόλαυση κάθε στιγμής.

«Μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ταξιδιώτες, αλλά εγώ το ορίζω ως την παραμονή σε ένα μέρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και την εμβάθυνση στην τοπική κουλτούρα», δήλωσε ο Paul Jacobs, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της Kayak North America. «Είναι το να αφιερώνεις χρόνο για να δημιουργείς πραγματικές επαφές με τους ντόπιους σε σχέση με το να έχεις ένα πρόγραμμα γεμάτο ξεναγήσεις».

Πιστεύει ότι ο αργός τουρισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και επεσήμανε στοιχεία που δείχνουν ότι η διάρκεια παραμονής σε ξενοδοχεία είναι ήδη αυξημένη κατά 10% το 2023 σε σύγκριση με πέρυσι.

Ποια είναι τα οφέλη του «αργού τουρισμού»

«Όταν ταξιδεύεις με πιο αργούς ρυθμούς και όχι τόσο βιαστικά, καταφέρνεις να εμβαθύνεις απόλυτα στην κουλτούρα και τον τόπο στον οποίο βρίσκεσαι και να προσπαθήσεις πραγματικά να τον γνωρίσεις σε πιο προσωπικό επίπεδο», δήλωσε η Susag.

«Μιλάς με περισσότερους ντόπιους και κάνεις περισσότερες δραστηριότητες «εκτός πεπατημένης» και όχι μόνο πράγματα που βλέπεις στο Trip Advisor», πρόσθεσε. «Επίσης, όταν αρχίζεις να μιλάς περισσότερο με τους ντόπιους, συνήθως θέλουν να έχεις την καλύτερη εμπειρία και θα σου δείξουν μερικά από τα αγαπημένα τους σημεία, κάτι που φυσικά οδηγεί σε μια πιο καθηλωτική και προσωπική εμπειρία».

Το να γνωρίσετε τους ντόπιους και τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους πιο προσωπικά και γνήσια θα σας προσφέρει εμπειρίες και αναμνήσεις που θα μπορείτε να κουβαλάτε μαζί σας για πολύ καιρό μετά την επιστροφή σας στην πατρίδα. Μπορεί ακόμη και να δημιουργήσετε βαθιές συνδέσεις και φιλίες που θα σας οδηγήσουν να επιστρέψετε στο μέλλον.

«Αν θέλετε πραγματικά να αποσυνδεθείτε και να χαλαρώσετε χωρίς να κουβαλάτε το άγχος του ταξιδιού, τότε ο «αργός τουρισμός» μπορεί να είναι για εσάς», δήλωσε ο Mark Wolters, δημιουργός του δημοφιλούς ταξιδιωτικού καναλιού Wolters World στο YouTube. «Μπορείτε να ξεπακετάρετε λιγότερο, να πάρετε λιγότερα αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα και απλά να χαλαρώσετε σε έναν προορισμό».

Επισήμανε ότι ο αργός τουρισμός είναι εξαιρετικός για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, καθώς προσφέρονται περισσότερες ευκαιρίες για ουσιαστικές συζητήσεις με τους ντόπιους.

«Αν ταξιδεύετε με παιδιά, ο αργός τουρισμός είναι ένας καλός τρόπος για να τα μυήσετε στα διεθνή ταξίδια και να τα κάνετε να δουν τις διαφορές στους πολιτισμούς», σημείωσε ο Wolters. «Όταν τα παιδιά σας παίζουν στην τοπική παιδική χαρά με άλλα παιδιά, βλέπουν ότι δεν υπάρχουν και πολλές διαφορές μεταξύ των ίδιων και των παιδιών σε αυτή τη νέα χώρα που επισκέπτεστε».

*Με πληροφορίες από: HuffPost | Caroline Bologna | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Under the Tuscan Sun

Only in

Και στην Κροατία οι Αρχαίοι Ελληνες!

Ανακαλύφθηκε στη νότια Κροατία αρχαιοελληνικός οικισμός 3.500 ετών στη θέση του Επέτιου στα παράλια της Αδριατικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024