Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Επανάσταση από τη REMspace: Επετεύχθη για πρώτη φορά η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που ονειρεύονται

Επανάσταση από τη REMspace: Επετεύχθη για πρώτη φορά η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που ονειρεύονται

«Χθες, η επικοινωνία στα όνειρα φαινόταν σαν επιστημονική φαντασία. Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένη που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία».

Οι ερευνητές της REMspace, μιας startup εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια, σημείωσαν μια ιστορική επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι τα διαυγή όνειρα μπορούν να ξεκλειδώσουν νέες διαστάσεις της επικοινωνίας και των δυνατοτήτων της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό, δύο άτομα προκάλεσαν με επιτυχία διαυγή όνειρα και αντάλλαξαν ένα απλό μήνυμα.

Τα διαυγή όνειρα προκύπτουν όταν ένα άτομο έχει επίγνωση ότι ονειρεύεται, ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση ονείρου. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και έχει πολλές πιθανές εφαρμογές, από την επίλυση προβλημάτων μέχρι την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Σε προηγούμενη έρευνα, το REMspace απέδειξε ότι οι αισθητήρες ηλεκτρομυογραφίας του προσώπου μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν συγκεκριμένους ήχους που ακούγονται στα όνειρα.

Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη του Remmyo, μιας γλώσσας ονείρων που ανιχνεύεται μέσω αισθητήρων.

To πείραμα

Στις 24 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν στα σπίτια τους όταν τα εγκεφαλικά τους κύματα και άλλα δεδομένα παρακολουθούνταν εξ αποστάσεως από μια ειδικά αναπτυγμένη συσκευή.

Όταν ο διακομιστής εντόπισε ότι ο πρώτος συμμετέχων εισήλθε σε ένα διαυγές όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη Remmyo και του την έστειλε μέσω ακουστικών. Ο συμμετέχων επανέλαβε τη λέξη στο όνειρό του, με την απάντησή του να καταγράφεται και να αποθηκεύεται στον διακομιστή.

Οκτώ λεπτά αργότερα, ο επόμενος συμμετέχων εισήλθε σε διαυγές όνειρο. Έλαβε το αποθηκευμένο μήνυμα από τον πρώτο συμμετέχοντα και το επιβεβαίωσε όταν ξύπνησε, σηματοδοτώντας την πρώτη «συνομιλία» που ανταλλάχθηκε ποτέ σε όνειρα. Επιπλέον, άλλα δύο άτομα μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τον διακομιστή μέσω των ονείρων τους.

Επόμενος στόχος: επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο

Ο Michael Raduga, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της REMspace, μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με την ανακάλυψη: «Χθες, η επικοινωνία στα όνειρα φαινόταν σαν επιστημονική φαντασία. Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένη που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ο ύπνος REM και τα συναφή φαινόμενα, όπως τα διαυγή όνειρα, θα αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη βιομηχανία μετά την τεχνητή νοημοσύνη».

Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα σχεδόν πέντε ετών σχολαστικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Από την πρώτη επικοινωνία μέσα στα διαυγή όνειρα στις 24 Σεπτεμβρίου, οι ερευνητές βελτιώνουν συνεχώς την τεχνολογία τους, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα με κάθε νέα προσπάθεια. Για να διευρύνει περαιτέρω τα όρια, η REMspace θέτει ως στόχο την επόμενη πρόκληση: να καταστήσει δυνατή την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο στα διαυγή όνειρα. Αν και αυτός είναι ένας πολύ πιο πολύπλοκος στόχος, η ομάδα είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Σχετικά με το REMspace

Η REMspace, μια εταιρεία νευροτεχνολογίας που ειδικεύεται στην ενίσχυση του ύπνου και στα διαυγή όνειρα. Εστιάζοντας στην πρωτοποριακή έρευνα, παρέχει καινοτόμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνολογίες, όπως έξυπνες μάσκες ύπνου. Σε προηγούμενες έρευνές της, η ομάδα REMspace απέδειξε ότι η ομιλία και οι μελωδίες μπορούν να μεταδοθούν από τα όνειρα σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, έχουν δείξει ότι ένα εικονικό Cybertruck ή ένα έξυπνο σπίτι μπορούν να ελεγχθούν από τον ύπνο.

*Πηγή: businesswire | Κεντρική φωτογραφία θέματος:  ORF | Red Monster Film The TV documentary “Der Schlaf”

Only in

Ραντεβού Κασσελάκη στο Συνέδριο – Ενας μήνας μέχρι τη διάσπαση και οι ουδέτεροι

Το διχαστικό κλίμα έχει φτάσει μέχρι το μεδούλι του ΣΥΡΙΖΑ και η απόρριψη από υποψήφιος δεν πτοεί τον Στέφανο Κασσελάκη που τρέχει κανονικά την υποψηφιότητα του ως «Πρόεδρος».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024