Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις μεταμφιεσμένες σε μέλη της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας (σ.σ. Το αντίστοιχο της Πολιτικής Προστασίας) αποκαλύφθηκαν σήμερα στη Ράφα, στη νότια Γάζα, από μαχητές της αντίστασης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης. Η ισραηλινή μονάδα, η οποία διείσδυσε καμουφλαρισμένη στην περιοχή μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ, ήρθε αντιμέτωπη με την αντίσταση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες και τραυματισμοί μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων.

Η χρήση των στολών της Πολιτικής Άμυνας ως μεταμφίεσης έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για περαιτέρω ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η αποχώρηση των στρατιωτών έγινε προς τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με τους νόμους περί ένοπλων συγκρούσεων, τέτοιες ενέργειες θεωρούνται δόλος, ένα έγκλημα πολέμου που περιλαμβάνει την εξαπάτηση του αντιπάλου με τη χρήση προστατευόμενων συμβόλων ή μεταμφιέσεων πολιτών για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τι αναφέρει το διεθνές δίκαιο

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει ρητά στους μαχητές να μεταμφιέζονται σε πολίτες ή σε προστατευόμενο προσωπικό, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή στην πολιτική άμυνα, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι ομάδες αυτές προστατεύονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης και η μεταμφίεση των ενόπλων δυνάμεων ως τέτοιες παραβιάζει την αρχή της διάκρισης, η οποία απαιτεί από όλα τα μέρη σε σύγκρουση να κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων.

Οι άμαχοι και όσοι εκτελούν ανθρωπιστικά καθήκοντα τυγχάνουν ειδικής προστασίας, και η χρήση των στολών τους για την παραπλάνηση του εχθρού όχι μόνο υπονομεύει αυτές τις προστασίες αλλά θέτει σε κίνδυνο και τους γνήσιους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους αμάχους.

Το περιστατικό στη Γάζα αποτελεί σαφή παραβίαση αυτών των αρχών, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ουδέτερο και προστατευμένο καθεστώς του προσωπικού της Πολιτικής Άμυνας για να επιχειρήσουν στρατιωτική διείσδυση.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται εν μέσω πολλαπλών προσπαθειών διείσδυσης στις βόρειες περιοχές, ιδιαίτερα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Από τις 6 Οκτωβρίου 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί στην τρίτη χερσαία εισβολή τους στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο. Παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν αναφέρει συγκρούσεις με τα ισραηλινά στρατεύματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σημάδι πως η αντίσταση στη βόρεια Γάζα ποτέ δεν εκμηδενίστηκε.

Πολλαπλές πηγές.