Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Το «μπλόκο» της Κ.Ε. στην υποψηφιότητα Κασσελάκη και η δική του απάντηση – Όλα ανοιχτά στο συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Το «μπλόκο» της Κ.Ε. στην υποψηφιότητα Κασσελάκη και η δική του απάντηση – Όλα ανοιχτά στο συνέδριο

Με άνετη πλειοψηφία πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή η πρόταση για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Το συνέδριο του Νοεμβρίου «δείχνει» ο Κασσελάκης

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποκλείσει τον Στέφανο Κασσελάκη από τις εκλογές προέδρου.

Η μία πλευρά, αυτή της πλειοψηφίας, υποστηρίζει ότι δεν έχει δικαίωμα ο κ. Κασσελάκης να είναι υποψήφιος, με τον ίδιο να διαμηνύει πως την τελική απάντηση θα τη δώσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί στις 8-10 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατόρθωσε το 2015 να κάνει πράξη το όραμα της κυβερνώσας Αριστεράς, πλέον, βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας του, με τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν να είναι καθοριστικές ακόμα και για την ίδια του την ύπαρξη.

Επεισοδιακή συνεδρίαση εντός και εκτός αιθούσης

Κατά τα λοιπά, το Σάββατο (12/10) πραγματοποιήθηκε άλλη μία εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την ομάδα των «87» ή «100» να είναι εξαρχής αποφασισμένη να κλείσει κάθε «δρόμο» στον Στέφανο Κασσελάκη, που θα μπορούσε να τον οδηγήσει εκ νέου στο «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία θεωρεί οριστικό τον αποκλεισμό Κασσελάκη – Εκείνος ποντάρει στο Συνέδριο για την ολική επαναφορά του

Ένταση σημειώθηκε και έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίασε η Κ.Ε., με οπαδούς του Στέφανου Κασσελάκη να αποδοκιμάζουν τις διαδικασίες, τόσο όσο η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη, όσο και ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση αποκλεισμού του.

Είχαν προηγηθεί – χωρίς να συμβάλουν, πάντως, στη βελτίωση του αρνητικού κλίματος – οι διαρροές SMS υποστηρικτών του, που αυτοαποκαλούνταν, μάλιστα, ως «Κ.Ε. Κασσελάκη», με τα οποία ζητούσαν από όσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τον στηρίζουν να απέχουν από την κρίσιμη συνεδρίαση, ποντάροντας στη μη απαρτία, προκειμένου να αποφευχθεί η απόφαση του αποκλεισμού του από τις εκλογές.

Παρότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε άμεσα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια και αποδοκιμάζοντας τέτοιες ενέργειες, πολλά στελέχη της πλειοψηφίας, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησαν τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία», καθώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα μέλη που πρόσκεινται στον κ. Κασσελάκη απείχαν από τις διαδικασίες.

Η απόσυρση του εξώδικου άργησε… πάνω από μια μέρα

Να σημειωθεί, επιπλέον, πως ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση, και την… «πέτρα του σκανδάλου», δηλαδή το εξώδικο που απέστειλε προς την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διαρροή της δήλωσης πόθεν έσχες του στον Τύπο, «ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι», όπως διεμήνυε σε ανάρτησή του.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις, ήταν πλέον αργά, καθώς η πλειοψηφία χαρακτήρισε «προσχηματική» την απόσυρση του εξωδίκου «τελευταία στιγμή».

Την ίδια ώρα, ο Παύλος Πολάκης που συναντήθηκε τελικά με τον Στέφανο Κασσελάκη, παρότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι ακύρωσαν τη συμμετοχή τους, δεν πήγε στην συνεδρίαση της Κ.Ε., ενώ πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στην Κρήτη έκανε νέα παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι, υποστηρίζοντας πως «εξώδικα και φαντασιώσεις μεγαλείου αποσύρθηκαν, τακτικές αποκλεισμού υποψηφίων ματαιώνονται». Η πραγματικότητα, βέβαια, τον διέψευσε…

Μπρα ντε φερ Τζάκρη – Γεροβασίλη

Η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία λειτουργεί ως εκπρόσωπος του Στέφανου Κασσελάκη στις κομματικές διεργασίες, ήταν εκείνη που συγκέντρωσε αλλά και εξαπέλυσε «πυρά» για το διαφαινόμενο «μπλόκο» στην υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά, δεν θέλησε να διαπιστευθεί παίρνοντας κάρτα μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που ανέδειξε η Όλγα Γεροβασίλη, όταν η κυρία Τζάκρη μπήκε στην αίθουσα για να πάρει το λόγο, αλλά δεν της δόθηκε.

«Αν θέλεις να πάρεις το λόγο, να πας να πάρεις την κάρτα σου και να περιμένεις τη σειρά σου ως ομιλήτρια», της είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Τελικά, η Θεοδώρα Τζάκρη πήρε κάρτα μέλους, ενώ είχε προηγηθεί η πρόταση του Γιάννη Μουζάλα για αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προέδρου, αλλά και εκείνη του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιου Γεωργόπουλου, που ζήτησε να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Το θέμα της απαρτίας ή μη αποκάλεσε εκ νέου ζήτημα τριβής μεταξύ των δύο «στρατοπέδων», με την Θεοδώρα Τζάκρη να υποβάλει ένσταση για μη απαρτία, ζητώντας τη «λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο».

Παράλληλα, η βουλευτής Γιώτα Πούλου, που πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη, παραιτήθηκε απο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και από άλλα κομματικά αξιώματα.

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη δημοσίευσε φωτογραφίες στο «Χ» από την αίθουσα, ως απόδειξη  της απαρτίας που, σύμφωνα με την πλειοψηφία, ήταν 151.

«Ως εδώ», είπε η Γεροβασίλη – Θα λάβουμε ακραία διοικητικά μέτρα, η Τζάκρη

Το σήμα για την απόφαση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη με την ομιλία της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα».

«Οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα ‘Ως εδώ!’», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές».

«Η Κεντρική Επιτροπή μας πρωτοτυπεί και πάλι. Γίνεται χωρίς να υπάρχει θέμα ή με θέμα την μη υπάρχουσα πλέον, ούτε καν ως πρόσχημα, ανάγκη απάντησης σε μια εξώδικη διαμαρτυρία. Εμείς όμως ετοιμαζόμαστε για ακραία διοικητικά μέτρα, γιατί δεν τα σηκώνουμε κάτι τέτοια! Και αναζητούμε την δική μας περίοπτη θέση στην τρικυμιώδη εσωτερική ζωή της ελληνικής Αριστεράς», τόνισε στι δική της παρέμβαση η Θεοδώρα Τζάκρη.

Μάλιστα, πριν ανέβει στο βήμα παρέδωσε στην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, εξουσιοδότηση από τον Στέφανο Κασσελάκη για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, καθώς και τις 87 υπογραφές των μελών που τον στηρίζουν χειρόγραφα.

«Διαδίδετε ότι θα θέσετε θέμα καθαίρεσής μου από την Γραμματεία της ΚΟ. Τιμή μου η δυσανεξία της νομενκλατούρας στο πρόσωπό μου. Τα έχει πει αυτά ο Μαγιακόφσκι πριν 100 χρόνια και τα έχει μελοποιήσει και ο Θάνος Μικρούτσικος», προσέθεσε χαρακτηριστικά η κυρία Τζάκρη.

«Μπλοκ» Πολάκη: «Παρών» στη συνεδρίαση, «απών» από την ψηφοφορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που ανήκουν στο «μπλοκ» του Παύλου Πολάκη, νομιμοποίησαν τη διαδικασία με τη συμμετοχή τους, αλλά διαφώνησαν με την ονομαστική αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που απορρίπτει την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Ειδικότερα, ο Μάρκος Χατζησάββας, μιλώντας εξ ονόματος των Βασίλη Σμπώκου, Γιώργου Παναγιωτόπουλου, Χριστόφορου Βερναρδάκη, Δημήτρη Παρθένη και Μιχάλη Γιαπιτζή, υπογράμμισε στην ομιλία του πως «στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι και στα δύο διαφαινόμενα σχέδια ρευστοποίησης του κόμματος (είτε της πλευράς Κασσελάκη που συντείνει σε ένα μικρό κόμμα, που θα υπερασπίζεται ένα μέρος δικαιωμάτων και μόνο, είτε της πλειοψηφίας των 87 και άλλων συνοδοιπόρων τους, που συντείνει σ’ ένα μικρό κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων)».

«Απορρίπτουμε κάθε γραφειοκρατικό τρικ, που αποσκοπεί σε αποκλεισμούς και δήθεν ευθιξίες με δεύτερες σκέψεις και κρυφές ατζέντες. Αυτό που διακαώς επιθυμούμε είναι ανοιχτή πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση, μπροστά στα μάτια όσων αγωνιούν (εντός και εκτός του κόμματος)», τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως «επειδή δεν συμφέρει κανέναν ένας μικρός και πολυτραυματίας ΣΥΡΙΖΑ και επειδή είμαστε σήμερα εδώ επειδή σεβόμαστε το κόμμα και τις διαδικασίες του, όπως και τη βάση που εκπροσωπούμε, δηλώνουμε ότι δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας και απέχουμε από τις ψηφοφορίες που αφορούν στις τροπολογίες, που τις θεωρούμε ακραίες».

Του… «λόγου το αληθές» επιβεβαίωσε, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, δημοσιεύοντας την ομιλία του Μάρκου Χατζησάββα.

Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποφασίσει αν η ερμηνεία της πλειοψηφίας είναι σωστή και δεν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για αποκλεισμό της υπηφιότητας του πρώην προέδρου ή αν ισχύει εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δίνει ραντεβού με φίλους και «εχθρούς» στις 8 Νοεμβρίου, ποντάροντας στην ολική επαναφορά του.

Only in

Και στην Κροατία οι Αρχαίοι Ελληνες!

Ανακαλύφθηκε στη νότια Κροατία αρχαιοελληνικός οικισμός 3.500 ετών στη θέση του Επέτιου στα παράλια της Αδριατικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024