Η αποταμίευση μπορεί να αποτελεί πρόκληση στις μέρες μας, έως και κάτι που έχετε ξεχάσει πώς γίνεται. Αυτό όμως σήμερα παύει να ισχύει, χάρη σε μια ιαπωνική μέθοδο.

Αρχικά είναι σημαντικό να βρείτε έναν τρόπο αποταμίευσης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Η ιαπωνική μέθοδος αποταμίευσης που προλογίσαμε κερδίζει μεγάλη προσοχή αυτές τις μέρες και ονομάζεται Κakeibo (προφέρεται κα-κε-μπο). Ουσιαστικά, αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την τήρηση ημερολογίου όπου θα καταγράφετε όλα τα έσοδα και έξοδά σας. Με τον τρόπο αυτόν θα είστε περισσότερο προσεκτικοί με τις δαπάνες σας.

Το Κakeibo μεταφράζεται ως «οικιακό λογιστικό βιβλίο». Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να υιοθετήσετε τη μέθοδο kakeibo είναι να κρατάτε ημερολόγιο και να καταγράφετε όλα τα εισερχόμενα έσοδά σας και όλα τα εξερχόμενα έξοδά σας. Με την τήρηση αυτού του ημερολογίου, εσείς, ο καταναλωτής, θα γίνετε πιο προσεκτικός σε κάθε αγορά που κάνετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε περισσότερο στους στόχους σας παρά σε παρορμητικές αγορές.

Πώς δουλεύει η μέθοδος kakeibo;

Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή κάθε αρχή του μήνα των εσόδων σας και των προβλεπόμενων δαπανών σας, μαζί με τους στόχους αποταμίευσης. Καθώς ξοδεύετε χρήματα κατά τη διάρκεια του μήνα, θα κρατάτε ένα είδος ημερολογίου όπου θα παρακολουθείτε κάθε δεκάρα που ξοδεύετε.

Στο τέλος του μήνα, μπορείτε να επανεξετάσετε το ημερολόγιό σας για να δείτε την πρόοδο που κάνατε ως προς τους στόχους αποταμίευσης και εάν τους τηρήσατε. Αυτή η περίοδος αναστοχασμού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τον μηνιαίο προϋπολογισμό ή τις συμπεριφορές σας ανάλογα με τις ανάγκες του επόμενου μήνα.

Η ιστορία της μεθόδου kakeibo

Το Kakeibo εφευρέθηκε το 1904 από τη Hani Motoko, η οποία συχνά αναφέρεται ως η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Ιαπωνίας. Σχεδίασε αυτό το σύστημα για αρχάριους, συγκεκριμένα για τις νοικοκυρές για να παρακολουθούν τα έξοδα του νοικοκυριού τους.

Για να εφαρμόσετε σωστά τη μέθοδο kakeibo πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

  • Πόσα λεφτά έχετε για να ξοδέψετε;
  • Πόσα λεφτά θα θέλατε να αποταμιεύσετε;
  • Πόσα λεφτά ξοδεύετε;
  • Πώς μπορείτε να βελτιώσετε το budget τον επόμενο μήνα;