Στη σημερινή εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita», κεντρική θεματική ήταν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της φλεγμονής στο οποίο λανθασμένα δεν δίνουμε αρκετή βαρύτητα. Η χρόνια φλεγμονή λειτουργεί στο σώμα μας χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε και δημιουργεί προβλήματα υγείας, κάποια εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρά.

Τι είναι η χρόνια φλεγμονή

«Η χρόνια φλεγμονή βρίσκεται πίσω από τα χρόνια νοσήματα. Έχουμε οξεία φλεγμονή όταν έχουμε κάποιο τραυματισμό ή κάποια λοίμωξη. Ο οργανισμός ενεργοποιεί το αμυντικό του σύστημα για να την αντιμετωπίσει. Αυτή μπορεί να διαρκέσει έως 6 εβδομάδες. Όταν συνεχίζει πάνω από 6 εβδομάδες έχουμε τη χρόνια φλεγμονή, όπου ο οργανισμός αρχίζει να καταστρέφει τα ίδια του τα κύτταρα», είπε η βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά, η οποία ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του MEGA.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι αόριστα και περιλαμβάνουν την χρόνια κόπωση, τις άφθες στο στόμα, τα δερματικά νοσήματα και την παχυσαρκία. Ωστόσο, μέσω αιματολογικών εξετάσεων, μπορεί κανείς να εντοπίσει μια χρόνια φλεγμονή σε περίπτωση που υπάρχει στο σώμα καθώς υπάρχουν δείκτες που βοηθούν έναν γιατρό να οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Ποια διατροφή προτείνεται

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το χαρακτηριστικό πρότυπο για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, καθώς είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Η διατροφή μας είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη, αλλά και σε περιπτώσεις όπως αυτή της αρθρίτιδας, καθώς ελαχιστοποιεί χρόνιους πόνους, σύμφωνα με τη Μαρία Ψωμά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καλεσμένη της εκπομπής, η διατροφή αποτελεί ενός τύπου επένδυση στο μέλλον. Αυτή προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου, αυτοάνοσα νοσήματα, γιατί συγκεκριμένα οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Η «γρίζα ζώνη»

Υπάρχουν τροφές οι οποίες όμως, παρότι περιέχουν φυτικές ίνες, δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για το αν δρουν ευεργετικά στον οργανισμό. Τέτοιες τροφές είναι η πατάτα, η μελιτζάνα και η ντομάτα και η λύση φαίνεται να είναι να καταναλώνονται με μικρότερη συχνότητα. Τέλος, ακόμη και οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά θα πρέπει να έχουν ένα μέτρο στη διατροφή μας, καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.