Κλιματική κρίση: «Απόλυτη η τεκμηρίωσή της στον ελλαδικό χώρο – Προλαβαίνουμε, αλλά…» λέει ο Λέκκας
Η κλιματική κρίση έχει αρχίσει να δείχνει με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της στον ελλαδικό χώρο - «Προλαβαίνουμε ακόμα να κάνουμε κάτι» λέει ο Ευθύμης Λέκκας «αλλά χρειάζονται αλλαγές»
Η κλιματική κρίση είναι γεγονός στον ελλαδικό χώρο όπως μαρτυρούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Αν και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων είναι διαρκείς τα τελευταία χρόνια και τα καταστροφικά φαινόμενα εμφανίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, η διεθνής κοινότητα παραμένει στην καλύτερη περίπτωση αδρανής χωρίς να σχεδιάζει ή να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα.
Μιλώντας για τον τυφώνα Milton που έπληξε τις ΗΠΑ, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, είπε ότι δεν ήταν παρά ένα στιγμιότυπο της εξελισσόμενης κλιματική κρίσης, η οποία «έχει τεκμηριωθεί απόλυτα στον ελλαδικό χώρο».
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον θεσσαλικό χώρο στον οποίο εκδηλώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες.
H κλιματική κρίση αναμενόταν από το 2050 αλλά εξελίχθηκε πάρα πολύ πιο νωρίς
«Eίχαμε πριν από τρία χρόνια τον Ιανό, ο οποίος προκάλεσε πλημμύρες της τάξεως της χιλιετίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ουσιαστικά μέσα σε τρία χρόνια είχαμε και τον Ντάνιελ και επιβεβαιώθηκε πάλι πλημμύρα χιλιετίας. Τελικά, μέσα σε τρία χρόνια έχουμε δύο φαινόμενα χιλιετίας», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας.
Προλαβαίνουμε, αλλά…
«Προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι, αλλά το θέμα είναι να αλλάξουμε τελείως και επιτακτικά την καθημερινή μας πρακτική. Η κατανάλωση, το μέτρο είναι αυτό που πραγματικά ισχύει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι ότι οι ηγέτες παγκοσμίως «δεν ιδρώνουν» για τα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.
«Η διεθνής κοινότητα, εάν πάμε παραδείγματος χάριν στην Κίνα ή στην Ινδία, που ουσιαστικά έχουν το μισό πληθυσμό της Γης, δεν ιδρώνουν», επισημαίνει ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι ενώ αναμενόταν η κλιματική κρίση από το 2050, εξελίχθηκε πάρα πολύ πιο νωρίς.
Τα 4/5 του πληθυσμού της Γης ουσιαστικά είναι σε αυτό το φάσμα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες λένε «γιατί εμείς να πληρώσουμε το τίμημα», ενώ η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία εξετάζει όλα αυτά τα προβλήματα του περιβάλλοντος, δεν έχει τη δύναμη επιβολής στα κράτη. Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον πρώην πρόεδρο (σσ Ντόναλντ Τραμπ) αμφισβητούσε ότι υπάρχει κλιματική κρίση», είπε ο κ. Λέκκας.
«Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η Γη είναι ένα τεράστιο σύστημα το οποίο λειτουργεί εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, στο οποίο έχουν έλθει τρομερές αλλαγές, που αυτές οι αλλαγές και οι ανατροπές οδηγούν σε μια καλύτερη κατάσταση. Πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια έπεσε ένας τεράστιος μετεωρίτης και βγήκαμε εμείς, καθώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι και επικράτησαν τα θηλαστικά.
Τα μέγα – συστήματα της γης είναι πολύ πιο ισχυρά από τα μικρό – συστήματα τα δικά μας και τις μικρό – θέσεις και σκέψεις μας. Η Γη έχει ακόμη 9 δισεκατομμύρια έτη πριν καταστραφεί, και θα τον ξαναβρεί τον βηματισμό της σίγουρα, αλλά εμείς καταστρέφουμε τον εαυτό μας», τόνισε.
«Βλέπαμε άναυδοι να εξελίσσονται όλα αυτά τα φαινόμενα»
«Δεν υπάρχει μια επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να αφορά όλους τους επιστήμονες και να εκφράζεται από όλους, και πραγματικά και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ελλάδα γενικότερα, δεν ξέρουμε πώς θα διαχειριστούμε αυτά τα φαινόμενα.
Βλέπαμε άναυδοι να εξελίσσονται όλα αυτά τα φαινόμενα και οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.
Και παρόλο που έχουμε τεράστια επιστημονικά εργαλεία, δεν μπορούμε να πούμε πώς θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο όλη αυτή την κατάσταση η οποία προκύπτει», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.
- Κασσελάκης: Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ιδρύσουμε δημόσιο νοσοκομείο ζώων
- Premier League: Η αξία της κορυφής τα Χριστούγεννα
- Καθηλώνονται τα αεροπλάνα της American Airlines λόγω αδιευκρίνιστου «τεχνικού θέματος»
- Γαλλία: Νέα κυβέρνηση με… παλιά υλικά – «Δεν θα βγάλει τον χειμώνα»
- Ομήρου Οδύσσεια: Μετά το Οπενχάιμερ ο Κρίστοφερ Νόλαν φέρνει το επικό αριστούργημα στην οθόνη
- Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε τα μικρά ή μεσαία καταστήματα της γειτονιάς μας