Η Τατιάνα Μπλάτνικ, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BHMAgazino με αφορμή την πρωτοποριακή τρίμηνη καμπάνια «Uniform of Hope» (την οποία συνδιοργάνωσε η πλατφόρμα της «Breath Hellas»), στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για το στίγμα που περιβάλλει εν ετη 2024 την ψυχική υγεία αλλά και για τις δικές της προσωπικές μάχες, από τα συμβάντα που συντάραξαν την παιδική της ηλικία έως και σήμερα. 

«Uniform of Hope»

Την πολυαναμενόμενη συνέντευξη συνοδεύει μια φωτογραφία που απεικονίζει μια γιγαντιαία αφίσα στο μετρό του Ελληνικού, στην οποία αναγράφεται: «Ακολούθησε τα όνειρα σου αλλά μην ξεχάσεις να πάρεις και το μυαλό σου μαζί».

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον αθλητή της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών, Θοδωρή Ιακωβίδη, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους και συναδέλφισσες του αποτέλεσαν τα πρόσωπα της καμπάνιας «The Uniform of Ηope» την οποία υπογράφει μεταξύ άλλων η Breathe Hellas, την οποία ίδρυσε η Τατιάνα Μπλάτνικ το 2020.

Η Breathe Hellas είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2020 από την Τατιάνα Μπλάτνικ για να καταπολεμήσει το στίγμα που περιβάλλει την ψυχική υγεία.

«Οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φόρτιση για την ψυχική τους υγεία, τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και εξαιτίας της παγκόσμιας αβεβαιότητας, αλλά και των πιεστικών και επιβαρυντικών (πολλές φορές) ακαδημαϊκών και οικογενειακών προσδοκιών»

Πιο συγκεκριμένα στο εισαγωγικό κείμενο της Breath Hellas, αναφέρεται: «Πιστεύουμε στην ισότητα, ειδικά όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία, και οι πόροι μας είναι διαθέσιμοι δωρεάν σε όλους, παντού. Χτίζουμε συνεργασίες που δημιουργούν κοινότητα και ευαισθητοποιούν, και υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που παρέχουν άμεση υποστήριξη».

Όλα όσα είπε η Τατιάνα Μπλάτνικ στο BHMAgazino για την ψυχική υγεία 

Η επιχειρηματίας μιλώντας στην δημοσιογράφο του BHMAgazino Ντιάνα Καρτσαγκούλη, εξέφρασε τις απόψεις της περί ψυχικής υγείας, την κρίσιμη στιγμή που σύμφωνα με έρευνες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι -ιδίως οι νέοι- δίνουν γενναία μάχη για την ψυχική τους ευημερία.

«Μπορώ να κατανοήσω το αίσθημα της μοναξιάς και τη συναισθηματική πολυπλοκότητα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας»



Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το ποιοι θεωρεί ότι είναι οι λόγοι που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, αλλά και για το αν πιστεύει πώς μιλάμε για πραγματική αύξηση ή αν απλώς στη σύγχρονη εποχή είμαστε σε θέση να κάνουμε περισσότερες διαγνώσεις που φωτίζουν ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια, η Τατιάνα Μπλάτνικ απάντησε χαρακτηριστικά:

«Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Από τη μία είμαστε σίγουρα πιο καταρτισμένοι ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε καταστάσεις ψυχικής νόσησης, αλλά και οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φόρτιση για την ψυχική τους υγεία, τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και εξαιτίας της παγκόσμιας αβεβαιότητας, αλλά και των πιεστικών και επιβαρυντικών (πολλές φορές) ακαδημαϊκών και οικογενειακών προσδοκιών. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με προσωπικά ζητήματα (που όλοι λίγο-πολύ βιώνουμε) δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι ψυχικές προκλήσεις είναι πολύ έντονες».

»Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της ευαισθητοποίησης είναι θετική, διότι παρακινεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της διαμόρφωσης μια υποστηρικτικής κουλτούρας με κατανόηση, ώστε οι νέοι να εξελίσσονται συναισθηματικά».   

Η Τατιάνα Μπλάτνικ στο BHMAgazino | Φωτογραφία: Κατερίνα Τσατσάνη

Η παιδική ηλικία, το διαζύγιο και η εξαφάνιση

Η Τατιάνα Μπλάτνικ, δεν φαίνεται να μιλάει εκ του ασφαλούς. Όπως διαβάζουμε στο BHMAgazino, η Μπλάτνικ, έχασε τον πατέρα της σε πολύ μικρή ηλικία και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια σε οικοτροφείο. Αυτά τα δύο συμβάντα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, την διαμόρφωσαν, και σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν το ποια είναι σήμερα.

«Με έκαναν και πολύ πιο ευαισθητοποιημένη απέναντι στις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων. Μπορώ να κατανοήσω το αίσθημα της μοναξιάς και τη συναισθηματική πολυπλοκότητα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΒΗΜΑgazino.

Δεκατίες αργότερα, η Τατιάνα Μπλάτνικ, συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη απέναντι στα πικρά απρόοπτα της ζωής της. Το 2024 αναμφισβήτητα αποτελεί μια δύσκολη χρονιά για εκείνη. Τον Απρίλιο αυτού του έτους, έγινε γνωστή η είδηση -μέσω επίσημης ανακοίνωσης της οικογένειας- πως έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια γάμου, ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ και η Τατιάνα αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. 

«Ο Νικόλαος και η Πριγκίπισσα Τατιάνα μετά από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους. Και οι δύο εκφράζουν τη δυσκολία της απόφασης αυτής, τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, αλλά και την αγάπη με την όποια πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια», έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ένα μήνα αργότερα, στις 18/5 τα ίχνη του ετεροθαλούς αδελφού της, Ατίλιο Μπρίλενμπουργκ, χάθηκαν, ενώ βρισκόταν για διακοπές στο Μαλιμπού, με τις αστυνομικές αρχές του Λος Άντζελες να λένε πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι το 2024 ήταν μια βάναυση χρονιά για την επιχειρηματία. «Πώς αντιμετωπίζετε τέτοιες αντιξοότητες;» ερωτήθη από την δημοσιογράφο Ντιάνα Καρτσαγκούλη αναφορικά με τον χωρισμό της και την εξαφάνιση του αδελφού της.

«Το 2024 ήταν πράγματι για εμένα μια δύσκολη, μια μεταβατική χρονιά, γεμάτη με στιγμές αβεβαιότητας και πόνου. Πιστεύω όμως ότι στις αντιξοότητες συχνά βρίσκουμε τη βαθύτερη δύναμή μας. Οι προκλήσεις της ζωής μού υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να αντέχουμε, να ελπίζουμε, να έχουμε πίστη στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Στηρίχθηκα στην οικογένειά μου, στους φίλους μου και στο ευρύτερο περιβάλλον μου για υποστήριξη και πήρα από αυτούς τεράστια δύναμη. Επιπλέον, η ενασχόλησή μου με την ψυχική υγεία υπήρξε θεραπευτική για εμένα, καθώς μου επέτρεψε να διοχετεύω την ενέργειά μου σε κάτι θετικό, με θετικό αντίκτυπο».

»Ολα συνέβησαν την ίδια στιγμή, ήταν σαν μια χιονοστιβάδα αλλαγών σε κοινή θέα. Και την ίδια ώρα συνεργαζόμουν για την υλοποίηση της εκστρατείας «The Uniform of Hope», οπότε δεν μπορούσα να αποσυρθώ από τη δημόσια σφαίρα, ακόμη και αν το ήθελα. Οι ιστορίες ελπίδας και ανθεκτικότητας που μοιράστηκαν οι αθλητές ήταν μια τεράστια πηγή δύναμης και έμπνευσης και για εμένα προσωπικά εκείνη την περίοδο και για αυτό αισθάνομαι ευγνώμων και ελπίζω η καμπάνια μας να μπορέσει να υποστηρίξει και να εμπνεύσει και άλλους να βγουν από τις δυσκολίες της ζωής, όπως συνέβη σε εμένα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Τατιάνα Μπλάτνικ, αποδεικνύοντας πως οι δυσκολίες μπορούν να μεταφραστούν σε κάτι καλό. Σε κάτι αισιόδοξο που θα είναι σε θέση να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο.