Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε τοπικός αξιωματούχος ασφαλείας στην περιοχή Ινγκουσετία της Ρωσίας στον Βόρειο Καύκασο, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έναν αστυνομικό, μετέδωσε νωρίς το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο ερευνητές.

Το TASS επικαλέστηκε το τοπικό παράρτημα της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας λέγοντας ότι το αυτοκίνητο που είχε ανατεθεί στον αναπληρωτή επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης του Εξτρεμισμού της Ινγκουσετίας είχε δεχθεί πυρά το βράδυ της Παρασκευής.

Χθες υπήρξε και συνάντηση Μελόνι-Ζελένσκι, την ώρα που η Ουκρανία χάνει συνεχώς εδάφη.

Το τοπικό υποκατάστημα ανέφερε ότι για το περιστατικό ξεκίνησε ποινική έρευνα και αναζητούνται οι δράστες της επίθεσης.

Το δημοσίευμα του TASS αναφέρει ότι οι ένοπλοι είχαν διαφύγει από το σημείο και κατευθύνθηκαν προς τη γειτονική περιοχή της Βόρειας Οσετίας.

Η Ινγκουσετία γειτνιάζει με την Τσετσενία στην καρδιά της συχνά ασταθούς περιοχής του Βόρειου Καυκάσου.

Τι είναι γνωστό για την Ινγκουσετία ή ομόσπονδη δημοκρατία της Ινγκουσετίας

Με μόλις 3.628 τετραγωνικά μέτρα, η Ινγκουσετία είναι το μικρότερο από τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Ρωσίας, εκτός από τις τρεις ομοσπονδιακές πόλεις της. Τα ζητήματα γύρω από το έδαφός της έχουν οδηγήσει αρκετές φορές σε συγκρούσεις με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Οσετίας.

Μετά τις σοβιετικές εκτοπίσεις των Τσετσένων και των Ινγκουσών το 1944, τα εδάφη της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας-Ινγκουσών διανεμήθηκαν στις γειτονικές περιοχές.

Μετά την επιστροφή τους από τη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία δεκατρία χρόνια αργότερα, η περιφέρεια Πριγκόροντνι της Ινγκουσετίας παρέμεινε τμήμα της Βόρειας Οσετίας. Το 1992, το ζήτημα ξέσπασε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο ρωσικών δημοκρατιών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τον εκτοπισμό χιλιάδων Ινγκουσών από τη Βόρεια Οσετία. Το 2018, μέρος της επικράτειας της Ινγκουσετίας μεταφέρθηκε στην Τσετσενία, παρά την εκτεταμένη οργή στην Ινγκουσετία.

Περίπου 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα (που αποτελούν περίπου το 9% της συνολικής επικράτειας της Ινγκουσετίας) μεταβιβάστηκαν στην φιλική στον πρόεδρο Πούτιν Τσετσενία σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα και υπογράφηκε από τους επικεφαλής της Ινγκουσετίας και της Τσετσενίας. Η συμφωνία οδήγησε σε μεγάλες διαμαρτυρίες στην Ινγκουσετία που οδήγησαν στη σύλληψη δεκάδων ακτιβιστών.

Η νομιμότητα της συμφωνίας αμφισβητήθηκε επίσης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ινγκουσετίας, το οποίο αποφάνθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2018 ότι η συμφωνία παραβιάζει το Σύνταγμα της Ινγκουσετίας επειδή δεν είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα. Ωστόσο, στις 6 Δεκεμβρίου, η απόφαση του δικαστηρίου της Ινγκουσίας ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας.

Στην Ινγκουσετία υπάρχουν ανοιχτά αποσχιστικά κινήματα εναντίον της Ρωσίας, τα οποία η Ρωσία τα αντιμετωπίζει ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πηγές: TASS, ΑΠΕ, Reuters