Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν που αφορούν τον ενεργειακό τομέα – Φόβος για αποσταθεροποίηση στις αγορές

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στο Ιράν που αφορούν τον ενεργειακό τομέα – Φόβος για αποσταθεροποίηση στις αγορές

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις προς το Ιράν με στόχο τον κυρίως τον πετρελαϊκό τομέα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά 6 οντοτήτων που εμπλέκονται στο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν τις πηγές εσόδων του Ιράν για τις κακόβουλες δραστηριότητές του», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει έξι πλοία ως δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει κυρώσεις σε όσους δραστηριοποιούνται στους τομείς πετρελαίου ή πετροχημικών του Ιράν. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα επιβάλει κυρώσεις σε δέκα οντότητες και θα μπλοκάρει 17 πλοία του «στόλου-φάντασμα» που συνδέονται με αποστολές που υποστηρίζουν τις εταιρείες National Iranian Oil Company και Triliance Petrochemical Co. Limited.

Η κ. Γέλεν σημείωσε ότι οι κυρώσεις της Παρασκευής αποσκοπούν στο να «στοχεύσουν στις προσπάθειες του Ιράν να διοχετεύσει έσοδα από την ενεργειακή του βιομηχανία για τη χρηματοδότηση θανατηφόρων και διασπαστικών δραστηριοτήτων», συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ανάπτυξης, της διάδοσης βαλλιστικών πυραύλων και της υποστήριξης περιφερειακών τρομοκρατικών εντολοδόχων.

Η Σάλιβαν τόνισε ότι μετά την επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η χώρα «θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες», προσθέτοντας μέτρα για τη στόχευση του ενεργειακού εμπορίου του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων δράσεων κατά του «στόλου-φάντασμα» που μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο. Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Δευτέρα για να δουν τις αντιδράσεις των αγορών.

Οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να μην χτυπήσει στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, αλλά «χτυπούν» οι ίδιοι οικονομικά

Η κίνηση της Παρασκευής ουσιαστικά κηρύσσει τον πετρελαϊκό και πετροχημικό τομέα του Ιράν παγκοσμίως (ή περίπου) εκτός ορίων, επιτρέποντας την επιβολή κυρώσεων σε οποιονδήποτε συνεργαστεί με αυτόν.

Πάνω από την ανακοίνωση της Παρασκευής δεσπόζει η επίθεση που αναμένεται να εξαπολύσει ανά πάσα στιγμή το Ισραήλ στο Ιράν σε αντίποινα για ένα μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που έπληξε αλλά προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε ισραηλινούς στόχους την 1η Οκτωβρίου. Οι ΗΠΑ έχουν πιέσει το Ισραήλ να μην στοχεύσει τον ενεργειακό τομέα ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν υπό τον φόβο της κλιμάκωσης και των παγκόσμιων οικονομικών επιπτώσεων.

Τα πλοία και οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις την Παρασκευή εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μαλαισία και αλλού. Οι κινεζικές αγορές ιρανικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

«Το βλέπω αυτό ως μια μέτρια κλιμάκωση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, αλλά όχι ακόμη ως αλλαγή του παιχνιδιού», δήλωσε σε γραπτό μήνυμα η Ρέιτσελ Ζίμπα, ανώτερη συνεργάτης του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Απειλώντας να κάνουν περισσότερα, νομίζω ότι ελπίζουν ότι οι Κινέζοι αγοραστές θα γίνουν πιο επιφυλακτικοί. Δεν έχω πειστεί ακόμα, δεδομένης της βαθιά παράνομης φύσης των πληρωμών».

Η συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν πηγαίνει στην Κίνα, η οποία έχει δείξει μικρή προθυμία να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις. Οι δύο χώρες συναλλάσσονται σε γουάν, σε μια προσπάθεια αποδολαριοποίησης των συναλλαγών πετρελαίου.

Πηγές: Haaretz

Only in

Πανικός και σύγχυση με τη φορολόγηση στα tips - Για κερκόπορτα να αμφισβητηθεί ο μισθός, μιλούν συνδικάτα

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση με την πιθανότητα να φορολογηθεί το φιλοδώρημα ως εισόδημα. «Ανοίγει δρόμος αμφισβήτησης του μισθού», δηλώνουν εκπρόσωποι σωματείων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024