Ραντεβού Κασσελάκη στο Συνέδριο – Ενας μήνας μέχρι τη διάσπαση και οι ουδέτεροι
Το διχαστικό κλίμα έχει φτάσει μέχρι το μεδούλι του ΣΥΡΙΖΑ και η απόρριψη από υποψήφιος δεν πτοεί τον Στέφανο Κασσελάκη που τρέχει κανονικά την υποψηφιότητα του ως «Πρόεδρος».
Η συνεδρίαση της χθεσινής έκτακτης ΚΕ στιγματίστηκε από σκληρές αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τα αντίπαλα στρατόπεδα.
«ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ»
Ο κ. Κασσελάκης κόπηκε από την πλειοψηφία του οργάνου και εκείνος απάντησε με μια νέα αφίσα με προεκλογικό άρωμα υποδηλώνοντας σαφώς ότι εκείνος θα τρέξει κανονικά την προεκλογική του καμπάνια και ότι την υποψηφιότητά του θα την επιβάλλει στο Συνέδριο.
Η πλευρά Κασσελάκη έχει μπροστά της να διεξαγάγει ένα πρώτο αγώνα να συσπειρώσει κόσμο και να εγγράψει μέλη στο κόμμα για να εκλέξει σύνεδρους.
Το στοίχημα είναι τώρα να ελέγξει πλήρως το Συνέδριο κι ας είναι εκτός λίστας υποψηφίων όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον έκοψαν.
«Στις 24 Οκτωβρίου κόβεται»
Το μήνυμα πάντως από την πλευρά της πλειοψηφίας είναι σαφές.
Στις 24 Οκτωβρίου, την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων, με βάση την απόφαση ο κ. Κασσελάκης θα κοπεί από υποψήφιος και δεν θα είναι στη λίστα που θα πάει στο Συνέδριο στις 8-10 Νοεμβρίου όπως σημείωναν αμέσως με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Ο ένας μήνας που απομένει μέχρι το Συνέδριο θα είναι μια περίοδος προσυνεδριακών διαδικασιών σκληρής σύγκρουσης και διχασμού.
Το εγχείρημα των άλλων υποψηφίων να διεξαχθεί μια εκλογική μάχη με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης για την ώρα δεν φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική εκδοχή ακόμη και με τον κ. Κασσελάκη τυπικά μόνο εκτός κούρσας.
Ο κ. Κασσελάκης μάλιστα έχει να αναμετρηθεί με στελέχη που έχουν ψηθεί στα συνέδρια και τα συνέδρια και έχουν ακόμη ισχυρούς μηχανισμούς για οργανώσουν το Συνέδριο και να το «πάρουν».
Ο Παύλος, ο Νίκος και η Ρένα
Στο επίκεντρο όμως μπαίνουν και οι λεγόμενοι ουδέτεροι.
Ο Παύλο Πολάκης απείχε από τη συνεδριάση της ΚΕ διαφωνώντας με τον αποκλεισμό του κ. Κασσελάκη, ωστόσο η «φρουρά» του έδωσε το παρόν για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία και να νομιμοποιηθεί η διαδικασία αλλά απείχαν από την ψηφοφορία.
Η κα Τζάκρη πάντως δεν χαρίστηκε στο φίλο της και έστειλε τα μηνύματά της μέσω του Βασίλη Σμπώκου επισημαίνοντας ότι τα μέλη «καταλαβαίνουν και την αντιφατικότητα να απέχει τάχα ο Πολάκης αλλά να παρευρίσκεται και να δίνει την καθοριστική απαρτία ο Σμπώκος κι άλλοι δέκα».
Ήταν ουσιαστικά το μήνυμα της πλευράς Κασσελάκη ότι έχει διαρραγεί ο δεσμός των κασσελακικών ψηφοφόρων με τον κ. Πολάκη για να μην τους υπολογίζει ότι θα τους βρει σύμμαχούς του παρά την αντίθεσή του να κοπεί ο πρώην πρόεδρος.
Αίσθηση πάντως προκαλεί η διαρκής και επαναλαμβανόμενη επίθεση της κας Τζάκρη και κατά του Νίκου Παππά.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρώην στρατηγός της νίκης Κασσελάκη στην περσινή κούρσα ηγεσίας ξεκαθάριζε ότι στην ΚΕ είχε έρθει μόνος λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν είχε πλέον ανθρώπους υπό την επιρροή του. Για την πλειοψηφία πάντως η στάση του κ. Παππά ήταν ουσιαστικά μια παραδοχή οτι δεν μπήκε και στη διαδικασία να κινητοποιήσει μέλη της ΚΕ για να εξασφαλιστεί η απαρτία.
Στο κάδρο πάντως μπαίνει και η Ρένα Δούρου η οποία απείχε και από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και από τη χθεσινή Κεντρικής Επιτροπή με πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ να βλέπουν ότι γέρνει ακόμη προς την πλευρά Κασσελάκη.
Άλλωστε έχει γραφτεί και πρόσφατα ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά της για πρόεδρος θα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό και από τη συμμετοχή του κ. Κασσελάκη σε αυτή την κούρσα.
Νομενκλατούρα
Η πλειοψηφία πάντως έδειξε αποφασισμένη να φτάσει τη διαδικασία μέχρι τέλος και για αυτό καθυστέρησαν την έναρξη της συνεδρίασης μέχρι να φτάσουν στην Αθήνα και άλλα μέλη του οργάνου από την Επαρχία.
Η κα Τζάκρη τελικώς υποχρεώθηκε να εγγραφεί στους παρόντες ανεβάζοντας τον αριθμό της απαρτίας στους 152 και αυτό γιατί ο κ. Κασσελάκης δεν κατάθεσε ποτέ ο ίδιος αυτοπροσώπως την αίτηση υποψηφιότητάς του στο κόμμα κάτι που έκανε η ίδια παραλαμβάνοντας την κάρτα της από τη γραμματεία.
Μετά το αποτέλεσμα από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη μιλούσαν για μια απονομιμοποιημένη ΚΕ καθώς η απόφαση ελήφθη με 138 ψήφους, το 47% του οργάνου και όχι την απόλυτη πλειοψηφία και για ένα όργανο που εκλέχθηκε στο 2022 με τα 50 μέλη να είναι διορισμένα από την περίοδο της συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Κι αυτό όταν ο κ. Κασσελάκης όπως σημειώνουν εξελέγη πρόεδρος ένα χρόνο μετά και από σώμα εκλογέων 150 χιλιάδων.
Απαντώντας σε αυτά τα επιχειρήματα από την πλευρά της πλειοψηφίας σημείωναν δηκτικά ότι «είναι ίσως η σειρά τους τώρα να κάνουν τη νομενκλατούρα», δηλαδή τους γραφειοκράτες του κόμματος ακριβώς γιατί όπως παρατηρούσαν αρνούνται να αποδεχτούν τις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος.
«Πρόεδρος με τη στήριξη της ΝΔ»
Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η στήριξη που έδωσε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στον Στέφανο Κασσελάκη και μάλιστα εν θερμώ.
Με το ίδιο επιχείρημα της Θεοδώρας Τζάκρη που εξέφρασε στο βήμα της ΚΕ σε ανάρτησή του έγραψε για μια «κομματική πλειοψηφία υφιστάμενη πριν καν αυτός εκλεγεί» εξαπέλυσε σφοδρά κατά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κόμματος στην γραμμή του γνωστού αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, όπως σημείωναν στελέχη του κόμματος.
«Αυτοί οι άνθρωποι, με αυτή τη νοοτροπία, μιλούν τόσα χρόνια για Δημοκρατία κλπ Φαρισαίοι, Υποκριτές!» είπε για να καταλήξει ότι με τον ολοκληρωτισμό του κομμουνισμού και το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό κατέστησαν συμπαθή τον κ. Κασσελάκη στην κοινή γνώμη.
«Από Τύχη γλιτώσαμε το 2015 και από την «Αγία» ΕΕ που δεν τους άφησε αυτή τους την νοοτροπία, να την ασκήσουν και πάνω στο σύνολο του Ελληνικού Λαού» έγραψε ο υπουργός.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας που ψήφισε την απόρριψη Κασσελάκη μιλούσαν ουσιαστικά για τη δικαίωση της απόφασής τους αλλά και της συνολικής κριτικής τους απέναντι στον πρώην πρόεδρο του κόμματος.
Γιατί όπως σημείωναν με βαθιά ειρωνία «όταν δεν θέλεις έναν ΣΥΡΙΖΑ συνιστώσα της διαπλοκής, η στήριξη του Γεωργιάδη και των πιο σκληρών δημοσιογράφων υπέρ του Μητσοτάκη την περίοδο 2012-2023, τι είναι;»
Πρόβα διάσπασης
Η «ΚΕ Κασσελάκη» δεν νομιμοποίησε δια της αποχής το μπλόκο στην υποψηφιότητα του πρώην προέδρου ωστόσο μέλη του οργάνου και οπαδοί του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο χώρο του κεντρικού ξενοδοχείου επιχειρώντας να τορπιλίσουν τη διαδικασία.
Στελέχη πρώτης γραμμής του στρατοπέδου του πρώην προέδρου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο χώρο και δεν υπήρξε πλευρά με την οποία να μην αντάλλαξαν «γαλλικά».
Μπροστάρηδες των αντιπαραθέσεων ήταν κύριοι Οικονόμου και Μπεχράκης οι οποίοι μέσα στο κλίμα πόλωσης και διχασμού έφτασαν στο σημείο ο μεν πρώτος μιλά σε δηλώσεις στις κάμερες για «διαδικασία που θυμίζει τις μαύρες μέρες των στρατοδικών της Χούντας» και τον δεύτερο να φτάνει στο σημείο να διαπληκτίζεται και με τους δημοσιογράφους αμφισβητώντας την επάρκειά τους και την αντικειμενικότητά τους.
Προβοκάτσιες
Οι προβοκάτσιες έδιναν και έπαιρναν με τα μέλη της «ΚΕ Κασσελάκη» και οπαδούς του να έχουν γεμίσει τους χώρους του κεντρικού ξενοδοχείου αλλά και έξω από αυτό για να προπηλακίσουν τα μέλη της πλειοψηφίας της ΚΕ.
Μάλιστα από την πλευρά Πολάκη καταγγέλθηκαν ακόμη και προβοκάτσιες με πιο χαρακτηριστικό το σκηνικό μεταξύ του κ. Μεχράκη και του Βασίλη Σμπώκου. «Είστε κότες από τα 300 μέτρα και πάνω» είπε ο πρώτος με τον δεύτερο να γλιτώνει την τελευταία στιγμή να γίνει μέρος στο ντεκόρ του διχαστικού κλίματος όταν σύντροφοί του είπαν «Βασίλη μην απαντάς, σε γράφουν» εννοώντας με τα κινητά τηλέφωνα.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»