Είναι τελικά το σπέρμα σολομού το μυστικό της νεότητας;
Το «σπέρμα σολομού» αποτελεί το τελευταίο trend στον κόσμο της ομορφιάς που φαινεται να έχει κερδίσει μία θέση στη λίστα με τα πολυτελή προιόντα των διασήμων που όλοι θέλουν να δοκιμάσουν.
Όσο περίεργο και αν φαίνεται, οι θεραπείες με σπέρμα σολομού έχουν κατακτήσει τον κόσμο της ομορφιάς, με celebrities όπως η Κιμ Καρντάσιαν να τις παρουσιάζουν ως το μυστικό για την λάμψη και την νεότητα του προσώπου, σύμφωνα με τον Guardian.
Η καινοτόμα αυτή πρακτική έγινε περισσότερο γνωστή όταν στην εκπομπή The Kardashians η Κιμ ανακοίνωσε στην μητέρα της: «Έκανα μια περιποίηση προσώπου με σπέρμα σολομού» διευκρινίζοντας στη συνέχεα «Έκανα ενέσεις με σπέρμα σολομού στο πρόσωπό μου».
Kim Kardashian reveals she got a salmon sperm facial.
— Episodes (@episodesent) July 12, 2024
Μια άλλη διασημότητα, η Τζένιφερ Άνιστον, δήλωσε στη Wall Street Journal το 2023 ότι έκανε θεραπεία με σπέρμα σολομού, κατόπιν σύστασης της αισθητικού της. Η πρώτη αντίδραση της Άνιστον ήταν: «Τι είναι αυτό που μου λες;Πώς παίρνετε το σπέρμα του σολομού;». Η ηθοποιός δήλωσε στην WSJ ότι δεν ήταν σίγουρη αν η διαδικασία εν τέλει «έκανε κάτι».
Jennifer Aniston reveals to WSJ Magazine that she tried a salmon sperm facial as beauty treatment. pic.twitter.com/oAeKpoiPaM
— Pop Base (@PopBase) August 22, 2023
Η επιστήμη πίσω από το trend
Οι θεραπείες προσώπου με σπέρμα σολομού είναι επίσης γνωστές με τον, ίσως πιο ευπρεπή, επιστημονικό όρο «θεραπείες με πολυνουκλεοτίδια».
«Τα πολυνουκλεοτίδια είναι βασικά μικρά κομμάτια DNA και RNA», εξηγεί ο dr Richard Westreich, πλαστικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη.
Όταν εγχέονται στο δέρμα, τα θραύσματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής νέων αιμοφόρων αγγείων, περισσότερου κολλαγόνου και κερατινοκυττάρων, τα οποία βοηθούν στη δημιουργία νέων δερματικών κυττάρων.
Πρακτικά όλα αυτά δίνουν στο δέρμα μια υγιή και ενυδατωμένη όψη.
«Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνολική τόνωση του δέρματος».
Μέθοδοι «σπερματέγχυσης» προσώπου
Οι θεραπείες με πολυνουκλεοτίδια υπάρχουν στην Ευρώπη και την Κορέα από το 2015 περίπου σύμφωνα με τον Westreich. Εκεί η φόρμουλα εισέρχεται στο δέρμα μέσω ενέσεων.
Στις ΗΠΑ, ωστόσο, ο FDA(Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη χρήση των ενέσεων.
Αντ’ αυτού, στην Αμερική εφαρμόζουν το σπέρμα σολομού στο δέρμα μετά από θεραπεία microneedling (μεσοθεραπεία), δηλαδή ενέσεις από μικροβελόνες που εκχυλίζουν το δέρμα με θρεπτικά συστατικά και ενισχύουν την απορροφητικότητα του.
Το τίμημα της ομορφιάς όμως δεν είναι μικρό. Το microneedling κοστίζει συνήθως περίπου 500 δολάρια ενώ οι ενέσεις με σπέρμα σολομού φτάνουν τα 900 με 1.000 δολάρια.
Γιατί όμως ο σολομός;
Τα νουκλεοτίδια στο DNA του σολομού είναι αρκετά παρόμοια με αυτά του ανθρώπου με αποτέλεσμα να μην τα αποβάλλει ο οργανισμός και να μην προκαλούν φλεγμονές.
Από την άλλη, όσον αφορά την συγκεκριμένη προέλευση, οι όρχεις περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση DNA, γεγονός που καθιστά ευκολότερη και πιο αποδοτική την εξαγωγή του, εξήγησε ένας βιοχημικός στο USA Today.
Αξίζει τον κόπο;
Πριν όμως ξεχυθούμε στον ωκεανό, πρέπει να ξέρουμε ότι το κατά πόσο η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική μένει ακόμα να επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με μία έκθεση του 2024 σχετικά με τη χρήση των πολυνουκλεοτιδίων στην αισθητική ιατρική οι απόψεις διίστανται.
Ορισμένες μελέτες κατέδειξαν «σημαντικές βελτιώσεις στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος».
Ωστόσο άλλες έρευνες «ανέφεραν περιορισμένα ή καθόλου οφέλη».
«Νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες», λέει η Dr. Lauren Taglia, δερματολόγος και ιατρική διευθύντρια του Northwestern Regional Medical Group.
Αναφέρει μάλιστα ότι περιμένει να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα από περισσότερες έρευνες για να αρχίσει να συστήνει την θεραπεία στους ασθενείς της.
Σύμφωνα με την Westreich, «θα υπάρχει διακύμανση μεταξύ των ανθρώπων όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα τους» τονίζοντας πως οι άνθρωποι που δεν βλέπουν απολύτως κανένα αποτέλεσμα είναι ελάχιστοι.
- Megasports: Επιστροφή με ντέρμπι
- LIVE: Ολυμπιακός – Μπασκόνια
- ΗΠΑ: Αποσύρεται από υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης ο Ματ Γκετς
- Αυτός είναι o ρωσικός πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία [Video]
- Η κληρονομιά του σπουδαίου Ναδάλ και το συγκλονιστικό βίντεο με τους 92 τίτλους του Ισπανού
- Σέρρες: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε χωράφια – Τέσσερις προσαγωγές