«Η νέα παγκόσμια τάξη αναδύεται» λέει ο Πούτιν στον Πεζεσκιάν – Σύσφιξη σχέσεων με το Ιράν επιδιώκει η Ρωσία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας εδραιώνει τους δεσμούς του με τον Ιρανό πρόεδρο σε συνάντηση στην Κεντρική Ασία.
Ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν την Παρασκευή στο Τουρκμενιστάν, όπου οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς των χωρών τους και τις παρόμοιες απόψεις τους για τις παγκόσμιες υποθέσεις, μια συμμαχία που αντιμετωπίζεται με ανησυχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε κόντρα με την Ουάσινγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιδρούν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βλάντιμιρ Πούτιν το αντιμετωπίζει ως «μέρος ενός ευρύτερου υπαρξιακού αγώνα ενάντια σε μια αλαζονική και ιδιοτελή Δύση και επιθυμεί να εμβαθύνει τους δεσμούς με αυτό που αποκαλεί Παγκόσμια Ανατολή και Παγκόσμιο Νότο».
Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου φιλοξενεί σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS στο Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου, προσκάλεσε τον Πεζεσκιάν να έρθει στη Ρωσία για επίσημη επίσκεψη, πρόταση που ο Ιρανός ηγέτης αποδέχθηκε σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Οικονομικά και πολιτιστικά, οι επικοινωνίες μας ενισχύονται μέρα με τη μέρα και γίνονται πιο ισχυρές», ανέφερε ο Πεζεσκιάν στον Πούτιν από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Η αυξανόμενη τάση της συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση των κορυφαίων ηγετών των δύο χωρών, πρέπει να επιταχυνθεί για την ενίσχυση αυτών των δεσμών», είπε.
Πούτιν-Πεζεσκιάν συμφώνησαν την συνέχιση της συνεργασίας Ιράν-Ρωσίας σε διάφορους τομείς
Σε μεταγενέστερο ρεπορτάζ από το Ντουμπάι, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο Ιρανός πρόεδρος, σε βίντεο που εξέδωσε το γραφείο του, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς. «Οι συνομιλίες μας με τον Ρώσο πρόεδρο διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Και μιλήσαμε ξανά για τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει», ανέφερε το δημοσίευμα.
«Έχουμε εποικοδομητική αλληλεπίδραση. Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση έργων στους τομείς του φυσικού αερίου, στην οδική και σιδηροδρομική κατασκευή, στην αφαλάτωση και σε άλλα έργα που συνδέονται με την ενέργεια, τα πετροχημικά και την ηλεκτρική ενέργεια».
Ο Πεζεσκιάν δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του θα έχει βαθύτερους δεσμούς με τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις. Οι δύο χώρες δηλώνουν ότι βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης (ως αντίβαρο στην σχέση Ισραήλ-ΗΠΑ), κάτι που ο Πεζεσκιάν δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει ότι θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία αργότερα αυτό το μήνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν με ανησυχία την αυξανόμενη σχέση της Μόσχας με την Τεχεράνη. Έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη έχει αρνηθεί.
Για νέα παγκόσμια τάξη κάνει λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Η Ρωσία λέει ότι η συνεργασία με το Ιράν επεκτείνεται σε όλους τους τομείς.«Συνεργαζόμαστε ενεργά στη διεθνή σκηνή και οι εκτιμήσεις μας για τα τρέχοντα γεγονότα στον κόσμο είναι συχνά πολύ κοντά», ανέφερε ο Πούτιν στον Πεζεσκιάν στο περιθώριο της διάσκεψης στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν Ασγκαμπάτ. Ο Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το IRNA, σημείωσε ότι το Ιράν και η Ρωσία διαθέτουν σημαντικές συμπληρωματικές ικανότητες και θα μπορούσαν να αλληλοβοηθηθούν.
«Οι θέσεις μας στον κόσμο είναι πολύ πιο κοντά η μία στην άλλη απ’ ό,τι άλλες», ανέφερε στον Ρώσο ηγέτη. Ο Πεζεσκιάν δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να «σταματήσει να σκοτώνει αθώους ανθρώπους» και ότι οι ενέργειές του στη Μέση Ανατολή υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η Ρωσία έχει επίσης επικρίνει το Ισραήλ, για τους βομβαρδισμούς αμάχων και τις δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων γυναικόπαιδων.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε από το TASS λέγοντας στον Πεζεσκιάν ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν από το Κρεμλίνο νωρίτερα την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε στο συνέδριο στη χώρα της Κεντρικής Ασίας ότι διαμορφώνεται μια νέα παγκόσμια τάξη και ότι αναδύονται νέα κέντρα οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής και πολιτικής επιρροής.
Η Ρωσία υποστήριξε «την ευρύτερη δυνατή διεθνή συζήτηση» σχετικά με τον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο και ήταν ανοιχτή να το συζητήσει στο πλαίσιο διαφόρων φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και των BRICS, δήλωσε ο Πούτιν.
Πηγές: Reuters, TASS, IRNA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις