Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Aνατολή: Πολύνεκροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο – Νέα πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Μέση Aνατολή: Πολύνεκροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο – Νέα πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Σε εξέλιξη διεργασίες για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν - Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα σε Λίβανο και Γάζα.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων, των τραυματιών και των εκτοπισμένων, την ώρα που σχεδιάζει το νέο χτύπημα στο Ιράν.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 168 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα του προηγούμενου 24ώρου σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές του Λιβάνου κατέγραψαν 57 αεροπορικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα εκ των οποίων κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, στα νότια προάστια της Βηρυτού και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

Η Χεζμπολάχ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι βομβάρδισε με «ομοβροντία πυραύλων βάση που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Χάιφα, στοχοθετώντας εργοστάσιο εκρηκτικών υλών»

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πριν από έναν χρόνο, σε ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 2.229 άνθρωποι και 10.380 είναι οι τραυματίες.

Εξάλλου, περίπου 187.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε άλλες περιοχές του Λιβάνου, ενώ άλλοι 430.000 εκτοπισμένοι πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία.

Νέα πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «πυραύλους» σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην Χάιφα, τη μεγάλη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρίνισε ότι βομβάρδισε με «ομοβροντία πυραύλων βάση που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Χάιφα, στοχοθετώντας εργοστάσιο εκρηκτικών υλών».

Χθες η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατά αεροπορικής βάσης στην Χάιφα.

Παράλληλα η Χεζμπολάχ κάλεσε χθες τους Ισραηλινούς να απομακρυνθούν από στρατιωτικές θέσεις σε κατοικημένες περιοχές του βορείου Ισραήλ. «Ο στρατός του ισραηλινού εχθρού χρησιμοποιεί σπίτια (…) ως κέντρα συγκέντρωσης αξιωματικών και στρατιωτών του» σε πολλές περιοχές του βορείου Ισραήλ και «διαθέτει στρατιωτικές βάσεις» στις βασικές πόλεις του βορείου τμήματος της χώρας, όπως «η Χάιφα, η Τιβεριάδα, η Άκρα» κυρίως, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λιβανικό σιιτικό κίνημα.

Όλα αυτά ενώ το Ισραήλ βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται το Ισραήλ εν μέσω της μεγάλης αργίας του Γιομ Κιπούρ, κατά την οποία οι Ισραηλινοί, από τη Δύση του ηλίου και για 25 ώρες, διέκοψαν οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Νέες εντολές εκκένωσης στη Γάζα

Στο μεταξύ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ τον θάνατο 30 ανθρώπων στη διάρκεια όλης της ημέρας σε σειρά ισραηλινών πληγμάτων στην πόλη και τον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός εκδίδει νέες εντολές εκκένωσης για τη βόρεια Γάζα.

«Η περιοχή πρέπει να εκκενωθεί αμέσως μέσω της οδού Σαλάχ ελ-Ντιν προς την ανθρωπιστική περιοχή», αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση.

Η «ανθρωπιστική περιοχή», η οποία κατοικείται από υπερπλήρεις καταυλισμούς με σκηνές που στεγάζουν περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, έχει γίνει αντικείμενο επανειλημμένων φονικών ισραηλινών επιθέσεων, σημειώνει το Αλ Τζαζίρα.

Το Ισραήλ αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τα πυρά στη UNIFIL

Το Ισραήλ, αντιμετωπίζει κύμα διεθνών επικρίσεων όσον αφορά τη στρατιωτική του επίθεση στον Λίβανο και τα πυρά των στρατιωτών του εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.

Το Ισραήλ διευκρίνισε χθες, Παρασκευή, ότι άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση «απειλής» κοντά σε θέση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL, FINUL) στον νότιο Λίβανο, όπου ο στρατός του διεξάγει ευρεία αεροπορική και χερσαία επιχείρηση.

«Δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν», ύστερα από δύο Ινδονήσιους την προηγούμενη ημέρα, σημείωσε η UNIFIL, η οποία ανέφερε εκρήξεις για δεύτερη φορά σε 48 ώρες.

Χθες, η φωνή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προστέθηκε σε αυτές πολλών άλλων διεθνώς που επέκριναν τα ισραηλινά πυρά εναντίον στρατιωτών της UNIFIL. Ερωτηθείς: «Θα ζητήσετε από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ;», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ασφαλώς, απολύτως».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε από την πλευρά του «απολύτως απαράδεκτο» οι κυανόκρανοι να «στοχοθετούνται σκόπιμα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις» και προειδοποίησε ότι η Γαλλία «δεν θα ανεχθεί» νέα πυρά, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9) στην Κύπρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι «η διακοπή των εξαγωγών όπλων» που χρησιμοποιούνται στη Γάζα και στον Λίβανο είναι «ο μοναδικός μοχλός» για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις που μαίνονται εκεί.

Οι δέκα χώρες που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν παράλληλα τη «βαθιά (τους) ανησυχία» μετά τις επιθέσεις αυτές και «υπογράμμισαν ότι οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά των δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σήμερα εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις κάλεσε το Ισραήλ να λάβει υπόψη τις «ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» και να «σταματήσει» τα πυρά κατά των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Διεργασίες για το χτύπημα στο Ιράν

Σε εξέλιξη στο μεταξύ είναι οι διεργασίες για τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν.

Την Πέμπτη εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε, ότι νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Ισραηλινού ομολόγου του, Γιοάβ Γκάλαντ, αναμένεται «στο εγγύς μέλλον».

Το βράδυ της Πέμπτης συγκλήθηκε το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα τον σχεδιασμό της «απάντησης» στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση.

Προχθές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Axios», «πλησίασαν περισσότερο στην κατανόηση του εύρους των σχεδιαζόμενων αντιποίνων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν».

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, επανέλαβε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει σκληρά σε νέο χτύπημα από το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, dpa, AFP, Al Jazeera

Only in

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο, ρίγη συγκίνησης - Έλαμψαν στον Αττικό ουρανό 57 αστέρια

Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε το Καλλιμάρμαρο στη μεγάλη συναυλία για τα Τέμπη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ένωσαν τις φωνές τους με τους καλλιτέχνες σε μια μοναδική βραδιά. Το in έφερε στις οθόνες σας λεπτό προς λεπτό τον παλμό, την ατμόσφαιρα και την έκρηξη συναισθημάτων από ένα στάδιο… μες την κοιλάδα των Τεμπών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024