Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ονειρική εμφάνιση στο Γούμπλεϊ το βράδυ της Πέμπτης και επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας, πετυχαίνοντας μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της. Το μεγάλο διπλό στο Λονδίνο είχε μια γλυκόπικρη γεύση, λόγω του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ λίγες ώρες νωρίτερα, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες διεθνείς όμως κατέθεσαν ψυχή και για τον αδικοχαμένο δεξιό μπακ, στον οποίο αφιέρωσαν την εμφάνιση και το αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που εκτός από τη μεγάλη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών πιστώνεται σαφώς και στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος έχει αναλάβει τη «γαλανόλευκη» και έχει φέρει έναν άλλον… αέρα.

Το έπος του Γουέμπλεϊ, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ

Πέρα από το 3/3 στο Nations League, ο Σέρβος προπονητής έχει κάνει ένα ανεπανάληπτο κοουτσάρισμα στο ματς με την Αγγλία, σοκάροντας τα «Τρία Λιοντάρια» με το ασταμάτητο πρέσινγκ ψηλά, που έφερε ένα τεράστιο αποτέλεσμα και έπιασε στον ύπνο τους… σταρ της Αγγλίας, αλλά και τον Λι Κάρσλεϊ.

Η Εθνική μας ομάδα έχει κάνει ένα μαεστρικό παιχνίδι τακτικά, ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής που οι ομάδες του έχουν το πρέσινγκ στο παιχνίδι τους και έχει μία τρομερή σύνδεση με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και τον Ματίας Αλμέιδα.

Το… ελληνικό πρέσινγκ και η απίθανη σύνδεση

Οι τρεις προπονητές συνδέονται φυσικά με τα τρία «τρελά» διπλά στο Νησί τον τελευταίο χρόνο, που σόκαραν τους Άγγλους και οδήγησαν σε ιστορικές νίκες, αλλά και στη μυθική επιτυχία του Ολυμπιακού, που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Europa Conference League τον περασμένο Μάιο.

Αναμφίβολα, το «διπλό» της Ελλάδας την Πέμπτη έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, λόγω και του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ, όμως το ελληνικό πρέσινγκ είχε βάλει πολύ δύσκολα στους Άγγλους άλλες δύο φορές.

Η μία είναι στο Μπράιτον από την ΑΕΚ στις 22 Σεπτεμβρίου του 2023 για το Europa League, όπου η Ένωση είχε επικρατήσει με 3-2 των «γλάρων» στην πρεμιέρα των ομίλων και η άλλη το αξέχαστο ματς του Ολυμπιακού στο «Villa Park» κόντρα στην Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου για τα ημιτελικά του Europa Conference League, όπου η ομάδα των Πειραιωτών είχε διαλύσει τους «χωριάτες» με 4-2 και είχε «αγκαλιάσει» την πρόκριση στον τελικό, πριν την κλειδώσει μια βδομάδα μετά στο Καραϊσκάκη (2-0).

Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα είναι χρονικά η πρώτη που «άλωσε» το Νησί, κόντρα στην -τότε – πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Premier League, όμως ο «Μέντι» με τον έκανε το «τέλειο» παιχνίδι στην Αγγλία, σε σαφώς πιο σημαντικό ματς και «κατατρόπωσε» την ομάδα του Έμερι. Ακολούθησε ο Ιβάν λίγους μήνες αργότερα για να κλείσει μία ανεπανάληπτη τριάδα αγώνων για τις ελληνικές ομάδες στο Νησί, που έφερε τρεις ιστορικές νίκες, με τις δύο ειδικά να μνημονεύονται για χρόνια. Το κοινό στοιχείο και στα τρία ματς είναι το «ελληνικό» πρέσινγκ και το ότι και οι τρεις έπαιξαν στα ίσια κόντρα σε πολύ ακριβότερες ομάδες.

Στο «AMEX» η ΑΕΚ είχε μόλις 30% κατοχή σε όλο το 90λεπτο, δέχτηκε πολύ πίεση, όμως ήταν… φωτιά στις αντεπιθέσεις και έχει κάνει ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο που έχει «πνίξει» την Μπράιτον με την πίεση ψηλά. Στο τέλος η στατιστική δείχνει την Μπράιτον να έχει σκοράρει με δύο πέναλτι και οι τελικές να είναι 14 για τους γηπεδούχους και 12 για τους κιτρινόμαυρους, σε μία νίκη που ήρθε χάρη στο ανελέητο πρέσινγκ της ομάδας του Αλμέιδα.

To «θρυλικό» διπλό στο «Villa Park»

Στο «Villa Park» αρκετούς μήνες μετά, ο Μεντιλίμπαρ τελειοποίησε το πρέσινγκ. Παρότι ήταν 2 Μαϊου και οι ποδοσφαιριστές ήταν καταπονημένοι από μία ολόκληρη σεζόν, ο Ολυμπιακός έκανε το ματς της… ζωής του και πίεζε μέχρι τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, με αποτέλεσμα να κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για το ιστορικό ευρωπαϊκό στην «Opap Arena». Ο Βάσκος τεχνικός είχε διαβάσει τέλεια το ματς, έκανε μία… χαψιά τον Ουνάι Έμερι, αλλά και τους υπερόπτες Άγγλους και πήρε ένα από τα πιο εντυπωσιακά διπλά ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη.

Η στατιστική λέει ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε την κατοψή 38%, αλλά με την πίεση του οδήγησε την Άστον Βίλα σε πολλά λάθη. Οι Άγγλοι είχαν 17 τελικές μεν, έναντι 8 του Ολυμπιακού, όμως στο στόχο είχαν 7 με τον Ολυμπιακό να έχει 5. Η στατιστική δεν λέει την πλήρη αλήθεια για το πόσο τέλεια λειτούργησαν οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο ματς με τη Βίλα.

Το έπος του Γουέμπλεϊ

Το τρίτο έπος είναι αυτό της Εθνικής, που υπό τη σκιά του χαμού του Μπάλντοκ, πέτυχε μία ανεπανάληπτη νίκη στο Γουέμπλεϊ. Το 2-1 της ομάδας του «Γιόβα» είναι δίκαιο και το άξιζαν οι διεθνείς μας, σε ένα παιχνίδι που ακόμη και στο 1-1, πίεζε μέχρι τον Πίκφορντ. Και εντέλει πήρε αυτό που άξιζε, με το δεύτερο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη στο 90+3.

Η κατοχή μπορεί να ήταν των Άγγλων με 62-38%, όμως οι τελικές ήταν 12 για τα «Τρία Λιοντάρια» και άλλες τόσες για την Ελλάδα, κάτι που δείχνει και την ισορροπία στο ματς, αλλά και πόσο σπουδαίοι ήταν οι Έλληνες. Ο Γιοβάνοβιτς είχε διαβάσει κι εκείνος με τη σειρά του άψογα την αναμέτρηση, το «ελληνικό» πρέσινγκ λειτούργησε στον υπερθετικό βαθμό και ήρθε ένα επικό διπλό, με πολύ έντονο συγκινησιακά φορτίο λόγω της απώλειας του Μπάλντοκ. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ήρθε στα ίσια.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα σε έναν χρόνο πέτυχε κάτι που φάνταζε αδιανόητο, έχοντας 3 νίκες μέσα στην Αγγλία. Δύο σε επίπεδο συλλόγων και μία σε επίπεδο εθνικών, με το «ελληνικό» πρέσινγκ να «πνίγει» τους αντιπάλους…