Σπάνια οι οδηγοί θα συναντήσουν στο διάβα τους αυτή την πινακίδα, αλλά όταν πέσουν πάνω της δεν πρέπει αν την αγνοήσουν – εάν το κάνουν δεν αποκλείται να αποδειχθεί ένα μοιραίο λάθος.

Μία νέα πινακίδα, το τρίγωνο με την κόκκινη λωρίδα περιμετρικά και μία μαύρη μεγάλη κουκίδα στο ενδιάμεσο, αν και είναι άγνωστη στη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την ασφάλειά τους. Αυτή η πινακίδα ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους οδηγούς, αλλά όλοι οφείλουν να γνωρίζουν τη σημασία τους.

Η προειδοποιητική πινακίδα που σώζει ζωές

Η συγκεκριμένη πινακίδα τοποθετείται την τελευταία δεκαετία σε δρόμους διαφόρων χωρών της Ευρώπης και είναι τριγωνικού σχήματος με κόκκινο περίγραμμα, που φέρει στο εσωτερικό της μία μεγάλη μαύρη κουκίδα σε λευκό φόντο.

Η κατηγορία στην οποία ανήκει είναι των προειδοποιητικών πινακίδων και οι οδηγοί που την συναντούν ενημερώνονται ότι εισέρχονται σε δρόμο με υψηλή επικινδυνότητα λόγω τροχαίων ατυχημάτων. Για την ακρίβεια, η νέα πινακίδα μπαίνει σε συγκεκριμένους δρόμους που τα τελευταία 5 συνεχόμενα έτη υπήρξαν τουλάχιστον δέκα σοβαρά τροχαία ατυχήματα με τουλάχιστον δέκα θύματα.

Όταν λοιπόν βρεθείτε σε δρόμο που υπάρχει αυτή η πινακίδα κυκλοφορίας, θα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί με την κυκλοφορία και τον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλεον, ιδανικά καλό θα ήταν να μειώσετε την ταχύτητα με την οποία κινείστε, για να αποτρέψετε οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση όσο βρίσκεστε σε αυτό το δρόμο.

Στόχος της είναι δηλαδή να προειδοποιήσει τους οδηγούς σχετικά με την αυξημένη επικινδυνότητα συγκεκριμένων τμημάτων του οδικού δικτύου.

Αποτελεσματική η εφαρμογή της στις χώρες του εξωτερικού

Η εφαρμογή της έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά της σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε σημεία αυξημένου κινδύνου. Η ευαισθητοποίηση των οδηγών και η ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος για ασφαλέστερους δρόμους για όλους.