Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Άδεια εμμήνου ρύσεως: Γιατί δεν θεσμοθετείται και στην Ελλάδα;

Άδεια εμμήνου ρύσεως: Γιατί δεν θεσμοθετείται και στην Ελλάδα;

Ενάμιση χρόνο πριν, η άδεια εμμήνου ρύσεως νομοθετήθηκε για πρώτη φορά σε χώρα της ΕΕ. Ειδικοί εξηγούν στο in γιατί ο Έλληνας νομοθέτης εξετάζει φειδωλά την εφαρμογή αντίστοιχης διάταξης

Η Ισπανία υπήρξε πρωτοπόρος, αφού ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που θεσμοθέτησε την άδεια εμμήνου ρύσεως ή αλλιώς άδεια περιόδου, ανοίγοντας το δρόμο και στους νομοθέτες άλλων χωρών, οι οποίοι ωστόσο, δεν ακολούθησαν.

Τι είναι η άδεια εμμήνου ρύσεως;

Πόσες φορές ξύπνησες μέσα στην νύχτα από τον πόνο γνωρίζοντας πως όταν ξημερώσει πρέπει να πας για δουλειά; Πόσες φορές πήρες 2 και 3 παυσίπονα μαζί για να μπορέσεις να βγάλεις τη βάρδια; Πόσα 10ωρα δούλεψες όρθια στο ταμείο ή έξω στο κρύο, υποφέροντας από πόνους περιόδου; Δεν θα ήταν ανακουφιστικό να ξέρεις πως μπορείς να λείψεις από τη δουλειά σου έστω και για μία ημέρα αν πονάς πολύ και δεν μπορείς να είσαι λειτουργική;

Γιατί το να πονάς αφόρητα και το κράτος να σου επιτρέπει να μείνεις στο σπίτι δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά εργασιακή ισότητα…

Χώρες όπως η Ζάμπια, η Ιαπωνία, η Ινδονησία αλλά και η Νότια Κορέα, έχουν συμπεριλάβει την άδεια περιόδου στην νομοθεσία τους. Αντιθέτως κάτι αντίστοιχο δεν έχει ψηφιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η επιστημονική διάγνωση της δυσμηνόρροιας – Γυναικολόγος εξηγεί στο in

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ποσοστό των γυναικών που αντιμετωπίζει δυσμηνόρροια, αγγίζει ακόμη και το 30% , με τους γυναικολόγους να επισημαίνουν πως τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν από απλές κράμπες και να καταλήγουν ακόμη και σε λιποθυμικά επεισόδια.

ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΔΑΓΡΕΣ – γυναικολόγος

«Η δυσμηνόρροια, είναι ο έντονος πόνος το έντονο κοιλιακό άλγος ιδιαίτερα χαμηλά στην κοιλιά, χαμηλά στην πύελο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως, δηλαδή της περιόδου. Αυτό συνήθως προκαλείται και έχει κύρια αιτιολογία την ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι όταν το εσωτερικό κάλυμμα της μήτρας δηλαδή το ενδομήτριο, μεταναστεύει σε άλλους ιστούς εκτός της μήτρας, όπως είναι οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, το περιτόνιο και άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας.

Ο Τιμολέων Δαγρές.

Όπου αυτό αιμορραγεί ταυτόχρονα με την περίοδο και προκαλεί τεράστια συμπτώματα πόνου στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς τους, και προφανώς στο εργασιακό τους περιβάλλον. Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως λίγες μέρες πριν την έναρξη της περιόδου και με την αρχή της περιόδου εντείνονται κατακόρυφα.

Οι γυναίκες νιώθουν την σύσπαση της μήτρας, έχουν έντονο κοιλιακό πόνο πολλές φορές έχουν κι άλλα συμπτώματα όπως ημικρανίες και απώλεια νευρικής αναισθησίας στο εσωτερικό των μηρών και σε μερικές περιπτώσεις έχουμε και μεγάλη απώλεια αίματος, δηλαδή μεγάλη ροή, κατά τη διάρκεια της περιόδου την λεγόμενη υπερμηνόρροια, που αυτό ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τις κυρίες που εργάζονται και τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο να ανταποκριθούν στην εργασία τους.

Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες της γυναίκας κυρίως μέχρι την εμμηνόπαυση. Τις περισσότερες φορές την συναντάμε σε ηλικίες ανάμεσα στα 20 και 45 έτη. Το πρόβλημά μας με την δυσμηνόρροια είναι ότι οι γυναίκες έχουν έναν εφιαλτικό πόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο οποίος δεν υφίεται με αναλγητικά. Πολλές φορές συναντάμε στο ιατρείο ασθενείς που έχουν χρόνια προβλήματα με πόνους όπου προφανώς δεν μπορούν να εργαστούν τις ημέρες της περιόδου το οποίο αντιμετωπίζεται με αναρρωτική άδεια από τον γιατρό και θεωρώ δίκαιο προς τις γυναίκες ασθενείς, μία αναρρωτική άδεια τις ημέρες της περιόδου και πολύ βαριά εικόνα δυσμηνόρροιας.», τονίζει στο in ο γυναικολόγος Τιμολέων Δαγρές.

Γυναίκα εργάζεται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της.

Άδεια εμμήνου ρύσεως; Γιατί δεν θεσμοθετείται και στην χώρα μας;

Ο Έλληνας νομοθέτης από την πλευρά του δεν έχει θέσει ακόμη αυτό το ζήτημα στη χώρα μας. Στο ελληνικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα όταν μία γυναίκα αντιμετωπίζει το εν λόγω ζήτημα, να καλείται να χρησιμοποιήσει την αναρρωτική της άδεια, ή την άδεια αναψυχής. Για ποιο λόγο όμως η συζήτηση αυτή δεν έχει ξεκινήσει στη χώρα μας; Όπως εξηγεί δικηγόρος εργατολόγος στο in, υπάρχει ο κίνδυνος οξυνθούν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές ανισότητες σε βάρος των γυναικών.

ΜΑΤΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ – εργατολόγος

«Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια θεσμοθετημένη άδεια για τις γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια. Η κλασσική αναρρωτική άδεια ή η άδεια αναψυχής είναι αυτή που μπορεί να καλύψει μια τέτοια ανάγκη αναπαύσεως ή ανάρρωσης σε μια γυναίκα η οποία υποφέρει από τέτοια συμπτώματα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία τάση ιδίως σε χώρες της Ασίας να έχουν ψηφίσει κάποιες διατάξεις θετικές με τις άδειες που χρειάζονται οι γυναίκες που υποφέρουν από τα συμπτώματα δυσμηνόρροιας και πρόσφατα στην Ισπανία είδαμε μια τέτοια διάταξη ανοίγει δε και η συζήτηση και στην Ιταλία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε σαν συζήτηση αυτή τη στιγμή, ένα τέτοιο πλαίσιο άδειας στην έναρξη του κύκλου λόγω των συμπτωμάτων. Πρέπει να δούμε γιατί δεν έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Έχει θεσμοθετηθεί μία άδεια για τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική, υπάρχει μία τάση να προστατεύονται τα δικαιώματα ακριβώς γιατί η γυναίκα επιτελεί πολλαπλούς ρόλους πια, τόσο κοινωνικά, όσο και εργασιακά όσο και οικογενειακά τα οποία προσπαθεί να σταθμίσει με πάρα πολλές δυσκολίες και μία δυσκολία. Ναι μεν θέλουμε τη γυναίκα να προστατεύεται όταν υποφέρει από κάποια συμπτώματα μιας απολύτου φυσιολογικής λειτουργίας του σώματός της και επειδή υποφέρει, και θα πρέπει να μπορεί να ανατρέξει σε μία άδεια σε περίπτωση που δεν μπορεί να υπηρετήσει τις βασικές εργασιακές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο δεν θέλουμε μία γυναίκα η οποία θα τεθεί σε μειονεκτική θέση εργασιακά έναντι ενός άντρα υποψήφιου εργαζόμενου ή ενός άνδρα συναδέλφου. Δηλαδή δεν θέλουμε μία γυναίκα να μην προαχθεί επειδή θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα να λείψει κάποιες μέρες κάθε μήνα ή να μην προσληφθεί, και να προσληφθεί ένας άντρας εργαζόμενος επειδή θα ξέρει ο εργοδότης ότι η γυναίκα θα μπορεί να κάνει χρήση μιας τέτοιας άδειας.

Η Ματίνα Τριανταφύλλη.

«Δύσκολη ισορροπία»

Άρα υπάρχει μία δύσκολη ισορροπία όπου αν κληθεί ο Έλληνας νομοθέτης να συζητηθεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ότι δε θέλουμε τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση, θέλουμε τις γυναίκες να προστατεύονται εργασιακά, να προστατεύεται η υγεία τους όταν χρειάζεται. Για αυτό λοιπόν αυτή η συζήτηση ανοίγει πολύ φειδωλά, στις χώρες που ανοίγει και όταν ψηφίζεται μια τέτοια διάταξη θα πρέπει να δούμε πώς ο εργοδότης να ενισχυθεί από το κράτος τις ημέρες που δεν θα έχει την παροχή εργασίας από την εργαζόμενη. Γιατί αυτό θα αντισταθμίσει την απουσία αυτής της γυναίκας από το εργασιακό της περιβάλλον. Δε θέλουμε γυναίκες που θα χάσουν εργασιακά δικαιώματα αλλά γυναίκες που θα προστατεύονται. Θέλουμε κοινωνική και εργασιακή ισορροπία» τονίζει στο in η εργατολόγος Μαριτίνα Τριανταφύλλη.

Στην Ελλάδα του 2024, που δυστυχώς ακόμη οι γυναίκες βιώνουν αποκλεισμούς και διακρίσεις λόγω του φύλου τους στην αγορά εργασίας, η άδεια περιόδου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την αλλαγή… Γιατί το να πονάς αφόρητα και το κράτος να σου επιτρέπει να μείνεις στο σπίτι δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά εργασιακή ισότητα…

Must in

Οι… φωτιές της Ναόμι Κάμπελ στον Γκέιμπριελ (pic)

Η Ναόμι Κάμπελ σχολίασε κάτω από post του Γκέιμπριελ του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο