Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Και στην Κροατία οι Αρχαίοι Ελληνες!

Και στην Κροατία οι Αρχαίοι Ελληνες!

Ανακαλύφθηκε στη νότια Κροατία αρχαιοελληνικός οικισμός 3.500 ετών στη θέση του Επέτιου στα παράλια της Αδριατικής

Κροάτες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ελληνικού οικισμού 3.500 ετών στην καρδιά του δαλματικού χωριού Stobreč της Κροατίας, μιας γραφικής πόλης που βρίσκεται κοντά στο Σπλιτ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Ζάγκρεμπ.

Το εύρημα περιλαμβάνει ένα μνημειακό και καλοδιατηρημένο ελληνικό τείχος ή αμυντική κατασκευή, μήκους άνω των 70 μέτρων, καθώς και κατασκευές από διάφορες ιστορικές περιόδους, που προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για το παρελθόν της περιοχής.

Ο αρχαιολογικός χώρος που ανακαλύφθηκε στο Στόμπρετς, Κροατία, αφορά ένα ελληνικό οικισμό 3.500 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε περιοχή προορισμένη για κατασκευές.

Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν εντυπωσιακά τμήματα ελληνικού τείχους μήκους 70 μέτρων και βάθους τριών μέτρων, το οποίο αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο αρχαιοελληνικό τείχος στην Κροατία. Επιπλέον, βρέθηκαν υπολείμματα από διάφορες ιστορικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της Εποχής του Χαλκού, της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, προσφέροντας νέες πληροφορίες για τον οικισμό Επέτιον, αποκαλύπτοντας ένα παλαιότερο παρελθόν από το αναμενόμενο.

Το αρχαιοελληνικό αμυντικό τείχος, ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών, αποκαλύφθηκε κοντά στην Αδριατική ακτή της Κροατίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων της χώρας.

Μια ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε τις ανασκαφές στο Στόμπρετς ενόψει μελλοντικών κατασκευαστικών έργων, δήλωσε το υπουργείο. Η γη καταχωρήθηκε ως γνωστή ιστορική τοποθεσία, αλλά είχε ερευνηθεί ελάχιστα τις τελευταίες δεκαετίες.

«Πρόκειται για εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ελληνικού τείχους μήκους περίπου 70 μέτρων, με ορισμένα τμήματα να φτάνουν σε βάθος μεγαλύτερο από τρία μέτρα», σημείωσε η αρχαιολόγος Δρ Μαρίνα Ουγκάρκοβιτς από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας, εξηγώντας ότι αυτό το καθιστά μια εξαιρετική μνημειακή ανακάλυψη : το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατία, συγκρίσιμο με άλλα αρχαία αρχαιολογικά ευρήματα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης.

Η Δρ. Ugarković αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας που ηγήθηκε, εξερευνήθηκαν για πρώτη φορά τα ερείπια άλλων κατασκευών στον αρχαίο οικισμό του Επετείου, που χρονολογούνται από διάφορες περιόδους που κυμαίνονται από την προϊστορία, μέχρι την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, μέχρι την ύστερη αρχαιότητα και τον πρώιμο Μεσαίωνα.

Η Marina Ugarković τόνισε ότι, λόγω της στρωματοποιημένης φύσης της τοποθεσίας, βρέθηκαν υλικά στοιχεία για πρώτη φορά που υποδεικνύουν ότι ο οικισμός υπήρχε πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως, με τα παλαιότερα ευρήματα να χρονολογούνται στη Μέση Εποχή του Χαλκού, περίπου 3.500 χρόνια π.Χ.

Τα ερείπια του τοίχου έχουν σχήμα «L». Η μικρότερη πλευρά περιλαμβάνει πέντε ορθογώνιες δομές, ενώ η μεγαλύτερη έχει λιγότερο καθορισμένη μορφή.

Το αμυντικό τείχος έχει μήκος περίπου 70 μέτρα και το ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 3 μέτρα, σύμφωνα με την αρχαιολόγο.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν τη δομή εντυπωσιακή και πολύ καλοδιατηρημένη, αναφέροντας ότι είναι το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες άρχισαν να αποικίζουν τη σημερινή Κροατία τον 4ο αιώνα π.Χ., επηρεάζοντας την περιοχή με το δικό τους σύστημα γραφής, νομίσματα, εμπόριο και οχυρώσεις πόλεων.

Μεταξύ των πιο γνωστών ελληνικών αποικιών ήταν η Φάρος (σημερινή πόλη Στάρι Γκραντ στο νησί Χβαρ), που ιδρύθηκε από αποίκους από το νησί Πάρος γύρω στο 385 π.Χ., καθώς και η Ίσσα (σημερινό Βις), που αναπτύχθηκε από αποίκους της ελληνικής αποικίας των Συρακουσών στη Σικελία.

Οι Έλληνες ίδρυσαν επίσης την αποικία Επίδαυρος (σημερινή Τσάβτατ, κοντά στο Ντουμπρόβνικ) ως εμπορικό κέντρο και σημείο επαφής με τις τοπικές φυλές των Ιλλυριών.

Από τον 2ο αιώνα π.Χ. και μετά, η αρχαία Ρώμη ανέλαβε σταδιακά τον έλεγχο της περιοχής.

Στο Στόμπρετς, που ιδρύθηκε ως ελληνικός οικισμός το 200 π.Χ., οι ανασκαφές έφεραν στο φως, εκτός από τον τοίχο, και αρχαία ρωμαϊκά ερείπια καθώς και μια μεσαιωνική κατασκευή. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα στην περιοχή.

Το Στόμπρετς (ελληνικά: Επέτιον) είναι ένα ιστορικό χωριό και τουριστικό θέρετρο στην Αδριατική Θάλασσα, στην κεντρική Δαλματία της Κροατίας, που αποτελεί διοικητικά μέρος της πόλης του Σπλιτ. Ιδρύθηκε ως αρχαία ελληνική αποικία στην ιλλυρική ακτή κατά την αρχαιότητα.

Η μεγαλύτερη καταγραφή της ιστορίας της περιοχής σχετίζεται με την κατασκευή του Παλατιού του Διοκλητιανού, το οποίο χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό μετά τη συνταξιοδότησή του. Επίσης, στο Στόμπρετς βρέθηκε η σαρκοφάγος του Ρωμαίου Λούκιου Αρτόριου Κάστου, που συνδέεται με τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου.

Είναι η γενέτειρα του γνωστού προπονητή (και παλιού άσου της θρυλικής Γιουγκοπλάστικα), Βέλιμιρ Περάσοβιτς

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο